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2014 Fiscal Year Annual Research Report

アミロイド線維形成における過飽和の果たす役割

Research Project

Project/Area Number 24370067
Research InstitutionOsaka University

Principal Investigator

後藤 祐児  大阪大学, たんぱく質研究所, 教授 (40153770)

Project Period (FY) 2012-04-01 – 2015-03-31
Keywords蛋白質 / フォールディング / アミロイド線維 / 凝集 / 超音波 / β2ミクログロブリン / アミロイドβペプチド / αシヌクレイン
Outline of Annual Research Achievements

代表者は、「蛋白質異常凝集の統一原理」を提唱した。すなわち、アミロイド線維形成は、短いペプチドや変性した蛋白質が、溶解性を超えることによって析出する場合の、基本構造である。しかしながら、ペプチド溶液はしばしば過飽和となるためアミロイド形成は容易には起きない。このような統一原理によって、アミロイド線維だけでなく、三次元結晶から不定形凝集まで、蛋白質の構造転移を包括して理解することが、本研究の目的である。平成26年度は最終年度であり、これまでの熱測定や超音波を用いた研究を継続して行うと共に、アモルファス凝集とアミロイド線維の競争的形成についての研究を進めた。
1.アミロイド至適温度:卵白リゾチームの温度に依存したアミロイド線維形成を、温度を変化させて調べると、アミロイド線維の形成量に至適温度が見られた。また、昇温速度が遅い方がアミロイド線維の形成量は多かった。このような温度依存性は、アミロイド線維と不定形凝集の競争が起きているためと考えられた。
2.アミロイドβをはじめとする多くのアミロイド性ペプチドは、大きな蛋白質から切り出された比較的小さなペプチドであることが多い。他方、卵白アルブミンのように大きな蛋白質はアミロイド線維を形成しない。その理由は単に大きな蛋白質はもつれてガラス状態を形成してしまうためと考えられる。卵白アルブミンを用いて、これを検証した。トリプシン分解した卵白アルブミンの混合液を超音波照射下においたところ、40℃付近で極めて効率的にアミロイド線維が形成された。隠されていたアミロイド原性が断片化によって露呈したことを示す。また、高温で急激にアミロイド性は減少したが、これはアモルファス凝集が競争的に進んだためと考えられる。
3.以上の実験より、アミロイド線維と不定形凝集の競争にもとづく、蛋白質の一般的な凝集機構を提唱した。

Research Progress Status

26年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

26年度が最終年度であるため、記入しない。

Causes of Carryover

26年度が最終年度であるため、記入しない。

Expenditure Plan for Carryover Budget

26年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (15 results)

All 2015 2014 Other

All Journal Article (8 results) (of which Peer Reviewed: 8 results,  Acknowledgement Compliant: 7 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results) (of which Invited: 6 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Small Liposomes Accelerate the Fibrillation of Amyloid β (1-40).2015

    • Author(s)
      Terakawa, M.S., Yagi, H., Adachi, M., Lee, Y.H. and Goto, Y.
    • Journal Title

      J. Biol. Chem.

      Volume: 290 Pages: 815-826

    • DOI

      10.1074/jbc.M114.592527

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Solubility and supersaturation-dependent protein misfolding revealed by ultrasonication.2014

    • Author(s)
      Lin, Y., Lee, Y.-H., Yoshimura, Y., Yagi, Y. and Goto, Y.
    • Journal Title

      Langmuir

      Volume: 30 Pages: 1845-1854

    • DOI

      10.1021/la403100h

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Heat of supersaturation-limited amyloid burst directly monitored by isothermal titration calorimetry.2014

    • Author(s)
      Ikenoue, T., Lee, Y.-H., Kardos, J., Yagi, H., Ikegami, T., Naiki, H. and Goto, Y.
    • Journal Title

      Proc. Natl. Acad. Sci. USA

      Volume: 111 Pages: 6654-6659

    • DOI

      10.1073/pnas.1322602111

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Supersaturation-limited amyloid fibrillation of insulin revealed by ultrasonication.2014

    • Author(s)
      Muta, H., Lee, Y.-H., Kardos, J., Lin, Y., Yagi, H., and Goto, Y.
    • Journal Title

      J. Biol. Chem.

      Volume: 289 Pages: 18228-18238

    • DOI

      10.1074/jbc.M114.566950

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Elongation of amyloid fibrils through lateral binding of monomers revealed by total internal reflection fluorescence microscopy.2014

    • Author(s)
      Yagi, H., Abe, Y., Takayanagi, N. and Goto, Y.
    • Journal Title

      Biochim. Biophys. Acta

      Volume: 1844 Pages: 1881-1888

    • DOI

      10.1016/j.bbapap.2014.06.014

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Cold denaturation of alpha-synuclein amyloid fibrils.2014

    • Author(s)
      Ikenoue, T. , Lee, Y.-H. , Kardos, J., Sakai, M., Yagi, H., Kawata, Y. and Goto, Y.
    • Journal Title

      Angew. Chem. Int. Ed.

      Volume: 53 Pages: 7799-7804

    • DOI

      10.1002/anie.201403815

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] High-throughput analysis of the ultrasonication-forced amyloid fibrillation reveals the mechanism underlying the large fluctuation in the lag time.2014

    • Author(s)
      Umemoto, A., Yagi, H., So, M., and Goto, Y.
    • Journal Title

      J. Biol. Chem.

      Volume: 289 Pages: 27290-27299

    • DOI

      10.1074/jbc.M114.569814

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] 超音波による蛋白質のアミロイド形成・結晶化の促進2014

    • Author(s)
      宗正智、八木寿梓、後藤祐児
    • Journal Title

      生物物理

      Volume: 6 Pages: 297-302

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] The role of supersaturation in amyloid fibrillation of proteins2014

    • Author(s)
      Yuji Goto
    • Organizer
      Chemistry Mini-Symposium, New York University Abu Dhabi
    • Place of Presentation
      Abu Dhabi, UAE
    • Year and Date
      2014-10-30 – 2014-10-30
    • Invited
  • [Presentation] Supersaturation-limited protein misfolding revealed by ultrasonication.2014

    • Author(s)
      Yuji Goto
    • Organizer
      15th International Union of Biochemistry and Molecular Biology
    • Place of Presentation
      Taipei, Taiwan
    • Year and Date
      2014-10-23 – 2014-10-23
    • Invited
  • [Presentation] 蛋白質のアミロイド線維形成における過飽和の役割2014

    • Author(s)
      後藤祐児、
    • Organizer
      アミロイドーシス研究会
    • Place of Presentation
      KKR東京
    • Year and Date
      2014-08-22 – 2014-08-22
    • Invited
  • [Presentation] Supersaturation-limited protein misfolding revealed by ultrasonication.2014

    • Author(s)
      Yuji Goto
    • Organizer
      2014 International Biophysics Congress,
    • Place of Presentation
      Brisbane, Australia
    • Year and Date
      2014-08-06 – 2014-08-06
    • Invited
  • [Presentation] Supersaturation-sealed protein misfolding revealed by ultrasonication.2014

    • Author(s)
      Yuji Goto
    • Organizer
      Joint Congress of ACTS-2014 and CGOM11
    • Place of Presentation
      奈良
    • Year and Date
      2014-06-17 – 2014-06-20
    • Invited
  • [Presentation] 蛋白質のフォールディングとミスフォールディング2014

    • Author(s)
      後藤祐児
    • Organizer
      第19回産学高分子研究会
    • Place of Presentation
      大阪大学
    • Year and Date
      2014-06-02 – 2014-06-02
    • Invited
  • [Remarks] 大阪大学蛋白質研究所、蛋白質構造形成研究室

    • URL

      http://www.protein.osaka-u.ac.jp/physical/yoeki.html

URL: 

Published: 2016-06-01  

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