• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2015 Fiscal Year Research-status Report

高圧加熱処理による小麦アレルゲン低減化に関する研究

Research Project

Project/Area Number 26350113
Research InstitutionIida Women's Junior College

Principal Investigator

友竹 浩之  飯田女子短期大学, その他部局等, 教授 (90300136)

Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Keywords小麦粉 / 加熱処理 / 不溶化 / アレルゲン
Outline of Annual Research Achievements

・小麦粉を粉の状態でオーブン加熱すると、加熱時間が長いほどタンパク質は不溶化し、水に溶けにくくなった。SDS-PAGE分析の結果、検出されるアレルゲンタンパク質の量が加熱処理により減少していた。一方、ELISA分析の結果、水抽出液中のアレルゲン量が、加熱処理により減少していた。これらの結果も、加熱時間が長くなるほど、減少の程度が大きかった。オーブン加熱したグルテンをタンパク質源としてラットを飼育すると、糞重量が増加する傾向がみられた。
・小麦粉を粉の状態でオートクレーブ加熱すると、水や70%エタノールへのタンパク質溶解性が著しく低下した。ELISA分析の結果、尿素とSDSを含む抽出液中のアレルゲン量が、加熱処理により減少していた。
・デュラム小麦粉においても、同様に加熱処理の影響がみられた。また、デュラム小麦粉はタンパク質含量が高いものの、加熱処理により物性が変化しにくく、調理に応用しやすいことがわかった。

以上のことより、小麦粉を粉の状態で加熱処理することで、主要な小麦アレルゲンを不溶化できる可能性が示唆された。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

3: Progress in research has been slightly delayed.

Reason

ラットを用いた実験において、加熱処理をした小麦タンパク質の消化性は、確認することができたが、経口感作による血液中の抗体価を測定することができなかった。

Strategy for Future Research Activity

加熱処理小麦粉(低アレルゲン化小麦粉)の調理特性を詳しく調べて、パン、麺、菓子類の製造に利用する。一方、種類の異なる小麦粉のアレルゲンについても、加熱処理による不溶化の条件について調べる。

  • Research Products

    (4 results)

All 2015

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (2 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Journal Article] Supplemental fermented plant product ('Manda Koso') reduces succinate and deoxycholate, as well as elevates IgA and mucin levels, in rats fed a high-fat diet2015

    • Author(s)
      Yang Y1, Sitanggang NV, Okazaki Y, Tomotake H, Arita K, Ashida T, Kato N
    • Journal Title

      Biomed Rep

      Volume: 3巻6号 Pages: 787-791

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Hypolipidemic activity of common (Fagopyrum esculentum Moench) and tartary (Fagopyrum tataricum Gaertn.) buckwheat2015

    • Author(s)
      Tomotake H, Kayashita J, Kato N.
    • Journal Title

      J Sci Food Agric

      Volume: 95巻10号 Pages: 1963-1967

    • DOI

      10.1002/jsfa.6981

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Silkworm pupae (Bombyx mori)are new sources of high quality protein, lipid, and alpha-glucosidase inhibitor2015

    • Author(s)
      Hiroyuki Tomotake, Toshiyuki Kohri
    • Organizer
      12th Asian Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      横浜国際会議場
    • Year and Date
      2015-05-15 – 2015-05-15
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effect of fermented plant product on colonic luminal environment inrats fed a high fat diet2015

    • Author(s)
      Yongshou Yang, Vivi Novita Sitanggang, Yukako Okazaki, Hiroyuki Tomotake, Kentaro Arita, Takayuki Ashida, Norihisa Kato
    • Organizer
      12th Asian Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      横浜国際会議場
    • Year and Date
      2015-05-15 – 2015-05-15
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2017-01-06  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi