2015 Fiscal Year Final Research Report
A Comparative Study of Competitive / Cooperative Innovation in the Food Industry Cluster
Project/Area Number |
24580339
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Agro-economics
|
Research Institution | National Agriculture and Food Research Organization |
Principal Investigator |
MORISHIMA Teruya 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 中央農業研究センター・農業経営研究領域, 上級研究員 (30391486)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
KOUNO Yoshinobu 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食農ビジネス推進センター・食農ビジネス研究チーム, チーム長 (70355478)
|
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
SEKINE Hisako 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 中央農業研究センター・農業経営研究領域, 上級研究員 (80455302)
|
Project Period (FY) |
2012-04-01 – 2016-03-31
|
Keywords | 食料産業クラスター / 国際競争 / イノベーション / ネットワーク構造 / コーディネーター / ゲートキーパー |
Outline of Final Research Achievements |
Discussions on the innovation of the food industry clusters have overlooked the different phase of the activities in the cluster which comes from the feature of the cluster : co-opetition. In this regard, as the result of this research, in the case of cooperative cluster, a coordinator function of the hub organization, and in the case of competitive cluster, a gatekeeper to connect to other networks is proved to be important for the creation and introduction of innovation.
|
Free Research Field |
フードシステム論
|