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2014 Fiscal Year Annual Research Report

食物アレルゲンの物理的処理に伴う抗原性の変化の解析並びに高感度検出法の開発

Research Project

Project/Area Number 24590171
Research InstitutionNational Institute of Health Sciences

Principal Investigator

手島 玲子  国立医薬品食品衛生研究所, 食品部, 部長 (50132882)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 中村 亮介  国立医薬品食品衛生研究所, 医薬安全科学部, 室長 (50333357)
Project Period (FY) 2012-04-01 – 2015-03-31
Keywords食物アレルゲン / 小麦グルテン / 酸加水分解 / 経皮感作 / 交差反応 / 加水分解コラーゲン
Outline of Annual Research Achievements

食物アレルゲンの物理的処理に伴う抗原性の変化の解析並びに高感度検出法の開発に関し,3年間で以下の4項目の検討を行った.なお、(3),(4)が平成26年度に実施した成果である。
(1)食物アレルゲンとして、小麦グルテンを用いて、物理的処理として、塩酸、水酸化ナトリウム,酵素を用いる加水分解の経時的処理を行った。タンパク質の分子量変化をサイズ排除クロマトグラフィー及びSDS-PAGEで確認し、グルタミンの脱アミド化も観察した。また、タンパク質の抗原性(感作性)の変化については、BALB/cマウスを用いる皮膚感作性試験により解析した。その結果、塩酸(0.1N HCl),100℃, 30分処理で、分子量の増加及び脱アミド化が観察され、皮膚感作能も観察された。一方、9時間処理では、分子量は顕著に低下し、皮膚感作能はみられなかった。以上よりグルテン加水分解後の分子量が感作性に関与していることが示唆された。一方、アルカリ(0.1NNaCl)、酵素処理では、加水分解による分子量の経時的減少のみが観察された。 (2)グルテンのトランスグルタミナーゼ処理により、加水分解小麦(HWP)患者血清中IgE抗体との反応性の上昇が観察され、脱アミド化されたグルタミンが、処理前のグルテンには存在しない新しい抗原決定基に関与していることが示唆された。(3)(旧)茶のしずく石鹸に含有されていたHWP(グルパール19S)に特異的なエピトープ(オメガ-グリアジンのQPEEPFPE)に対するマウス単クローン抗体を用いて酸処理加水分解コムギの特異的で高感度測定系を開発した。(4)小麦以外でコラーゲン加水分解物についてマウスを用いた皮膚感作性試験を行い、用いた試料での皮膚感作性はみられなかったことを確認した。

  • Research Products

    (20 results)

All 2015 2014

All Journal Article (11 results) (of which Peer Reviewed: 9 results,  Open Access: 3 results) Presentation (8 results) (of which Invited: 3 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] RNAi-mediated suppression of endogenous storage proteins leads to a change in localization of overexpressed cholera toxin B-subunit and the allergen protein RAG2 in rice seeds.2014

    • Author(s)
      Kurokawa S, Kuroda M, Mejima M, Nakamura R, Takahashi Y, Sagara H, Takeyama N, Satoh S, Kiyono H, Teshima R, Masumura T, Yuki Y.
    • Journal Title

      Plant Cell Rep

      Volume: 33(1) Pages: 75-87

    • DOI

      10.1007/s00299-013-1513-3

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Differential analysis of protein expression in RNA-binding-protein transgenic and parental rice seeds cultivated under salt stress.2014

    • Author(s)
      Nakamura R, Nakamura R, Adachi R, Hachisuka A, Yamada A, Ozeki Y, Teshima R.
    • Journal Title

      J Proteome Res.

      Volume: 13(2) Pages: 489-485

    • DOI

      10.1021/pr4006487

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Allergy of Hydrolyzed Wheat Protein via Cutaneous Sensitization.2014

    • Author(s)
      Sakai S, Nakamura R, Nakamura R, Adachi R, Teshima R.
    • Journal Title

      Kagaku To Seibutsu,

      Volume: 52 Pages: 431-437

  • [Journal Article] Molecular Profile Analysis of Allergenic Hydrolyzed Wheat Protein2014

    • Author(s)
      Sakai S, Adachi R, Nakamura R, Kikuchi H, Watanabe T, Sasaki K, Nishijima K, Ataku H, Nishimaki-Mogami T, Teshima R.
    • Journal Title

      Clinical Immunology & Allergology,

      Volume: 62 Pages: 492-495

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] A new reliable method for detecting specific IgE antibodies in the patients with immediate type wheat allergy due to hydrolyzed wheat protein: Correlation of its titer and clinical severity2014

    • Author(s)
      Nakamura M., Yagami A.,Hara K., Sano A., Kobayashi T., Aihara M., Hide M.,Chinuki Y., Morita E., Teshima R., Matsunaga K
    • Journal Title

      Allergol. Int.

      Volume: 63 Pages: 243-249

    • DOI

      10.2332/allergolint.13-OA-0618

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 環境物質と免疫毒性2014

    • Author(s)
      手島 玲子
    • Journal Title

      国立医薬品食品衛生研究所報告

      Volume: 132 Pages: 47-56

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Development of lactogloblin-specific chimeric human IgEmonoclonal antibodies for in vitro safety assessment of whey hydrolysates.2014

    • Author(s)
      Knipping K., Simons P.J., Buelens-Sleumer L.S., Cox L., den Hartog M., de Jong N., Teshima R., Garssen J., Boon L., Knippels L.M.J.
    • Journal Title

      PLOS ONE

      Volume: 9(8) Pages: e106025

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0106025

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 経皮感作のメカニズムと食物惹起のクロストーク2014

    • Author(s)
      手島 玲子
    • Journal Title

      日本皮膚アレルギー・接触皮膚炎学会雑誌

      Volume: 8(4) Pages: 249-254

  • [Journal Article] Low-affinity allergen-specific IgE in cord blood and affinity maturation after birth2014

    • Author(s)
      Kamemura N., Kawamoto N., Nakamura R., Teshima R., Fukao T., Kido H
    • Journal Title

      J. Allergy Clin. Immunol

      Volume: 133(3) Pages: 904-905

    • DOI

      10.1016/j.jaci.2013.09.034

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Food Allergen in Cosmetics2014

    • Author(s)
      Teshima R.
    • Journal Title

      YakugakuZasshi

      Volume: 134(1) Pages: 33-38

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Immunoproteomic analysis of food allergens2014

    • Author(s)
      Nakamura R., Teshima R.
    • Journal Title

      Methods Mol Biol.

      Volume: 1072 Pages: 726-735

    • DOI

      10.1007/978-1-62703-631-3_50

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 加水分解コムギ末の抗原解析からわかったこと:今後の対策2015

    • Author(s)
      手島玲子
    • Organizer
      第114回日本皮膚科学学会総会
    • Place of Presentation
      横浜
    • Year and Date
      2015-05-31 – 2015-05-31
    • Invited
  • [Presentation] Differential analysis of protein expression in RNA binding protein-transgenic and parental rice seeds cultivated under salt stress and allergenicity test of the rice extracts.2015

    • Author(s)
      Teshima R, Nakamura R., Adachi R., Shindo T., Yamada A., Ohsawa A., Ozeki Y.
    • Organizer
      54rd Society of Toxicology Annual Meeting and ToxExpo
    • Place of Presentation
      San Diego, USA
    • Year and Date
      2015-03-23 – 2015-03-23
  • [Presentation] 食物アレルギー管理「管理に結びつく基礎的情報」2014

    • Author(s)
      手島玲子
    • Organizer
      日本アレルギー学会第1回総合アレルギー講習会
    • Place of Presentation
      横浜市
    • Year and Date
      2014-12-20 – 2014-12-20
    • Invited
  • [Presentation] Experimental Assessments of the Cross-reactivity of IgE from Patients Sensitized with Acid-Hydrolysed Wheat Protein in a Cosmetic Soap.2014

    • Author(s)
      Sakai S, Nakamura R, Adachi R, Fukutomi Y, Saito Y, Mogami T, Teshima R
    • Organizer
      Food Allergy and Anaphylaxis Meeting 2014
    • Place of Presentation
      Dublin, Treland
    • Year and Date
      2014-10-10 – 2014-10-10
  • [Presentation] 食物アレルゲンの経皮感作による即時型アレルギーモデル2014

    • Author(s)
      安達玲子,酒井信夫,手島玲子
    • Organizer
      第21回日本免疫毒性学会学術年会
    • Place of Presentation
      徳島市
    • Year and Date
      2014-09-12 – 2014-09-12
  • [Presentation] 食品の安全と評価科学2014

    • Author(s)
      手島玲子
    • Organizer
      日本食品化学学会第20回総会・学術大会
    • Place of Presentation
      東京都江東区
    • Year and Date
      2014-05-23 – 2014-05-23
    • Invited
  • [Presentation] 経皮感作性を有する加水分解コムギのスクリーニング用抗体について2014

    • Author(s)
      酒井信夫, 安達玲子, 最上知子, 手島玲子
    • Organizer
      日本食品化学学会第20回総会・学術大会
    • Place of Presentation
      東京都江東区
    • Year and Date
      2014-05-22 – 2014-05-22
  • [Presentation] 抗原性を呈する加水分解コムギの分子プロファイリング2014

    • Author(s)
      酒井信夫, 安達玲子, 木村美恵, 菊地博之, 渡邉敬浩, 佐々木和実, 西嶋桂子, 安宅花子, 福冨友馬, 最上知子, 手島玲子
    • Organizer
      第26回日本アレルギー学会春季臨床大会
    • Place of Presentation
      京都市
    • Year and Date
      2014-05-09 – 2014-05-09
  • [Book] 食物アレルギーの現状とリスク低減化食品素材の開発2015

    • Author(s)
      手島 玲子
    • Total Pages
      299
    • Publisher
      株式会社シーエムシー出版

URL: 

Published: 2016-06-01  

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