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2018 Fiscal Year Final Research Report

An Analyzing Method for Diversity of Consumer Generated Recipes from the Viewpoint of Procedural and Representation

Research Project

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Project/Area Number 26280039
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypePartial Multi-year Fund
Section一般
Research Field Multimedia database
Research InstitutionKyoto University (2014, 2018)
The University of Tokyo (2015-2017)

Principal Investigator

Yamakata Yoko  京都大学, 情報学研究科, 特定准教授 (60423018)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 今堀 慎治  中央大学, 理工学部, 教授 (90396789)
森 信介  京都大学, 学術情報メディアセンター, 教授 (90456773)
Research Collaborator Carroll John  
Project Period (FY) 2014-04-01 – 2019-03-31
Keywordsメディア情報処理 / 情報検索 / 自然言語処理 / グラフ理論
Outline of Final Research Achievements

The purpose of this research is to analyze diversity of millions of cooking recipes that are reachable on the Web. In this study, we developed a method to extract the procedural structure from the recipe procedural description by natural language processing technology and analyze the diversity of recipe collection. We annotated Japanese and English recipes for 400 each and constructed Japanese and English recipe corpora. The recognition accuracies of recipe named entity reached 92.6% of F0 in Japanese and 87.2% of F0 in English. Moreover, the estimation accuracy of dependencies between recipe named entities achieved 79.7% of F0 in Japanese and 76.2% of F0 in English. These tools are available online and are used by many research institutes.

Free Research Field

メディア情報処理

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

料理は「ものづくり」であり、レシピは料理を作る「手順書」である。本課題で解析した手法が適応できる範囲は料理レシピに限らず、裁縫やDIY、マニュアルなどあらゆる「手順書」へと拡張できるという点で学術的な意義がある。また、本課題を遂行する中で構築したレシピ言語処理ツールは、国内外でレシピを研究対象とする多くの研究グループに利用されているという点で、社会的意義は大きい。NIIクックパッドデータセットに含まれる和文レシピ172万件に対し、レシピ用語認識及びフローグラフ化の作業を完了した。和文レシピの解析データは、NIIクックパッドデータセットのサードパーティーとしての提供を目指し、協議を進めている。

URL: 

Published: 2020-03-30  

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