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2013 Fiscal Year Final Research Report

Development of iron-fortified tofu for the improvement of iron-deficiency anemia

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 23700894
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionMukogawa Women's University (2013)
Mukogawa Women's University Junior College Division (2011-2012)

Principal Investigator

ARII Yasuhiro  武庫川女子大学, 生活環境学部, 准教授 (60360484)

Project Period (FY) 2011 – 2013
Keywords鉄強化食品 / 豆腐 / 鉄欠乏性貧血 / 金属イオン
Research Abstract

In this study, we purposed the development of new tofu-like iron-fortified foods utilized for the improvement of iron-deficiency anemia and the understanding of the molecular mechanism for the formation of tofu precipitate . We showed the results of this study as described below. (1) Development of a regular tofu-like iron-fortified food, (2) Measurement of the texture of the food, (3) Determination of the role of metal ions in tofu formation, (4) Determination of the molecular mechanism for the destination of tofu into regular and silken tofu. About (1), we applied for a patent. About (2), the texture is similar to that of a general tofu made by adding magnesium chloride. About (3) and (4), two original papers was submitted three papers. In three papers, two papers were accepted and one is under examination.

  • Research Products

    (17 results)

All 2014 2013 2012 2011 Other

All Journal Article (4 results) Presentation (10 results) Remarks (2 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Journal Article] Initiation of protein association in tofu formation by metal ions2014

    • Author(s)
      Arii Y, Takenaka Y
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem.

      Volume: (in press)

  • [Journal Article] 【総説】豆腐再考 : 古きを見直し、新しく利用する2013

    • Author(s)
      有井康博
    • Journal Title

      調理食品と技術

      Volume: 19 Pages: 155-166

  • [Journal Article] Magnesium chloride concentration-dependent formation of tofu-like precipitate with different physicochemical properties2013

    • Author(s)
      Arii Y, Takenaka Y
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem.

      Volume: 77 Pages: 928-933

  • [Journal Article] 絹ごし豆腐と木綿豆腐をミクロに考える2012

    • Author(s)
      有井康博
    • Journal Title

      生命機能研究会プロシーディングス

      Volume: 第3巻 Pages: 15

  • [Presentation] 金属イオンは豆腐形成におけるタンパク質会合開始因子である2014

    • Author(s)
      有井康博、岡村麻衣、鳥居絵美、西澤果穂、竹中康之
    • Organizer
      日本農芸化学化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      20140300
  • [Presentation] 凝固剤金属種が豆腐形成に及ぼす影響について2013

    • Author(s)
      有井康博
    • Organizer
      第4回生命機能研究会
    • Place of Presentation
      滋賀
    • Year and Date
      20130900
  • [Presentation] 異なる金属イオン種が豆腐様沈殿形成に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      有井康博、岡村麻衣、鳥居絵美、安田春菜、村上亜利紗、竹中康之
    • Organizer
      日本食品科学工学会第60回記念大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      20130800
  • [Presentation] 世界で起こっている問題に私ができること―食料栄養問題に食品科学でアプローチー2013

    • Author(s)
      有井康博
    • Organizer
      栄養科学研究所第1回セミナー
    • Place of Presentation
      西宮
    • Year and Date
      20130700
  • [Presentation] 豆腐形成における凝固剤濃度の沈殿に与える影響と凝固剤種の違い2013

    • Author(s)
      有井康博、鳥居絵美、岡村麻衣、竹中康之
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      東北
    • Year and Date
      20130300
  • [Presentation] トランス脂肪酸が遺伝子発現制御に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      高畠暁子、中村豊一、VO Nguyet Thi Anh、有井康博、井澤真吾
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      東北
    • Year and Date
      20130300
  • [Presentation] 鉄分欠乏性貧血の改善を目指した鉄分強化豆腐の開発ー食感の比較に向けてー2012

    • Author(s)
      中谷友香、部家弥生、岡村麻衣、鳥居絵美、有井康博
    • Organizer
      第3回生命機能研究会
    • Place of Presentation
      有馬
    • Year and Date
      20120900
  • [Presentation] 鉄分欠乏性貧血の改善を目指した鉄分強化豆腐の開発ー鉄分強化の確認に向けてー2012

    • Author(s)
      一幡美佳、三木理沙、岡村麻衣、鳥居絵美、有井康博
    • Organizer
      第3回生命機能研究会
    • Place of Presentation
      有馬
    • Year and Date
      20120900
  • [Presentation] 絹ごし豆腐と木綿豆腐をミクロに考える2012

    • Author(s)
      有井康博
    • Organizer
      第3回生命機能研究会
    • Place of Presentation
      有馬
    • Year and Date
      20120900
  • [Presentation] 豆腐様沈殿の凝固剤濃度依存的変化とその沈殿の特徴2012

    • Author(s)
      有井康博、岡村麻衣、鳥居絵美、村井めぐみ、村上亜利紗、竹中康之
    • Organizer
      第59回日本食品科学工学会大会
    • Place of Presentation
      北海道
    • Year and Date
      20120800
  • [Remarks] 研究室ホームページ

    • URL

      http://www.mukogawa-u.ac.jp/~arii/Arii_Lab./Welcome/Welcome.html

  • [Remarks] 研究室FaceBook

    • URL

      https://www.facebook.com/HooponoponofromAriiLab

  • [Patent(Industrial Property Rights)] 豆腐の製造方法およびそれで得られた豆腐2011

    • Inventor(s)
      有井康博
    • Industrial Property Rights Holder
      学校法人武庫川学院
    • Industrial Property Rights Type
      特許権特開 2013-051906
    • Patent Publication Number
      特開 2013-051906
    • Filing Date
      2011-09-02

URL: 

Published: 2015-06-25  

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