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2016 Fiscal Year Annual Research Report

Development of measurement for food palatability.

Research Project

Project/Area Number 26350088
Research InstitutionTohoku University

Principal Investigator

坂井 信之  東北大学, 文学研究科, 准教授 (90369728)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 加藤 健二  東北学院大学, 教養学部, 教授 (20177439)
山中 祥子  池坊短期大学, その他部局等, 准教授(移行) (30580021)
長谷川 智子  大正大学, 心理社会学部, 教授 (40277786)
中村 真  宇都宮大学, 国際学部, 教授 (50231478)
Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Keywordsおいしさ / 食嗜好 / 食経験 / 表情 / 感情 / 潜在的態度 / 官能評価 / 生理指標
Outline of Annual Research Achievements

本年度はこれまでの研究成果の学会での発表と論文の作成を主な目的とした。本年は特においしさについて客観的に正しく計測する方法を確立し、生活者の感じているおいしさを正しく理解することを主な目的とした。潜在的なおいしさを測るアプローチとしてはNIRS(近赤外分光法)によるもの(坂井)、オキシトシンによるもの(加藤)、刺激-反応的指標によるもの(山中)、行動的指標によるもの(長谷川)、食物に対する顔面表情変化によるもの(中村)の5つのアプローチを採択した。これらの研究から、NIRSは味覚強度評定に関与する脳応答を正確に反映すること、体の動き(接近-回避行動)によって食物に対するおいしさ評定に変化が生じること、生活者がおいしい・食べたいという評価とその食物に対する視線の偏りに関係があること、共食場面における表情変化は食物のおいしさを反映するというよりも、相手に対する儀礼的な意味の方が大きいことなどが明らかとなった。これらの結果についてはいずれも学会発表(国際学会が多数)にて報告した。一方で本年度目指していた目標が達成できなかった部分もある。例えば上記研究を国際的な学術雑誌に発表するという目的は一本の論文掲載に留まった。さらに二本論文を作成し、投稿しているが、修正を要求された研究、不受理を受け修正・再実験を行っている研究など、年度内に完成することができなかったことは残念である。また、オキシトシンの体内変動を計測した研究では、参加者の個人差、個人要因(心理状態等)によって大幅な偏差が生じることが明らかとなり、食物に関連する変動は明確に得ることができなかった。
しかしながら、それでもなお、本研究の意義は大きく、例えば昨年度発表した食物のおいしさを客観的・正確に測る方法に関する論文は官能評価学等の領域において、広く引用される論文となっており、今後のおいしさ研究に寄与できたと考える。

  • Research Products

    (16 results)

All 2017 2016

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results,  Acknowledgement Compliant: 3 results,  Open Access: 3 results) Presentation (8 results) (of which Int'l Joint Research: 6 results,  Invited: 1 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] 嗜好の形成と香りの寄与2017

    • Author(s)
      坂井信之・丸山弘明・大沼卓也
    • Journal Title

      Aroma Research

      Volume: 18 Pages: 3-8

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 接近回避運動をもちいた新しい食行動コントロールの試みに関する予備的検討2017

    • Author(s)
      山中祥子
    • Journal Title

      社会システム研究

      Volume: 印刷中 Pages: 印刷中

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] だれかと食べるとたくさん食べる?だれかと食べるとおいしい?2016

    • Author(s)
      山中祥子・長谷川智子・坂井信之
    • Journal Title

      行動科学

      Volume: 54 Pages: 101-109

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Higher-order conditioning of taste-odor learning in rats: Evidence for the association between emotional aspects of gustatory information and olfactory information2016

    • Author(s)
      Onuma, T. and Sakai, N.
    • Journal Title

      Physiology & Behavior

      Volume: 164 Pages: 407-416

    • DOI

      http://dx.doi.org/10.1016/j.physbeh.2016.06.025

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 風味の快楽2016

    • Author(s)
      坂井信之・大沼卓也
    • Journal Title

      基礎心理学研究

      Volume: 35 Pages: 21-24

    • DOI

      http://dx.doi.org/10.14947/psychono.35.6

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] 選択肢の位置による視線および選択への影響2016

    • Author(s)
      大沼卓也・ 池田有里・長谷川智子・坂井信之
    • Journal Title

      信学技報

      Volume: 116(377) Pages: 33-36

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Wine discrimination by Japanese university students using temporal dominance of sensation (TDS) and Napping2016

    • Author(s)
      Sakai, N., Maruyama H. & Shoji, M.
    • Organizer
      Australasian Association for ChemoSensory Science, 17th Annual Meeting
    • Place of Presentation
      Australian Technology Park, Eveleigh, Sydney
    • Year and Date
      2016-12-02 – 2016-12-03
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 商品の選択と購買に関わる応用心理学的研究(1)-Product Placementの効果の検討-2016

    • Author(s)
      Penwannakul Yuwadee・坂井信之
    • Organizer
      日本応用心理学会第83回大会
    • Place of Presentation
      札幌市立大学
    • Year and Date
      2016-09-01 – 2016-09-02
  • [Presentation] 商品の選択と購買に関わる応用心理学的研究(2)-「限定」ラベルが商品の魅力度評価に及ぼす影響2016

    • Author(s)
      坂井信之・Penwannakul Yuwadee
    • Organizer
      日本応用心理学会第83回大会
    • Place of Presentation
      札幌市立大学
    • Year and Date
      2016-09-01 – 2016-09-02
  • [Presentation] Facial expression and perception of emotion in cultural contexts:2016

    • Author(s)
      Makoto Nakamura
    • Organizer
      31st International Congress of Psychology
    • Place of Presentation
      PACIFICO Yokohama
    • Year and Date
      2016-07-24 – 2016-07-29
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effects of drinking experi- ence on implicit and explicit attitudes towards alcohol in Japanese undergradu- ate students2016

    • Author(s)
      Kato, K. and Sakai, N.
    • Organizer
      31st International Congress of Psychology
    • Place of Presentation
      PACIFICO Yokohama
    • Year and Date
      2016-07-24 – 2016-07-29
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effects of learning on the flavor perception and preference2016

    • Author(s)
      Onuma, T. and Sakai, N.
    • Organizer
      31st International Congress of Psychology
    • Place of Presentation
      PACIFICO Yokohama
    • Year and Date
      2016-07-24 – 2016-07-29
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Salty taste enhancement by monosodium glutamate: Dissociation of subjective evaluation and brain responses2016

    • Author(s)
      Sakai, N. and Onuma, T.
    • Organizer
      Society for Studying Ingestive Behavior (SSIB) 2016
    • Place of Presentation
      Centro de Congressos, Porto
    • Year and Date
      2016-07-12 – 2016-07-16
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Study on the associative structures of learned flavor preference in rats with higher-order conditioning paradigms2016

    • Author(s)
      Onuma, T. and Sakai, N.
    • Organizer
      17th International Symposium on Olfaction and Taste (ISOT2016)
    • Place of Presentation
      PACIFICO Yokohama
    • Year and Date
      2016-06-08 – 2016-06-08
    • Int'l Joint Research
  • [Book] 香りや見た目え脳を勘違いさせる 毎日が楽しくなる応用心理学2016

    • Author(s)
      坂井信之
    • Total Pages
      221
    • Publisher
      かんき出版
  • [Book] ピュイゼ 子どものための味覚教育 食育入門編2016

    • Author(s)
      石井克枝・ジャック ピュイゼ・坂井信之・田尻泉
    • Total Pages
      210
    • Publisher
      講談社

URL: 

Published: 2018-01-16  

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