• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2016 Fiscal Year Annual Research Report

Development and verification effect of the low advanced glycation end products diet for the preventing diabetes complications using local food

Research Project

Project/Area Number 26350178
Research InstitutionDepartment of Clinical Research, National Hospital Organization Kyoto Medical Center

Principal Investigator

鋤納 心  独立行政法人国立病院機構(京都医療センター臨床研究センター), 臨床研究企画運営部, 研究員 (30645734)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 坂根 直樹  独立行政法人国立病院機構(京都医療センター臨床研究センター), 臨床研究企画運営部, 研究室長(予防医学) (40335443)
大原 こころ (津崎こころ)  独立行政法人国立病院機構(京都医療センター臨床研究センター), 臨床研究企画運営部, 研究員 (80450881)
Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Keywords終末糖化産物 / AGEs / 糖尿病 / 生活習慣病 / 調理方法 / 血中CML
Outline of Annual Research Achievements

糖尿病患者の血中のAGEs(終末糖化産物)が糖尿病合併症リスクを増大させることが注目されている.食品に含まれるAGEs量は調理法により異なる.しかし,食品に含まれるAGEs量が生体にどのような影響を与えるかについては不明な点が多い.本年度は、調理方法の違い(一般食 vs.低AGEs食)において,血中終末糖化産物(AGEs)濃度の影響についてクロスオーバー比較試験を用いて評価・検討した.対象は糖尿病あるいは非糖尿病成人の男女5人(29-65歳)である.除外基準について,1) 肝,腎,心,肺,消化器(胃切除を含む)および代謝系等に重篤な既往のある者,罹患者あるいは異常のある者,その他重篤な疾患に既往,罹患している者,2)喫煙している者,3)アルコール多飲者,4)交代制勤務者、深夜勤務者,5)他の治験あるいは試験に参加している者,6)その他、研究班が本研究の対象者として不適切と判断した者である.低AGEs食を用いた介入プログラムを6日間実施した(1-3日目に基準食を摂取.4日目の朝食に試験食を摂取.5日目にWashout.6日目の朝食に4日目と同様に試験食を摂取).その間,血糖値,インスリンおよび血中AGEs(N-carboxymethyl)lysine:CMLを4日目と6日目に行った.対象者の背景(年齢,性別,既往歴,合併症,アレルギーの有無,身長,体重等)を収集した.結果,血中CMLは食事摂取により増加が見られたものの,その増加量は一般食と低AGEs食で同程度であった.一方,食後2時間の血糖値やインスリンは一般食よりも低AGEs食の方が低かった.

  • Research Products

    (2 results)

All 2016

All Journal Article (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Dietary Intake of Vitamin D Is Related to Blood Levels of Advanced Glycation End Products during a Weight Loss Program in Obese Women2016

    • Author(s)
      S Sukino, K Kotani, S Nirengi, A Gugliucci, R Caccavello, K Tsuzaki, Y Kawaguchi, K Takahashi, K Egawa, H Shibata, M Yoshimura, Y Kitagawa, N Sakane
    • Journal Title

      Journal of Biomedicine

      Volume: 1 Pages: 1-4

    • DOI

      :10.7150/jbm.16497

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] Effects of Diet with Low Advanced Glycation End Product Levels on Overweight Japanese Women : A Randomized Crossover Intervention Protocol2016

    • Author(s)
      S SUKINO, K KOTANI, S NIRENGI, K TSUZAKI, Y KAWAGUCHI, F YOSHIOKA, H OKADA, A SUGANUMA, K TAKAHASHI, N SAKANE
    • Organizer
      the 11th International Diabetes Federation Western Pacific Region Congress
    • Place of Presentation
      Taipei,Taiwan
    • Year and Date
      2016-10-27 – 2016-10-30
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2018-01-16  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi