• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2013 Fiscal Year Annual Research Report

咀嚼により嚥下を誘発する食物物性の解明

Research Project

Project/Area Number 24792373
Research InstitutionFujita Health University

Principal Investigator

松尾 浩一郎  藤田保健衛生大学, 医学部, 教授 (90507675)

Keywords咀嚼 / 嚥下 / 加齢 / 摂食嚥下障害 / 呼吸
Research Abstract

超高齢社会を迎えるにあたり,摂食嚥下障害を有する高齢者が安全に咀嚼でき、かつ嚥下惹起しやすい食品の開発が望まれる。そこで,本研究では,摂食・嚥下障害の既往のない超高齢者を対象として,トロミ付加による水分の粘性増加が二相性食物(固形物と液体)咀嚼中の食物の送り込み,嚥下惹起,呼吸変化に与える影響を検討している。本年度の検討では,昨年実施した調査結果の解析をさらに進めていった。
摂食嚥下障害の既往がなく,常食摂取している高齢者19名が,被験食品を摂取したときの食物の咽頭流入を経鼻内視鏡にて記録した。被験食品は、米飯5g,および米飯5gと水3mlの二相性食物とし、水成分はトロミ濃度0, 2, 4 wt%の計3種類とした。呼吸リズムはプレスチモグラフにて記録した。各被験食品での嚥下開始直前の食塊先端位置を同定し,そのときの呼吸相を吸気,呼気,プラトー相の3相に分類した。咀嚼時間と嚥下直前の食物先端位置および嚥下前の呼吸相が食物形態によって相違があるか検討した。
咀嚼時間は,食物の粘性が低いときに有意に短縮していた。嚥下開始直前の食塊位置は,二相性食物の粘性が変化しても高頻度で下咽頭へと達していた。一方,嚥下前の呼吸パタンは,米飯や粘性高度の二相性食物では呼気相またはプラトー相で嚥下が起こっていたが,粘性低度の二相性食物では 吸気相で起こる割合が32%(6/19例)まで増加していた。
高齢者では,液体の粘性が低いと,下咽頭への送り込みも早く,咀嚼時間も短縮していた。粘性が高まると,咀嚼時間が有意に延長し,しかも,食物先端が高率に下咽頭にまで達していた。本結果から咀嚼嚥下時にはトロミ付与したとしても食事形態には十分な注意が必要であると考えられた。一方で,粘性低度の二相性食品で吸気中の嚥下惹起が増加していたことより,高齢者では呼吸の予備力低下とともに咀嚼嚥下と呼吸パタンとの協調性が低下していることが示唆された。

  • Research Products

    (14 results)

All 2014 2013 Other

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (6 results) Book (2 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Stage I intraoral food transport: Effects of food consistency and initial bolus size2014

    • Author(s)
      Mikushi S, Seki S, Brodsky MB, Matsuo K, Palmer JB
    • Journal Title

      Arch Oral Biol

      Volume: 59 Pages: 379-85

    • DOI

      10.1016/j.archoralbio.2014.01.002

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of viscosity on food transport and swallow initiation during eating of two-phase food in normal young adults : a pilot study2013

    • Author(s)
      Matsuo K, Kawase S, Wakimoto N, Iwatani K, Masuda Y, Ogasawara T
    • Journal Title

      Dysphagia

      Volume: 28 Pages: 63-68

    • DOI

      10.1007/s00455-012-9413-1

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of Open Mouth and Rubber Dam on Upper Airway Patency and Breathing2013

    • Author(s)
      Iwatani K, Matsuo K, Kawase S , Wakimoto N, Ogasawara T
    • Journal Title

      Clin Oral Invest

      Volume: 17 Pages: 1295-1299

    • DOI

      10.1007/s00784-012-0810-5

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Relationship between stage II transport and number of chewing strokes as mastication progresses2013

    • Author(s)
      Yamashita S, Sugita D, Matsuo K
    • Journal Title

      Physiol Behav

      Volume: 122 Pages: 100-103

    • DOI

      10.1016/j.physbeh.2013.08.030

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Fluoroscopic Evaluation of Tongue and Jaw Movements During Mastication in Healthy Humans2013

    • Author(s)
      Taniguchi H, Matsuo K, Okazaki H, Yoda M, Inokuchi H, Gonzalez-Fernandez M, Inoue M, Palmer JB
    • Journal Title

      Dysphagia

      Volume: 28 Pages: 419-427

    • DOI

      10.1007/s00455-013-9453-1

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] トロミ調整食品が食物の咀嚼・嚥下機能に与える影響-高齢者における検討-2014

    • Author(s)
      松尾浩一郎,藤井航,金森大輔,柴田斉子,小野木啓子,加賀谷斉,才藤栄一
    • Organizer
      第51回日本リハビリテーション医学会学術集会
    • Place of Presentation
      愛知県名古屋市
    • Year and Date
      20140605-20140607
  • [Presentation] Effect of viscosity on food movement during eating of two-phase food in elderly persons2014

    • Author(s)
      Matsuo K, Yamada T, Ogasawara T
    • Organizer
      22th annual meeting of the Dysphagia Research Society
    • Place of Presentation
      Nashville, Tenessee, USA
    • Year and Date
      20140305-20140308
  • [Presentation] Electromyography of Stage II Food Transport with Intramuscular Fine Wire Electrodes: Activity of Selected Hyoid Muscles2014

    • Author(s)
      Hamada Y, Iida T, Okazaki H, Inokuchi H, Yoda M, Matsuo K, Palmer JB
    • Organizer
      22th annual meeting of the Dysphagia Research Society
    • Place of Presentation
      Nashville, Tenessee, USA
    • Year and Date
      20140305-20140308
  • [Presentation] Effect of viscosity on food transport and swallow initiation during eating of two-phase food in frail elderly persons2013

    • Author(s)
      Matsuo K, Yamada T, Izawa M, Yamada S, Fujii W, Meguro M, Kanamori D, Nakagawa K, Ogasawara T
    • Organizer
      Academic Conference of Taiwan Association for Disability and Oral Health
    • Place of Presentation
      台湾,高雄医科大学
    • Year and Date
      20130914-20130915
  • [Presentation] Swallow Initiation During Eating Two-phase Food in Frail Elderly Persons.2013

    • Author(s)
      Yamada T, Matsuo K, Izawa M, Yamada S, Fujii W, Meguro M, Kanamori D, Nakagawa K, Sumi Y, Ogasawara T
    • Organizer
      2nd International Association of Dental Research-Asia Pacific Region
    • Place of Presentation
      Bangkok, Thailand
    • Year and Date
      20130821-20130823
  • [Presentation] 二相性食品の咀嚼・嚥下機能に対してトロミ調整食品が与える影響-高齢者における検討-2013

    • Author(s)
      山田剛, 松尾浩一郎, 藤井航, 金森大輔, 角保徳, 小笠原正
    • Organizer
      日本老年歯科医学会第24回学術大会
    • Place of Presentation
      大阪府大阪市
    • Year and Date
      20130604-20130606
  • [Book] 最新歯科衛生士教本 高齢者歯科 第2版2013

    • Author(s)
      松尾浩一郎
    • Total Pages
      270
    • Publisher
      医歯薬出版
  • [Book] プロセスモデルで考える摂食・嚥下リハビリテーションの臨床 -咀嚼嚥下と食機能-2013

    • Author(s)
      松尾浩一郎
    • Total Pages
      169
    • Publisher
      医歯薬出版
  • [Remarks] 藤田保健衛生大学医学部歯科教室研究成果

    • URL

      http://dentistryfujita-hu.jp/research/2.html

URL: 

Published: 2015-05-28  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi