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2016 Fiscal Year Annual Research Report

Comparative study on taste sensitivity between Japan and Thailand

Research Project

Project/Area Number 25305039
Research InstitutionTohoku University

Principal Investigator

庄司 憲明  東北大学, 大学病院, 講師 (70250800)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 笹野 高嗣  東北大学, 歯学研究科(研究院), 教授 (10125560)
上園 保仁  国立研究開発法人国立がん研究センター, 研究所, 所長 (20213340)
西岡 貴志  東北大学, 歯学研究科(研究院), 助教 (50641875)
佐藤 しづ子  東北大学, 歯学研究科(研究院), 助教 (60225274)
駒井 三千夫  東北大学, (連合)農学研究科(研究院), 教授 (80143022)
小嶋 郁穂  東北大学, 歯学研究科(研究院), 助教 (80447169)
Project Period (FY) 2013-04-01 – 2017-03-31
Keywords味覚障害 / タイー日本 / うま味 / 高齢者
Outline of Annual Research Achievements

味覚障害は高齢者においてよく見られ、食欲不振、不適切な栄養摂取、栄養失調およびQOLの低下を惹起する。しかし味覚障害の原因は多岐にわたり、不明な点も少なくない。最近、食生活が味覚障害を惹起することが報告された。本研究では大量の調味料を用いたスパイスや強い味をこのむタイ人と日本人の健常者の味覚閾値を比較検討することにより、食生活が味覚閾値に及ぼす影響について明らかにすることを目的として研究をおこなった。
方法として 日本人とタイ人の認知味覚閾値について有意差検定を行った。すなわち、濾紙ディスク検査により5基本味(塩味、酸味、苦味、甘味、うま味)の味覚閾値、食事嗜好性、年齢、性差、全身疾患、投薬、喫煙、口腔乾燥および口腔清掃状態について統計学的に検討した。
その結果、年齢、性差、全身疾患、投薬、喫煙、口腔乾燥および口腔清掃状態について二群間に有意差はみられなかったが、タイ人は5基本味(甘味、塩味、苦味、酸味、うま味)全てにおいて日本人よりも認知閾値が高く、その背景因子として辛いものを好んで食べるタイの食生活が大きく関係している事が明らかとなった。この結果は食生活が味覚に変化をもたらすことを世界で始めて示す重要で学術的価値が高い知見である。本年度は、この結果を論文化し(Title; Differences in Taste Perception and Spicy Preference: a Thai - Japanese Cross-cultural Study)、H29年2月22日、Chemical Senses誌に投稿した。

Research Progress Status

28年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

28年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (10 results)

All 2017 2016 Other

All Int'l Joint Research (1 results) Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (8 results) (of which Int'l Joint Research: 5 results,  Invited: 1 results)

  • [Int'l Joint Research] Mahidol University/Srinakarinwirot University/Chulalongkorn University(Thailand)

    • Country Name
      Thailand
    • Counterpart Institution
      Mahidol University/Srinakarinwirot University/Chulalongkorn University
  • [Journal Article] Clinical Significance of Umami Taste and Umami-Related Gene Expression Analysis for the Objective Assessment of Umami Taste Loss.2016

    • Author(s)
      Shoji N, Satoh-Kuriwada S, Sasano T
    • Journal Title

      Curr Pharm Des.

      Volume: 22 Pages: 2238-44

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] Genetic Diagnosis of Umami Taste Based on Receptor Genes Expression2017

    • Author(s)
      Noriaki Shoji, Shizuko Satoh-Kuriwada, and Takashi Sasano
    • Organizer
      2017IADR/AADR/CADR General Session
    • Place of Presentation
      San Francisco、USA、Moscone West Building
    • Year and Date
      2017-03-25
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] moking can affect Bitter, Sweet, Umami Taste Receptors Gene Expression2017

    • Author(s)
      Takashi Sasano, Shizuko Satoh-Kuriwada, and Noriaki Shoji
    • Organizer
      2017IADR/AADR/CADR General Session
    • Place of Presentation
      San Francisco、USA、Moscone West Building
    • Year and Date
      2017-03-23
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 味覚受容体遺伝子発現を指標とした客観的「うま味」検査法の開発2016

    • Author(s)
      庄司憲明、金田直人、佐藤しづ子、土谷昌広、笹野高嗣
    • Organizer
      70回東北大学歯学会
    • Place of Presentation
      仙台、東北大学歯学部
    • Year and Date
      2016-12-02
  • [Presentation] 自発性異常味覚のために著しい栄養障害が生じた2例2016

    • Author(s)
      日比野智香子、佐藤しづ子、庄司憲明、笹野高嗣
    • Organizer
      第26会日本口腔内科学会第29回日本口腔診断学会 合同学術大会
    • Place of Presentation
      岡山、さん太ホール
    • Year and Date
      2016-09-24
  • [Presentation] 味覚障害治療における歯科耳鼻科連携の重要性2016

    • Author(s)
      佐藤しづ子、庄司憲明、笹野高嗣
    • Organizer
      第26会日本口腔内科学会第29回日本口腔診断学会 合同学術大会
    • Place of Presentation
      岡山、さん太ホール
    • Year and Date
      2016-09-23
  • [Presentation] Significance of taste and olfaction in healthy life: The key role of umami taste in oral and overall health.2016

    • Author(s)
      Takashi Sasano
    • Organizer
      17th International Symposium on Olfactory and Taste.
    • Place of Presentation
      Yokohama、パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2016-07-06
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Development of an umami-taste sensitivity test and its clinical use. -Patients with umami specific taste disorder and their loss of appetite-2016

    • Author(s)
      Shizuko Satoh-Kuriwada, Noriaki Shoji, Misako Kawai, Hisayuki Uneyama, Takashi Sasano.
    • Organizer
      The 17th International Symposium on Olfaction and Taste
    • Place of Presentation
      Yokohama、パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2016-07-06
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Expression of umami taste-related genes in the tongue: A pilot study for genetic taste diagnosis2016

    • Author(s)
      Noriaki Shoji, Shizuko Satoh-Kuriwada, Masahiro Tsuchiya, Hisayuki Uneyama, Misako Kawai, Takashi Sasano.
    • Organizer
      The 17th International Symposium on Olfaction and Taste
    • Place of Presentation
      Yokohama、パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2016-07-06
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2018-01-16  

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