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2012 Fiscal Year Research-status Report

ピルビン酸低減清酒酵母のピルビン酸低減メカニズムの解明

Research Project

Project/Area Number 24580117
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Research InstitutionSaga University

Principal Investigator

北垣 浩志  佐賀大学, 農学部, 准教授 (70372208)

Project Period (FY) 2012-04-01 – 2015-03-31
Keywords清酒 / 酵母 / ピルビン酸 / 低アルコール清酒 / ゲノム / 次世代シークエンサー
Research Abstract

低アルコール清酒を製造するときには、清酒醸造の途中で固液分離するが、その際にピルビン酸やαアセト乳酸が残存して貯蔵中に非酵素的にジアセチルに酸化的に脱炭酸されてしまう。生成したジアセチルはジアセチル臭を呈するため、低アルコール清酒の品質を低下させてしまっていた。そこでこの技術課題を解決するために、清酒酵母を突然変異処理後、ピルビン酸のミトコンドリアへの輸送阻害剤ethyl alpha-transcyanocinnamate耐性株を分離し、低ピルビン酸清酒酵母を育種してきた。しかしこの株においてピルビン酸の低減をもたらす遺伝子変異は明らかになっておらず、この研究成果のさらなる応用の障害となってきた。そこで本年度の研究においては、次世代ゲノムシークエンサーを用いて低ピルビン酸清酒酵母のゲノム解析を行った。その結果、3000個を超えるSNPが抽出されたが、低ピルビン酸でない清酒酵母のゲノムと比較することで低ピルビン酸をもたらす遺伝子変異として13個のSNPに絞り込むことができた。これらの遺伝子変異を含む遺伝子断片を親株に形質転換してethyl alpha-transcyanocinnamate耐性を調べることで、遺伝子変異を特定する予定である。これらの次世代ゲノム解析技術を使ったゲノム解析プロセスを日本生物工学会等で発表することで発酵業界で発酵微生物のゲノム解析のノウハウを共有することに務めた。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

ピルビン酸低減清酒酵母の次世代ゲノムシークエンサーを使ったゲノム解析を行い、さらにその結果のin silico解析によりピルビン酸の低減をもたらす遺伝子変異の候補を13個にまで絞り込むことができたから。

Strategy for Future Research Activity

次世代ゲノムシークエンサーを使って得られたピルビン酸の低減をもたらす13個の遺伝子変異を含む遺伝子断片をPCRで増幅し、親株の清酒酵母に形質転換してピルビン酸のミトコンドリアへの輸送阻害剤ethyl alpha-transcynnamateへの耐性で選抜する。このことによりethyl alpha-transcynnamate耐性及びピルビン酸の低減をもたらす遺伝子変異が特定できると考えられる。

Expenditure Plans for the Next FY Research Funding

酵母培養試薬、形質転換試薬、PCR酵素、分子生物学試薬、ピルビン酸及び有機酸解析消耗品等に用いる。

  • Research Products

    (30 results)

All 2013 2012 Other

All Journal Article (10 results) (of which Peer Reviewed: 10 results) Presentation (14 results) (of which Invited: 4 results) Book (4 results) Remarks (1 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Journal Article] Breeding researches of sake yeasts in Japan: History, recent technological advances, and future perspectives.2013

    • Author(s)
      Hiroshi Kitagaki* and Katsuhiko Kitamoto
    • Journal Title

      Annual Review of Food Science and Technology

      Volume: 4 Pages: 215-235

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 加圧熱水処理セルロースに含まれるグリコールアルデヒドに耐性を持つ酵母の育種2013

    • Author(s)
      北垣浩志、Lahiru N. Jayakody、林信行
    • Journal Title

      バイオサイエンスとインダストリー

      Volume: 71 Pages: 155-156

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Identification of sulfate ion as one of the key component of yeast spoilage of a sports drink through genome-wide expression analysis.2013

    • Author(s)
      Lahiru N. Jayakody, Keisuke Tsuge, Akihiro Suzuki, Hitoshi Shimoi and Hiroshi Kitagaki
    • Journal Title

      Journal of General and Applied Microbiology

      Volume: in press Pages: in press

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Structural determination of glucosylceramides in the distillation remnants of shochu, the Japanese traditional liquor, and its production by Aspergillus kawachii.2012

    • Author(s)
      Miyo Hirata, Keisuke Tsuge, Lahiru Jayakody, Yoshitaka Urano, Kazutaka Sawada, Shigeki Inaba, Koji Nagao and Hiroshi Kitagaki
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 60 Pages: 11473-82

    • DOI

      10.1021/jf303117e

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Perturbation of sphingolipid metabolism induces ER stress-mediated mitochondrial apoptosis in budding yeast2012

    • Author(s)
      Kentaro Kajiwara, Tetsuya Muneoka, Yu Watanabe, Takefumi Karashima, Hiroshi Kitagaki, and Kouichi Funato
    • Journal Title

      Molecular Microbiology

      Volume: 86 Pages: 1246-61

    • DOI

      10.1111/mmi.12056

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Breeding of a high tyrosol-producing sake yeast by isolation of an ethanol-resistant mutant from trp3 mutant.2012

    • Author(s)
      Hisayoshi Soejima, Keisuke Tsuge, Takashi Yoshimura, Kazutaka Sawada and Hiroshi Kitagaki
    • Journal Title

      Journal of the Institute of Brewing

      Volume: 118 Pages: 264-268

    • DOI

      10.1002/jib.46

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 佐賀大学における機能性食品研究推進・地場発酵産業振興の取り組み2012

    • Author(s)
      北垣浩志
    • Journal Title

      生物工学会誌

      Volume: 90 Pages: 662-663

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 伝統発酵食品研究の新展開~微生物共生から探る~特集によせて2012

    • Author(s)
      古川壮一、北垣浩志、渡邉泰祐、上田賢志、森永康
    • Journal Title

      生物工学会誌

      Volume: 90 Pages: 306

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Mitochondrial activity of sake brewery yeast affects malic and succinic acid production during alcoholic fermentation.2012

    • Author(s)
      Saori Motomura, Kenta Horie and Hiroshi Kitagaki
    • Journal Title

      Journal of the Institute of Brewing

      Volume: 118 Pages: 22-26

    • DOI

      10.1002/jib.7

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Improvement of tolerance of Saccharomyces cerevisiae to hot-compressed water-treated cellulose by expression of ADH1.2012

    • Author(s)
      Lahiru N. Jayakody, Kenta Horie, Nobuyuki Hayashi, and Hiroshi Kitagaki
    • Journal Title

      Applied Microbiology and Biotechnology

      Volume: 94 Pages: 273-283

    • DOI

      10.1007/s00253-012-3918-2

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 麹菌の生産したスフィンゴ脂質の酵母による取り込みの解析2013

    • Author(s)
      平田みよ、泉和輝、田島麻理恵、澤田和敬、柘植圭介、北垣浩志
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      20130325-20130325
  • [Presentation] レドックス制御による新規バイオエタノール発酵阻害物質glycolaldehyde耐性増強2013

    • Author(s)
      Lahiru N. Jayakody、林信行、北垣浩志
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      20130325-20130325
  • [Presentation] Recent advances in engineering of a yeast strain resistance to Glycolaldehyde ;key fermentation2013

    • Author(s)
      Lahiru N. Jayakody, Kenta Horie, Nobuyuki Hayashi, and Hiroshi Kitagaki
    • Organizer
      1st Asia Future Conference
    • Place of Presentation
      タイ・バンコク
    • Year and Date
      20130309-20130309
  • [Presentation] 焼酎粕・酒粕からのスフィンゴ脂質の検出とフラグメントイオン解析による構造決定2012

    • Author(s)
      北垣浩志
    • Organizer
      日本生物工学会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場
    • Year and Date
      20121025-20121025
    • Invited
  • [Presentation] 麹菌Aspergillus oryzaeを利用したエタノールの生産条件の検討2012

    • Author(s)
      齋藤茜、田島麻理恵、丸山潤一、北本勝ひこ、北垣浩志
    • Organizer
      日本生物工学会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場
    • Year and Date
      20121025-20121025
  • [Presentation] ミトコンドリアの自食作用(ミトファジー)阻害による酵母の発酵力増強2012

    • Author(s)
      城間祥大、泉知輝、Lahiru Jayakody、北垣浩志
    • Organizer
      日本生物工学会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場
    • Year and Date
      20121025-20121025
  • [Presentation] ピルビン酸低減清酒酵母のピルビン酸低減メカニズム解析2012

    • Author(s)
      福崎久誌、赤尾健、渡辺大輔、富永英徳、徳永直也、堀江健太、北垣浩志
    • Organizer
      日本生物工学会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場
    • Year and Date
      20121025-20121025
  • [Presentation] 酒粕からのスフィンゴ脂質の検出・定量と清酒の種類による比較2012

    • Author(s)
      高橋宏志朗、平田みよ、田島麻理恵、中畑絵里子、浦野義崇、稲葉繁樹、北垣浩志
    • Organizer
      日本生物工学会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場
    • Year and Date
      20121025-20121025
  • [Presentation] ミトコンドリア輸送に着目したピルビン酸低減清酒酵母の育種と実用化2012

    • Author(s)
      北垣浩志
    • Organizer
      酵母合同シンポジウム
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      20120907-20120907
    • Invited
  • [Presentation] ミトコンドリアをターゲットとした低ピルビン酸清酒酵母の開発について2012

    • Author(s)
      北垣浩志
    • Organizer
      日本生物工学会市民フォーラム
    • Place of Presentation
      アバンセ佐賀
    • Year and Date
      20120901-20120901
    • Invited
  • [Presentation] 酒かす・焼酎かすに含まれるスフィンゴ脂質の定量とMSによる分子構造決定2012

    • Author(s)
      北垣浩志
    • Organizer
      日本醸造学会
    • Place of Presentation
      北とぴあ
    • Year and Date
      20120827-20120827
  • [Presentation] Improvement of tolarance of Saccharomyces cerevisiae to the hot compressed water treated cellulose by detoxification of glycolaldehyde ; a novel inhibitor of bioethanol production2012

    • Author(s)
      Lahiru N. Jayakody, Kenta Horie, Nobuyuki Hayashi and Hiroshi Kitagaki
    • Organizer
      International Congress on Yeasts2012
    • Place of Presentation
      University of Wisconsin, USA
    • Year and Date
      20120817-20120817
  • [Presentation] Mechanism of suppression of pyruvate and acetolactate formation by use of yeast of modified mitochondrial transportation system2012

    • Author(s)
      Hiroshi Kitagaki
    • Organizer
      World Beer Congress
    • Place of Presentation
      Portland, USA
    • Year and Date
      20120731-20120731
  • [Presentation] History, technologies and researches of sake-the traditional alcohol beverage of Japan-2012

    • Author(s)
      Hiroshi Kitagaki
    • Organizer
      Japan-Korea Joint Food Forum
    • Place of Presentation
      韓国全南大学
    • Year and Date
      20120608-20120608
    • Invited
  • [Book] 清酒酵母2000年代の研究2013

    • Author(s)
      北垣浩志(共同執筆)
    • Total Pages
      in press
    • Publisher
      清酒酵母・麹研究会
  • [Book] Identification of a novel fermentation inhibitor of bioethanol production, glycolaldehyde, and engineering of a yeast strain tolerant to hot-compressed water-treated cellulose.2013

    • Author(s)
      Lahiru N. Jayakody, Nobuyuki Hayashi and Hiroshi Kitagaki*
    • Total Pages
      in press
    • Publisher
      Society for Applied Biotechnology
  • [Book] Materials and Processes for Energy2013

    • Author(s)
      Lahiru N. Jayakody , Nobuyuki Hayashi and Hiroshi Kitagaki
    • Total Pages
      in press
    • Publisher
      Formatex
  • [Book] 学問の新しい地平を拓く若手研究者たち2012

    • Author(s)
      北垣浩志(共同執筆)
    • Total Pages
      231
    • Publisher
      朝日新聞出版社
  • [Remarks] 生産システム情報学分野

    • URL

      http://seisansystem.ag.saga-u.ac.jp/kitagaki.html

  • [Patent(Industrial Property Rights)] 酵母のミトファジー機能破壊によるエタノール発酵能の増進方法2012

    • Inventor(s)
      北垣浩志
    • Industrial Property Rights Holder
      佐賀大学
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      特願2012-206092
    • Filing Date
      2012-09-19

URL: 

Published: 2014-07-24  

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