• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2016 Fiscal Year Annual Research Report

Peripheral Response to Tastant Signals and Central Cognition for Analysis of Their Coordination and its Application to the Science of Food for Life

Research Project

Project/Area Number 26242007
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

阿部 啓子  東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 特任教授 (10151094)

Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Keywords味覚シグナル / SKn-1マウス / 刷子細胞 / 味物質科学 / エネルギー代謝 / 食品機能 / 食と栄養
Outline of Annual Research Achievements

味物質シグナリングの事象を①末梢受容の解析、②中枢認知の解析、③末梢受容と中枢認知の連動性の解析に類型化して実施した。平成28年度は、転写因子Skn-1が味蕾の甘・苦・うま味細胞だけでなく、小腸刷子細胞の運命決定にも必須であることから、Skn-1 KOマウス(S-KO)の消化管刷子細胞は欠損していた。通常飼育条件下においてはS-KOの摂食量はWTマウス(WT)と同等であった。しかしS-KOは同腹仔のWTに比べ、体脂肪率の低下を伴う顕著な低体重を示した。その原因について検討を行ったところ、運動量には遺伝子型の違いによる差はなく、呼吸交換比の低下、エネルギー消費量の上昇、血清中ケトン体の上昇等が観察され、S-KOにおいて脂肪分解が亢進している可能性が示唆された。高脂肪食投与では脂質吸収量に差はないが、16週齢時点でWT(約40g)に比べ、S-KO(約30g)は肥満の発症が大幅に抑制された。また心拍数、直腸温に変化はないが、血圧低下、腓腹筋ミトコンドリアコピー数の増加などの表現型が観察された。以上の結果より、S-KOにおいて恒常的に脂質分解が亢進し、産生されたケトン体が筋肉のミトコンドリアで消費される経路の存在が示唆された。また、経口グルコース負荷試験(OGTT)において、WTに比べS-KOの血糖値に変化はないが、インスリン分泌量は有意に低値を示した。脳から脂質代謝を調節する因子である血清中甲状腺ホルモンには変化が見られなかったが、尿中カテコールアミンの排泄量がS-KOで有意に増加した。低体重の原因として、カテコールアミン分泌の促進を介する脂質分解の誘導が生じると推定した。

Research Progress Status

28年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

28年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (29 results)

All 2017 2016

All Journal Article (7 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 7 results,  Open Access: 7 results,  Acknowledgement Compliant: 3 results) Presentation (22 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 1 results)

  • [Journal Article] Catecholamines facilitate fuel expenditure and protect against obesity via a novel network of the gut-brain axis in transcription factor Skn-1-deficient mice.2016

    • Author(s)
      Ushiama, S., Ishimaru, Y., Narukawa, M., Yoshioka, M., Kozuka, C., Watanabe, N., Tsunoda, M., Osakabe, N., Asakura, T., Masuzaki, H., and Abe, K.
    • Journal Title

      EBioMedicine

      Volume: 8 Pages: 60-71

    • DOI

      http://doi.org/10.1016/j.ebiom.2016.04.031

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Quantitative deviating effects of maple syrup extract supplementation on the hepatic gene expression of mice fed a high-fat diet.2016

    • Author(s)
      Kamei, A., Watanabe, Y., Shinozaki, F., Yasuoka, A., Shimada, K., Kondo, K., Ishijima, T., Toyoda, T., Arai, S., Kondo, T., and Abe, K.
    • Journal Title

      Mol. Nutr. Food Res.

      Volume: 61 Pages: 1-15

    • DOI

      10.1002/mnfr.201600477

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] A high phosphorus diet affects lipid metabolism in rat liver: a DNA microarray analysis.2016

    • Author(s)
      Chun, S., Bamba, T., Suyama, T., Ishijima, T., Fukusaki, E., Abe, K., and Nakai, Y.
    • Journal Title

      PLoS ONE

      Volume: 11 Pages: e0155386

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0155386

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Diversity in cell motility reveals the dynamic nature of the formation of zebrafish taste sensory organs.2016

    • Author(s)
      Soulika, M., Kaushik, A-L., Mathieu, B., Lourenco, R., Komisarczuk, A.Z., Romano, S.A., Jouary, A., Lardennois, A., Tissot, N., Okada, S., Abe, K., Becker, T.S., and Kapsimali, M.
    • Journal Title

      Development

      Volume: 143 Pages: 2012-2024

    • DOI

      10.1242/dev.134817

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Effect of proteolytic modification on texture and mastication of heat-treated egg white gels.2016

    • Author(s)
      Funaki, J., Minami, M., Abe, S., Ueda, R., Eto, W., Kugino, K., Kugino, M., Abe, K., Toko, K., and Asakura, T.
    • Journal Title

      J. Food Process. Preserv.

      Volume: 41 Pages: e12857

    • DOI

      10.1111/jfpp.12857

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Expression of serotonin receptor genes in cranial ganglia.2016

    • Author(s)
      Maeda, N., Ohmoto, M., Yamamoto, K., Kurokawa, A., Narukawa, M., Ishimaru, Y., Misaka, T., Matsumoto, I., And Abe, K.
    • Journal Title

      Neuroscience Lett.

      Volume: 617 Pages: 46-51

    • DOI

      http://doi.org/10.1016/j.neulet.2016.01.050

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Preparation of an Aroma Fraction from Dried Bonito by Steam Distillation and Its Effect on Modification of Salty and Umami Taste Qualities.2016

    • Author(s)
      Ogasawara, Y., Mochimaru, S., Ueda, R., Ban, M., Kabuto, S., and Abe, K.
    • Journal Title

      J. Food Sci.

      Volume: 81 Pages: C308-316

    • DOI

      10.1111/1750-3841.13194

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] イネ種子の胚乳細胞壁形成に関わる新規分子の機能解析2017

    • Author(s)
      緑川景子、黒田昌治、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-19 – 2017-03-19
  • [Presentation] 自然薯ムカゴ抽出物の生理的機能性について2017

    • Author(s)
      篠崎文夏、山下治之、亀井飛鳥、渡部由貴、安岡顕人、嶋田耕育、近藤香、近藤隆、荒井綜一、阿部啓子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-19 – 2017-03-19
  • [Presentation] 脳梗塞重症化予防効果を持つ食品成分探索のための新規バイオマーカーの開発2017

    • Author(s)
      田熊彩子、齊藤芳和、阿部新、石丸喜朗、上田雅之、仁藤智香子、木村和美、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-19 – 2017-03-19
  • [Presentation] マグネシウム欠乏食摂取ラット大腿骨における遺伝子発現解析2017

    • Author(s)
      矢後拓己、石島智子、阿部啓子、岡田晋治
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18 – 2017-03-18
  • [Presentation] リン供給源の形態の違いが、高リン食摂取ラットの骨代謝に及ぼす影響の包括的検討2017

    • Author(s)
      鳴神未稀、矢後拓己、石島智子、阿部啓子、岡田晋治
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18 – 2017-03-18
  • [Presentation] 認知機能低下を軽減するロスマリン酸の効果2017

    • Author(s)
      山下玲、長谷知輝、浜口毅、篠原もえ子、山田正仁、阿部啓子、小林彰子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18 – 2017-03-18
  • [Presentation] ロスマリン酸による脳内モノアミン変動の解析2017

    • Author(s)
      長谷知輝、山下玲、宍戸駿、豊田集、濱口毅、篠原もえ子、山田正仁、阿部啓子、小林彰子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18 – 2017-03-18
  • [Presentation] 小腸刷子細胞に発現する遺伝子の生体内機能の検証2017

    • Author(s)
      谷下道大、成川真隆、石渡賢治、吉岡美紗子、朝倉富子、嘉糠洋陸、阿部啓子、石丸喜朗
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18 – 2017-03-18
  • [Presentation] 粉末あるいは固形飼料を長期間摂取させたラットの血圧調節と視床下部遺伝子発現変動2017

    • Author(s)
      齊藤美佳、永井俊匡、小川真奈、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18 – 2017-03-18
  • [Presentation] 粉末あるいは固形飼料を長期間摂取させたラットの視床における発現遺伝子の比較解析2017

    • Author(s)
      小川真奈、永井俊匡、齊藤美佳、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18 – 2017-03-18
  • [Presentation] 小型魚類メダカを用いた苦味受容機構解析系の構築2017

    • Author(s)
      高橋健、阿部啓子、岡田晋治
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18 – 2017-03-18
  • [Presentation] テアフラビンが胆汁酸吸収トランスポーター活性に与える影響2017

    • Author(s)
      石川和樹、小川真奈、石井剛志、阿部啓子、小林彰子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18 – 2017-03-18
  • [Presentation] 消化管刷子細胞を介するエネルギー代謝2017

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      第20回日本病態栄養学会年次学術集会 シンポジウム16:食欲に関連するシグナル
    • Place of Presentation
      京都国際会館(京都府、京都市)
    • Year and Date
      2017-01-15 – 2017-01-15
  • [Presentation] 美味しさと味覚の本質をさぐる2016

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      静岡フーズ・サインエンスリーディング・アドバイザリー会議:おいしいフーズ・サイエンスフォーラム
    • Place of Presentation
      静岡県男女共同参画センター(静岡県、静岡市)
    • Year and Date
      2016-11-24 – 2016-11-24
  • [Presentation] 味覚シグナルと消化管機能は連動してエネルギー代謝を調節する2016

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会中部支部
    • Place of Presentation
      岐阜大学(岐阜県、岐阜市)
    • Year and Date
      2016-11-19 – 2016-11-19
    • Invited
  • [Presentation] Functional Food Science in Japan―Present Status and Perspectives2016

    • Author(s)
      Keiko Abe
    • Organizer
      第3回薬食国際カンファレンス
    • Place of Presentation
      日本平ホテル(静岡県、静岡市)
    • Year and Date
      2016-11-17 – 2016-11-17
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 統合食品科学の新たな息吹―とくに味覚研究を例として A new breath of integrated food science in special reference to taste research2016

    • Author(s)
      Keiko Abe, 阿部啓子
    • Organizer
      健康と食品に関する新潟国際会議
    • Place of Presentation
      新潟コンベンションセンター(新潟県、新潟市)
    • Year and Date
      2016-11-11 – 2016-11-11
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] SIP 次世代機能性農林水産物・食品の開発2016

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      Bio Japan 2016
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県、横浜市)
    • Year and Date
      2016-10-14 – 2016-10-14
  • [Presentation] 日本の食品科学・産業の進む道―基礎研究の充実こそ実用研究発展の基盤2016

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      先端技術情報部会 講演会
    • Place of Presentation
      JBA協会(東京都、中央区)
    • Year and Date
      2016-08-29 – 2016-08-29
  • [Presentation] New Wave of the Science of Food and Health in Japan: Position of Taste Research, 日本における“食と健康”研究―味覚科学の位置づけ2016

    • Author(s)
      Keiko Abe, 阿部啓子
    • Organizer
      ISOT2016_Satellite symposium
    • Place of Presentation
      弥生講堂(東京都、文京区)
    • Year and Date
      2016-06-04 – 2016-06-04
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] SIP次世代機能性農林水産物・食品の開発プロジェクトにおける抗ストレス食品の解析2016

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      第10回糖化ストレス研究会
    • Place of Presentation
      東京ビックサイト(東京都、江東区)
    • Year and Date
      2016-05-20 – 2016-05-20
  • [Presentation] 食と健康の先端研究―その現状と未来像2016

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      全国稲作経営者会議 第1回青年部役員会
    • Place of Presentation
      全国農業会議所(東京都、千代田区)
    • Year and Date
      2016-04-12 – 2016-04-12

URL: 

Published: 2018-01-16  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi