• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2011 Fiscal Year Annual Research Report

空間・層別分解分光法の開発と食品計測への応用

Research Project

Project/Area Number 23688031
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

蔦 瑞樹  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品工学研究領域, 主任研究員 (80425553)

Keywords非破壊計測 / 空間分解分光法 / 食品品質評価
Research Abstract

食品の品質を正確に評価するには、風味に関連する化学成分のみならず、食感を決定づける内部構造や物性も合わせて同時に計測すること、さらに、食品が持つ多層構造の各々における品質を、個別にかつ包括的に計測することが重要である。本研究の目的は、空間分解分光法とMulti-wayデータ解析を融合し、対象の任意の層における光吸収・光散乱特性を個別に推定する「空間・層別分解分光法(Soace and Layer Resolved Spectroscopy:SLRS法)」を開発すること、及びその食品内部の成分分布、物性及び内部構造の同時・非破壊計測への応用にある。
今年度の研究では、試料の異なる光源-計測点距離における複数のスペクトル、すなわち計測位置、波長、輝度の3軸よりなる空間分解分光スペクトルを計測するシステムを構築した。具体的には、高輝度キセノンランプ、複数のバンドパスフィルタを装着可能なフィルターホイール、光を一点に集光させるための光学系よりなる分光光源と、試料の複数点における輝度値を同時に計測可能なアレイ検出器を組み合わせ、両者を連動させて制御するアプリケーションを開発した。また、食パンを試料に空間分解分光スペクトルの計測を試み、照明の集光点から任意の距離の、任意の波長における輝度値、すなわち空間分解分光スペクトルを計測可能なことを確認した。本システムは紫外から近赤外領域における幅広い波長帯で計測可能なことが特徴であり、従来は可視領域に限定されていた空間分解分光スペクトル計測にブレークスルーをもたらすと期待される。
また、リンゴの空間分解分光スペクトルをモデルデータに、Multi-wayデータ解析法による層別のスペクトル分離を試み、リンゴの皮と果実のスペクトルを分離可能なことを明らかにした。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

当初の計画通り、分光光源及びアレイ検出器を組み合わせた空間分解分光システムを構築した。

Strategy for Future Research Activity

当初の計画通り、モデル試料の空間分解分光スペクトル計測と、その層別分離アルゴリズムの構築に取り組む。

  • Research Products

    (6 results)

All 2012 2011

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] 判別・定量のための蛍光指紋フィルタ設計法とその食品評価への適用-ヨーグルトのリボフラビン含量推定を例に-2012

    • Author(s)
      蔦瑞樹、中内茂樹、西野顕、杉山純一
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻 Pages: 139-145

    • DOI

      10.3136/nskkk.59.139

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Prediction of optimal cooking time for boiled potatoes by hyperspectral imaging2011

    • Author(s)
      N.Nguyen Do Trong, M.Tsuta, B.Nicolai, J.De Baerdemaeker, W.Saeys
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 105 Pages: 617-624

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2011.03.031

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The potential of spatially resolved spectroscopy for monitoring angiogenesis in the chorioallantoic membrane2011

    • Author(s)
      E.Verhoelst, F.Bamelis, B.De Ketelaere, N.Nguyen Do Trong, J.De Baerdemaeker, W.Saeys, M.Tsuta, E.Decuypere
    • Journal Title

      Biotechnology Progress

      Volume: 27 Pages: 1785-1792

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Decomposition of absorption spectra of multi-layered biological materials by spatially-resolved spectroscopy and parallel factor analysis2011

    • Author(s)
      M.Tsuta, N.Nguyen Do Trong, E.Herremans, J.De Baerdemaeker, W.Saeys
    • Journal Title

      Proedia Food Science

      Volume: 1 Pages: 528-535

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 空間分解分光法と多変量解析による多層構造を持つ生体材料のスペクトル分離2011

    • Author(s)
      蔦瑞樹, N.Nguyen Do Trong, E.Herremans, J.De Baerdemaeker, B.Nicolai, W.Saeys
    • Organizer
      第27回近赤外フォーラム
    • Place of Presentation
      文部科学省研究交流センター(茨城県)
    • Year and Date
      2011-11-10
  • [Presentation] Non-destructive characterization of food microstructure and composition by spatially resolved spectroscopy2011

    • Author(s)
      N.Nguyen Do Trong, M.Tsuta, E.Herremans, R.Watte, C.Erkinbaev, E.Verhoelst, P.Verboven, B.Nicolai, W.Saeys
    • Organizer
      11th International Congress on Engineering and Food (ICEF11)
    • Place of Presentation
      アテネ(ギリシャ)
    • Year and Date
      2011-05-23

URL: 

Published: 2013-06-26  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi