• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2016 Fiscal Year Annual Research Report

Estimation of bitterness intenisty of drug using IAsys

Research Project

Project/Area Number 25460234
Research InstitutionMukogawa Women's University

Principal Investigator

吉田 都  武庫川女子大学, 薬学部, 准教授 (20369028)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 内田 享弘  武庫川女子大学, 薬学部, 教授 (70203536)
Project Period (FY) 2013-04-01 – 2017-03-31
Keywords苦味 / 苦味受容体
Outline of Annual Research Achievements

医薬品の苦味は患者にとって苦痛であり、コンプライアンス、QOLの低下につながる。FDA (Food and Drug Administration;アメリカ食品医薬品局)は、臨床試験でのプラセボとの味の盲検性について味覚センサの利用推進を提唱しており、国外、国内問わず、多くの製薬企業で味覚センサを導入している。しかしながら、現在のところ、味覚センサを用いることで全ての医薬品の苦味を測定できるというわけではない。苦味物質によっては、味覚センサに反応しにくい物質もあり、測定結果に関しては、ヒト官能試験との相関性を考慮することが必要となってくる。従って、麻薬性鎮痛薬や向精神薬などヒト官能試験を行い難い医薬品に関しては、苦味の評価が困難であるという問題がある。また、現在多くの施設に導入されている味覚センサは、味蕾細胞に見立てた細胞膜成分と苦味物質との結合を in vitroで評価した系であるため、味蕾細胞と苦味物質との結合性についての予測は出来るが、苦味と他の基本味(甘味、酸味または塩味)との相互作用に関しては、評価しにくい。一般に普及している味覚センサは味蕾細胞に見立てた細胞膜成分と苦味物質との結合を in vitroで評価した系であり、全ての医薬品の苦味を測定できていないのが現状である。そこで本研究では、医薬品を網羅的に評価することによって、化学構造、溶解性、脂溶性等の物性と苦味受容体への結合性や親和性についてデータベース化し、パラメータを探索、さらに医薬品の苦味受容反応予測を目的として、IAsysと同じような原理である表面プラズモン共鳴法を生体分子間相互作用解析法として、苦味受容体と苦味を呈する医薬品の苦味受容反応評価方法を確立すべく検討を試みた。

  • Research Products

    (7 results)

All 2017 2016

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results)

  • [Journal Article] Suppression in bitterness intensity of bitter basic drug by chlorogenic acid.2017

    • Author(s)
      Shiraishi S, Haraguchi T, Nakamura S, Kojima H, Kawasaki I, Yoshida M, Uchida T.
    • Journal Title

      Chem. Pharm. Bull.

      Volume: 65 Pages: 151-156

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The Ability of foods/drinks to reduce the bitterness intensity of topiramate as determined by taste sensor analysis.2016

    • Author(s)
      Haraguchi T, Uchida T, Hazekawa M, Yoshida M, Nakashima M, Sanda H, Hase T, Tomoda Y
    • Journal Title

      Chem Pharm Bull

      Volume: 64 Pages: 14-20

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Usefulness and limitations of taste sensors in the evaluation of palatability and taste-masking in oral dosage forms2016

    • Author(s)
      Haraguchi T, Yoshida M, Kojima H, Uchida T.
    • Journal Title

      Asian J Pharm. Sci.

      Volume: 11 Pages: 479-485

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 味覚センサと1H-NMRを用いたクロロゲン酸によるジフェンヒドラミン塩酸塩の苦味抑制に関する評価および機序の解明2017

    • Author(s)
      小島穂菜美、白石早祐子、中村早貴、原口珠実、吉田都、内田享弘
    • Organizer
      日本薬学会第137年会
    • Place of Presentation
      仙台
    • Year and Date
      2017-03-25 – 2017-03-27
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Analysis the responses of human bitterness receptor agonists toward taste sensors2016

    • Author(s)
      Tamami Haraguchi, Takahiro Uchida, Miyako Yoshida, Honami Kojima, Masaaki Habara, Hidekazu Ikezaki
    • Organizer
      CRS
    • Place of Presentation
      Seattle, USA
    • Year and Date
      2016-07-17 – 2016-07-20
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Evaluation the effect of chlorogenic acid on bitter drugs using taste sensor system and surface plasmon resonance (SPR)2016

    • Author(s)
      Tamami Haraguchi, Sayuko Shiraishi, Saki Nakamura, Honami Kojima, Miyako Yoshida, Takahiro Uchida
    • Organizer
      BIOSENSORS
    • Place of Presentation
      Gothenburg, Sweden
    • Year and Date
      2016-05-25 – 2016-05-27
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 医薬品の苦味受容体(hTAS2Rs)応答と味覚センサ脂質膜応答の相関性評価2016

    • Author(s)
      原口珠実、中村早貴、白石早祐子、小島穂菜美、吉田都、羽原正秋、池崎秀和、内田享弘
    • Organizer
      日本薬剤学会第31年会
    • Place of Presentation
      岐阜
    • Year and Date
      2016-05-19 – 2016-05-21

URL: 

Published: 2018-01-16  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi