• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2016 Fiscal Year Annual Research Report

Quality maintenance technology and its evaluation using stress treatments during long-distance transportation in horticultural produce

Research Project

Project/Area Number 26292019
Research InstitutionYamaguchi University

Principal Investigator

山内 直樹  山口大学, その他部局等, 名誉教授 (60166577)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 鈴木 康生  名城大学, 農学部, 准教授 (30335426)
今堀 義洋  大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 教授 (40254437)
執行 正義  山口大学, 創成科学研究科, 教授 (40314827)
永田 雅靖  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, ユニット長 (60370574)
石丸 恵  近畿大学, 生物理工学部, 准教授 (90326281)
Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Keywordsストレス処理 / 青果物 / 品質保持 / 長距離輸送
Outline of Annual Research Achievements

ストレス処理による青果物の品質保持効果並びに品質評価に関する研究を実施するとともに,これまでの研究内容を中心にシンポジウムを開催した.
1.ストレス処理の品質保持効果:(1)高温:ライムを用い脱緑抑制の最適温湯処理条件(48℃,5分)を調べるとともに,最適条件処理ライムの貯蔵に伴うクロロフィル分解物の変化と果汁品質の変化を検討した.次に,ブロッコリーおよびナスを用い,処理中と貯蔵初期における過酸化水素含量と生成・消去関連酵素活性の変化を調べ,過酸化水素の品質保持に関わる役割を検討した.さらに,ブルーベリーを用い,収穫後処理(45~60℃,30分または1時間)を行ったところ,2週間程度の貯蔵期間では果実内成分(糖および酸)には影響を及ぼさず,外観を維持することができた.また,50℃,1時間の処理によりアントシアニン含量の増大を認めた.(2)エタノール:バナナ,アボカド,トマトを用い,エチレン生成に及ぼすエタノール蒸気処理の影響を調べた.追熟に及ぼす影響については一様ではなかったものの,すべての果実で処理によるエチレン生成促進効果が明らかとなった.(3)過酸化水素:ピーマン果実切片を用い,処理によるアスコルビン酸ペルキシダーゼ(APX)の誘導とアスコルビン酸(AsA)代謝について検討した.処理濃度が1.5%まではAsA含量およびAPX活性が増加したが,それ以上では低下が認められた.また,APXが抗酸化だけでなく,AsA代謝と関連している可能性も示唆された.
2.分子マーカーによる品質評価:ブロッコリーの高温処理(50℃,2時間)に伴うヒートショックタンパク質(HSP)遺伝子および鮮度マーカー遺伝子の貯蔵中の発現変動を比較した.処理により,貯蔵中のHSP遺伝子の発現増大と鮮度マーカー遺伝子の発現抑制が認められた.

Research Progress Status

28年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

28年度が最終年度であるため、記入しない。

Causes of Carryover

28年度が最終年度であるため、記入しない。

Expenditure Plan for Carryover Budget

28年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (7 results)

All 2017 2016 Other

All Int'l Joint Research (1 results) Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Int'l Joint Research] King Mongkut's University of Technology/Thaksin University(タイ)

    • Country Name
      THAILAND
    • Counterpart Institution
      King Mongkut's University of Technology/Thaksin University
  • [Journal Article] Changes in hydrogen peroxide and superoxide anion contents and superoxide dismutase activity during the maturation of sweet pepper (Capsicum annuum L.) fruit2016

    • Author(s)
      Endo, H. and Imahori, Y.
    • Journal Title

      Acta Horticulturae

      Volume: 1120 Pages: 399-404

    • DOI

      10.17660/ActaHortic.2016.1120.61

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 遺伝子発現に基づくホウレンソウの鮮度評価法の開発2016

    • Author(s)
      永田雅靖・平賀智子・竹田尚子
    • Journal Title

      日本食品保蔵科学会誌

      Volume: 42 Pages: 247-253

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ブロッコリーの高温処理による老化関連遺伝子等の発現変化2017

    • Author(s)
      永田雅靖・山内直樹
    • Organizer
      平成29年度園芸学会春季大会
    • Place of Presentation
      日本大学(神奈川県藤沢市)
    • Year and Date
      2017-03-19 – 2017-03-20
  • [Presentation] Effect of postharvest UV-B treatment on gene expression of hydrogen peroxide-regulating enzymes in broccoli florets during storage2016

    • Author(s)
      イアムラオ スカンヤ・野村昌弘・執行正義・山内直樹
    • Organizer
      平成28年度園芸学会秋季大会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県名古屋市)
    • Year and Date
      2016-09-10 – 2016-09-12
  • [Presentation] The effects of hydrogen peroxide treatment on induction of ascorbate peroxidase and ascorbate metabolism in discs of sweet papper fruit2016

    • Author(s)
      Imahori, Y. and Endo, H.
    • Organizer
      The Ⅷ International Postharvest Symposium
    • Place of Presentation
      Cartagena, Spain
    • Year and Date
      2016-06-21 – 2016-06-24
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effects of ethanol and acetaldehyde on gene expression of alcohol dehydrogenase and pyruvate decarboxylase in harvested tomato fruit2016

    • Author(s)
      Suzuki, Y. and Higashi, K.
    • Organizer
      The Ⅷ International Postharvest Symposium
    • Place of Presentation
      Cartagena, Spain
    • Year and Date
      2016-06-21 – 2016-06-24
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2018-01-16  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi