• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2015 Fiscal Year Annual Research Report

機能性抗酸化因子と多価不飽和脂肪酸との相互作用による脂質代謝制御

Research Project

Project/Area Number 25450177
Research InstitutionJumonji University

Principal Investigator

井手 隆  十文字学園女子大学, 人間生活学部, 教授 (20127971)

Project Period (FY) 2013-04-01 – 2016-03-31
Keywords脂肪酸代謝 / 脂肪酸合成 / 脂肪酸酸化 / α-リポ酸 / α-リノレン酸 / 酸化ストレス
Outline of Annual Research Achievements

本年度はα-リノレン酸に富むエゴマ油とα-リポ酸の組み合わせが肝臓の脂肪酸代謝と酸化ストレスマーカーに与える影響を調べた。ラットを6群に分け15%のパーム油、コーン油あるいはエゴマ油を含むα-リポ酸無添加あるいは添加(0.2%)食を3週間与えた。肝臓脂肪酸合成系酵素の活性とmRNA量はパーム油群と比較し、コーン油とエゴマ油群で低下した。コーン油とエゴマ油群間では差はなかった。α-リポ酸は各油脂群で値を低下させた。エゴマ油は他の油脂と比較し多くの脂肪酸酸化系酵素の活性とmRNA量を増加させた。α-リポ酸は脂肪酸酸化系に大きな影響を与えなかった。また、酸化ストレスマーカーであるマロンジアルデヒドの血清濃度はエゴマ油で増加したが、α-リポ酸により低下した。肝臓でも不明確ながらα-リポ酸の同様な効果がみられた。α-リポ酸はグルタミン酸-システインリガーゼ(グルタチオン合成の律速酵素)およびグルタチオン還元酵素の活性とmRNA量およびメタロチオネインなど活性酸素除去機能を持つタンパク質のmRNA量を増加させた。エゴマ油とα-リポ酸は血清のトリアシルグリセロール濃度を相加的に低下させた。α-リポ酸無添加食群で、エゴマ油は血清のコレステロール(Chol)とリン脂質(PL)濃度も低下させた。α-リポ酸によるCholとPL濃度低下はパーム油とコーン油群では認められたが、エゴマ油群では認められなくなった。このようなCholとPL濃度変化はVLDL・LDL画分での変化によるものであった。以上の結果を含め、全研究期間にわたって機能性抗酸化因子と多価不飽和脂肪酸の組み合わせ摂取は脂質代謝改善に極めて有効であることを示した。さらに、機能性抗酸化因子は多価不飽和脂肪酸による酸化ストレスを抑制するので、両者の併用は安全かつ機能性が増強された機能性食品素材を提供すると結論された。

  • Research Products

    (6 results)

All 2016 2015

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Acknowledgement Compliant: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Activity and mRNA levels of enzymes involved in hepatic fatty acid synthesis in rats fed naringenin.2015

    • Author(s)
      Hashimoto T, Ide T.
    • Journal Title

      J Agric Food Chem.

      Volume: 63 Pages: 9536-9542

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.5b03734

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Comparative effects of sesame seeds differing in lignan contents and composition on fatty acid oxidation in rat liver.2015

    • Author(s)
      Ide T, Azechi A, Kitade S, Kunimatsu Y, Suzuki N, Nakajima C, Ogata N.
    • Journal Title

      J Oleo Sci.

      Volume: 64 Pages: 211-212

    • DOI

      10.5650/jos.ess14182

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] エゴマ油とα-リポ酸が肝臓の脂肪酸代謝と酸化ストレスマーカーに与える影響2016

    • Author(s)
      立原あゆか・田中 藍・井手 隆
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大中央キャンパス(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-14
  • [Presentation] ゴマセサミン及びγ-リノレン酸の相互作用による脂質代謝制御2016

    • Author(s)
      岩瀬榛花、天野紗綾、砂原早希、立原あゆ香、八木美菜子、渡辺剛、井手隆
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大中央キャンパス(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-14
  • [Presentation] エゴマ油とα-リポ酸が肝臓の脂肪酸代謝と酸化ストレスマーカーに与える影響.2015

    • Author(s)
      田中 藍・井手 隆
    • Organizer
      第6回機能油脂懇話会
    • Place of Presentation
      明治大学駿河台キャンパス(東京都千代田区)
    • Year and Date
      2015-11-14
  • [Presentation] Interrelated effects of fish oil and alpha-lipoic acid on hepatic fatty acid synthesis and parameters for oxidative stress in rats.2015

    • Author(s)
      Ide T, Jinbo M, Itakura A, Okano S, Kameiwa M, Kawaziri M, Sitara A, Takahashi N.
    • Organizer
      12th Asian Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県横浜市)
    • Year and Date
      2015-05-15
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2017-01-06  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi