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2013 Fiscal Year Final Research Report

Development of New Baking Technique for Pure Rice Bread Conceived from the Structure Control Method of the Elastomer

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 23680072
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionYamagata University

Principal Investigator

NISHIOKA AKIHIRO  山形大学, 理工学研究科, 教授 (50343075)

Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) KODA Tomonori  山形大学, 大学院理工学研究科, 准教授 (60261715)
Project Period (FY) 2011-04-01 – 2014-03-31
Keywords調理と加工 / 食品加工とレオロジー / 構造制御 / 米粉 / 製パン性
Research Abstract

Purpose of this study is to develop new technique for making pure rice bread by conceiving from the structure control method of the elastomer. In this study, effects of (1) amorphous rice starch and (2) oil as additives were estimated. By adding oil, viscoelastic properties of rice dough under region of fermentation temperature can be controlled. Furthermore, effect of rheological change on processability for rice dough was estimated. From the results of this consideration, it is clarified that by adding oil with rice dough, rheological properties and processability such as having uniform cell can be easily controlled.

  • Research Products

    (12 results)

All 2014 2013 2012 2011

All Journal Article (1 results) Presentation (11 results)

  • [Journal Article] Rheology of Polystyrene-block-poly[ethylene- co-(ethylene-propylene)]-block-polystyrene Tri-blockCopolymer/Paraffinic Oil Blends–Effect of Oil Molecular Weight on the Order-Disorder Transition -2012

    • Author(s)
      R.Takahashi, A.Nishioka, A.Ishigami, T.Suzuki, S.Nishitsuji, T.Koda, Y.Aoki
    • Journal Title

      Nihon Reoroji Gakkaishi

      Volume: 40(4) Pages: 171-177

  • [Presentation] Effects of blended amorphous rice flour on rheological properties of rice dough2014

    • Author(s)
      Seigo Murakami, Akihiro Nishioka, Tomonori Koda, Ken Miyata, Taichi Nishio
    • Organizer
      The 9^<th> International Workshop for East Asian Young Rheologists (IWEAYR-9)
    • Place of Presentation
      Soul National University (Soul, Korea)
    • Year and Date
      20140205-08
  • [Presentation] 加熱・せん断型粉砕装置によって作製される非晶性米澱粉の非晶化メカニズム解明2013

    • Author(s)
      村上誓吾,藤田直子,宮田剣,香田智則,西岡昭博
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成25年度大会(第62回)
    • Place of Presentation
      鹿児島大学農学部(鹿児島市)
    • Year and Date
      20130925-27
  • [Presentation] 昇温過程における生地のレオロジー特性とベーキングパウダーの分解挙動がスポンジの成形に与える影響2013

    • Author(s)
      森谷真美,香田智則,宮田剣,西岡昭博
    • Organizer
      第61回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      山形大学工学部(米沢市)
    • Year and Date
      2013-09-25
  • [Presentation] 新規粉砕装置で作製した非晶性米粉が米粉生地のレオロジー特性と製パン性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      村上誓吾,宮田剣,西岡昭博,香田智則
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成24年度大会(第61回)
    • Place of Presentation
      東京農工大学(府中市)
    • Year and Date
      2012-09-19
  • [Presentation] 非晶性米粉を用いた米粉100%生地のレオロジー特性と製パン性の相関解明2012

    • Author(s)
      太田亜美,宮田剣,香田智則,西岡昭博
    • Organizer
      日本食品科学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学(札幌市)(「若手の会・企業賞」受賞)
    • Year and Date
      2012-08-30
  • [Presentation] 内部構造が異なる非晶性米粉が米粉生地の製パン性とレオロジー特性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      村上誓吾,宮田剣,西岡昭博,香田智則
    • Organizer
      日本応用糖質科学会東北支部講演会
    • Place of Presentation
      カレッジプラザ(秋田市)
    • Year and Date
      2012-07-13
  • [Presentation] 非晶性米粉が生地のレオロジー特性と製パン性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      村上誓吾,西岡昭博,宮田剣,香田智則
    • Organizer
      日本レオロジー学会第39年会
    • Place of Presentation
      東京大学生産技術研究所(東京都)
    • Year and Date
      2012-05-11
  • [Presentation] スチレン系三元ブロック共重合体(SEEPS)/オイルブレンド系のレオロジー特性及び構造解析2011

    • Author(s)
      高橋遼平,青木雄二,西岡昭博,西辻祥太郎,宮田剣,香田智則
    • Organizer
      第59回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      桐生市市民文化会館(群馬県桐生市)
    • Year and Date
      2011-10-06
  • [Presentation] 米粉パンの製パン性に及ぼす結晶化度と脂肪酸の影響2011

    • Author(s)
      太田亜美,勝野圭史,宮田剣,西岡昭博、香田智則
    • Organizer
      日本応用糖質科学会第60回大会
    • Place of Presentation
      北海道大学(札幌市)
    • Year and Date
      2011-09-29
  • [Presentation] 三元ブロック共重合体( SEEPS)/オイルブレンド系におけるレオロジー特性とモルフォロジー2011

    • Author(s)
      高橋遼平,青木雄二,西岡昭博,村澤剛,宮田剣,香田智則
    • Organizer
      日本レオロジー学会第38年会
    • Place of Presentation
      京都リサーチパーク(京都市)
    • Year and Date
      2011-05-19
  • [Presentation] 脂肪酸の添加が米粉生地のレオロジー特性に与える影響2011

    • Author(s)
      太田亜美,勝野圭史,宮田剣,西岡昭博,香田智則
    • Organizer
      日本レオロジー学会第38回年会
    • Place of Presentation
      京都リサーチパーク(京都市)
    • Year and Date
      2011-05-19

URL: 

Published: 2015-07-16  

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