• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2012 Fiscal Year Annual Research Report

口腔内の多感覚による大きさ知覚

Research Project

Project/Area Number 23730718
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

和田 有史  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員 (30366546)

Keywords知覚 / 触覚 / 視覚 / 大きさ知覚 / 食感
Research Abstract

口腔内における大きさ知覚と視覚とのギャップを心理物理学的測定することを試みた。また、口腔内の知覚の特徴を明らかにするため、他の身体部位での知覚との比較を行った。刺激として、キャンディーに穴をあけ、これの大きさ判断を行った。参加者はキャンディーが口腔内、および手に提示されるときには目隠しする。数秒間、口腔内でキャンディーを探索し、吐き出した後、クロスモーダル・マッチング法による飴の大きさの評価を行なった。すなわち、口腔内で感じられる大きさを視覚的な大きさに対応づけられた尺度を用いて評価させた。この実験の結果、触覚的な大きさ判断は視覚に比べて過大評価されることが示唆された。
また、食感などに関連する質感判断を視覚的にどのように感じるのかについても検討を行った。先行研究では視覚的な運動から素材感を知覚するには曲線・直線などの形態が影響することが示されていた。ネオンカラー拡散をともなう主観的な面の頂点を支点とした垂直線の振り子運動において誘導図形間の位相差を0°から180°まで段階的に変化させ,位相差が0°及び180°の条件では対象の変形しない剛体の主観的な面の運動が,それ以外の位相差条件では面の変形を伴う非剛体の面の運動が知覚される確率が高いことを示した。主観的輪郭図形を直線もしくは曲線の実輪郭を持つ同様の運動と対提示し,形状の類似度評定を行った。多次元尺度構成法 (MDS) により類似度の評定値を解析した結果,主観的輪郭との距離は全ての位相差条件下で直線 (実線) の図形よりも曲線 (実線) の図形の方が近かった。これらのことから,どのような位相差であっても,動的な主観的輪郭は,直線よりも曲線に近い形状で知覚されることが示唆された。

  • Research Products

    (24 results)

All 2013 2012 Other

All Journal Article (9 results) (of which Peer Reviewed: 7 results) Presentation (13 results) (of which Invited: 4 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] Superiority of experts over novices in trueness and precision of concentration estimation of sodium chloride solutions2013

    • Author(s)
      Tomohiro Masuda, Yuji Wada, Masako Okamoto, Yasushi Kyutoku, Yui Yamaguchi, Atsushi Kimura, Tatsu Kobayakawa, Takayuki Kawai, Ippeita Dan, Fumiyo Hayakawa
    • Journal Title

      Chemical Senses

      Volume: 38 Pages: 251-258

    • DOI

      10.1093/chemse/bjs137

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Luminance distribution as a determinant for visual freshness perception: evidence from image analysis of a cabbage leaf2013

    • Author(s)
      Carlos Arce-Lopera, Tomohiro Masuda, Atsushi Kimura, Yuji Wada, Katsunori Okajima
    • Journal Title

      Food Quality and Preference

      Volume: 27(2) Pages: 202-207

    • DOI

      10.1016/j.foodqual.2012.03.005

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Glossiness and perishable food quality: visual freshness judgment of fish eyes based on luminance distribution2013

    • Author(s)
      Takuma Murakoshi, Tomohiro Masuda, Ken Utsumi, Kazuo Tsubota, Yuji Wada
    • Journal Title

      PLoS One

      Volume: 8(3) Pages: e58994

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0058994

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] A simple mechanical index of storage quality of strawberry fruits2013

    • Author(s)
      Kaoru Kohyama, Tomohiro Masuda, Toshie Tanaka, Hiromi Shimada, Yuji Wada
    • Journal Title

      食品総合研究所報告

      Volume: 77 Pages: 1-11

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 食品を感じる複合感覚の成り立ち2012

    • Author(s)
      和田有史
    • Journal Title

      日本官能評価学会誌

      Volume: Vol.16、No.1 Pages: 25-27

  • [Journal Article] Infant visual preference for fruit enhanced by congruent in-season odor2012

    • Author(s)
      Yuji Wada, Yuna Inada, Jiale Yang, Satomi Kunieda, Tomohiro Masuda, Atsushi Kimura, So Kanazawa, Masami K. Yamaguchi
    • Journal Title

      Appetite

      Volume: Vol.58, No.3 Pages: 1070-1075

    • DOI

      DOI:10.1016/j.appet.2012.02.002

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Luminance distribution modifies the perceived freshness of strawberries2012

    • Author(s)
      Carlos Arce-Lopera, Tomohiro Masuda, Atsushi Kimura, Yuji Wada, Katsunori Okajima
    • Journal Title

      i-Perception

      Volume: Vol.3, No.5 Pages: 338-355

    • DOI

      DOI:10.1068/i0471

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 実験心理学で探る食の感性 ―多感覚知覚と社会的文脈―2012

    • Author(s)
      和田有史
    • Journal Title

      Food and Food Ingredients Journal of Japan

      Volume: 217(2) Pages: 177-183

  • [Journal Article] Reaction time as an indicator of stimulus-response binding in affective judgment of visual stimuli2012

    • Author(s)
      Atsushi Kimura, Ippeita Dan, Akio Asakawa, Nobuyuki Watanabe, Hiroshi Yamada, Yuji Wada
    • Journal Title

      Japanese Psychological Research

      Volume: 54(4) Pages: 335-347

    • DOI

      10.1111/j.1468-5884.2012.00511.x

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] チンパンジーにおける食物のテクスチャ知覚

    • Author(s)
      伊村知子・増田知尋・和田有史・岡嶋克典
    • Organizer
      日本動物心理学会 第72回大会
    • Place of Presentation
      関西学院大学(兵庫県)
  • [Presentation] 食品の質感視知覚

    • Author(s)
      和田有史
    • Organizer
      第42回千葉視覚研究会
    • Place of Presentation
      千葉大学(千葉県)
    • Invited
  • [Presentation] 食における質感視知覚とその発達

    • Author(s)
      和田有史
    • Organizer
      東北心理学会第66回大会 新潟心理学会第49回大会 合同大会
    • Place of Presentation
      新潟大学(新潟県)
    • Invited
  • [Presentation] MDSによる動的な主観的輪郭と実輪郭の類似性の検討

    • Author(s)
      増田知尋・佐藤夏月・村越琢磨・木村敦・白井述・金沢創・山口真美・和田有史
    • Organizer
      日本心理学会 第76回大会
    • Place of Presentation
      専修大学(神奈川県)
  • [Presentation] 指定討論:シンポジウム2 情動・共感覚・オノマトペ―感覚間インタラクション研究の展開

    • Author(s)
      和田有史
    • Organizer
      日本基礎心理学会 第31回大会
    • Place of Presentation
      九州大学(福岡県)
    • Invited
  • [Presentation] 動的な主観的輪郭と実輪郭における知覚された形状の類似性に関するMDSを用いた検討

    • Author(s)
      増田知尋・佐藤夏月・村越琢磨・木村敦・白井述・金沢創・山口真美・和田有史
    • Organizer
      日本基礎心理学会 第31回大会
    • Place of Presentation
      九州大学(福岡県)
  • [Presentation] 乳児における動的な主観的輪郭知覚の位相差による影響

    • Author(s)
      佐藤夏月・増田知尋・和田有史・白井述・金沢創・山口真美
    • Organizer
      日本基礎心理学会 第31回大会
    • Place of Presentation
      九州大学(福岡県)
  • [Presentation] 乳児における視覚と嗅覚の連合の形成

    • Author(s)
      稲田祐奈・小川紗貴子・作田由衣子・和田有史・國枝里美・金沢創・山口真美
    • Organizer
      日本基礎心理学会 第31回大会
    • Place of Presentation
      九州大学(福岡県)
  • [Presentation] 乳児は視覚と嗅覚の連合を形成するか -未知の匂いを用いた連合学習による検討-

    • Author(s)
      作田由衣子・稲田祐奈・小川紗貴子・和田有史・國枝里美・金沢創・山口真美
    • Organizer
      電子情報通信学会ヒューマン情報処理研究会
    • Place of Presentation
      東北大学(宮城県)
  • [Presentation] 食の認知心理学的研究

    • Author(s)
      和田有史
    • Organizer
      第4回多感覚研究会
    • Place of Presentation
      研究交流センター(茨城県)
    • Invited
  • [Presentation] 乳児における視覚と嗅覚の連合の形成

    • Author(s)
      稲田祐奈・作田由衣子・和田有史・國枝里美・金沢創・山口真美
    • Organizer
      第4回多感覚研究会
    • Place of Presentation
      研究交流センター(茨城県)
  • [Presentation] 動的な主観的輪郭図形の知覚された形状及び素材感に関する検討

    • Author(s)
      増田知尋・佐藤夏月・村越琢磨・木村敦・白井述・金沢創・山口真美・和田有史
    • Organizer
      日本視覚学会 2013年冬季大会
    • Place of Presentation
      工学院大学(東京都)
  • [Presentation] 貫入運動における視覚による“かたさ”判断と素材感について

    • Author(s)
      増田知尋・村越琢磨・木村敦・和田有史
    • Organizer
      第46回知覚コロキウム
    • Place of Presentation
      かんぽの宿・青梅(東京都)
  • [Book] 人と食と自然シリーズ3 脂肪の功罪と健康2013

    • Author(s)
      和田有史
    • Total Pages
      152
    • Publisher
      建帛社
  • [Book] 認知心理学演習 日常生活と認知行動2012

    • Author(s)
      和田有史・日下部裕子
    • Total Pages
      211
    • Publisher
      オーム社

URL: 

Published: 2014-07-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi