• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2016 Fiscal Year Annual Research Report

Study on the development of evaluation method for the sensitization of food additives

Research Project

Project/Area Number 26460185
Research InstitutionNational Institute of Health Sciences

Principal Investigator

穐山 浩  国立医薬品食品衛生研究所, 食品部, 部長 (10260259)

Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Keywords食物アレルギー / アレルゲン / 抗原感作性 / HLA-DR / 樹状細胞 / オボアルブミン / ケモカイン / ハプテン抗原
Outline of Annual Research Achievements

新規食物アレルギー原因物質の簡易的な評価方法が模索されている。アレルゲンのin vitroレベルでのスクリーニングにおいては、ヒト末梢血単核球細胞(PBMC)由来樹状細胞や骨髄由来樹状細胞(BMDC)が用いられている。しかし、ヒト血液の入手が容易でないこと、ドナー間でのバラつきがあること、さらには倫理的な問題など多くの問題を抱えている。本研究では、ヒト単球系細胞株から分化した培養樹状細胞(TDDC)を用いて抗原感作性評価法を確立した。TDDCに食物アレルゲンのオボアルブミン(OVA)を0.01~0.5 mg/mLの濃度で添加しフローサイトメトリーでHLA-DRの発現量を測定した。その結果、HLA-DR発現量は抗原濃度依存的に増加することが示された。特に、0.1 mg/mLおよび0.5 mg/mL添加時において、有意なHLA-DR発現増加が認められた。各種食物アレルゲンを添加したところ、オボムコイド、β-ラクトグロブリン、ソバ由来アレルゲンの添加によってHLA-DR発現量の有意な増加が示された。これに対して、非アレルゲンのウシ血清アルブミン添加時では、大きな変化は認められなかった。またTDDCの遊走能を測定した結果、抗原提示能と同様の傾向が示された。TDDCを用いた評価法においては、抗原提示能、細胞遊走能、およびケモカイン関連因子の測定により、ヒト血液を用いずに食物タンパク質の抗原感作性をin vitroで評価できることが示唆された。さらに同評価法がハプテン抗原にも応用可能であるか検討を行った。DNP-BSA の添加により、HLA-DR、CD86の発現量および IL-8 産生量が有意に増加した。BSA単体では変化は認められなかったことから、同評価法はハプテン抗原にも応用可能であることが示された。

  • Research Products

    (5 results)

All 2017 2016

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Acknowledgement Compliant: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (3 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Journal Article] Evaluation of the safety and efficacy of Glycyrrhiza uralensis root extracts produced using artificial hydroponic and artificial hydroponic-field hybrid cultivation systems2017

    • Author(s)
      H. Akiyama, M. Nose, N. Ohtsuki, S. Hisaka, H. Takiguchi, A. Tada, N. Sugimoto, H. Fuchino, T. Inui, N. Kawano, S. Hayashi, A. Hishida, T. Kudo, K. Sugiyama, Y. Abe, M. Mutsuga, N. Kawahara, K. Yoshimatsu
    • Journal Title

      J. Nat. Med.

      Volume: 71 Pages: 265-271

    • DOI

      10.1007/S11418-016-1058-1

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Development of an analytical method for copper chlorophyll and sodium copper chlorophyllin in processed foods2016

    • Author(s)
      Ippei Suzuki, Hiroki Kubota, Shoko Terami, Takahiko Hara, Yoshinori Hirakawa, Tayoshi Iizuka, Chiye Tatebe, Takashi Ohtsuki, Takeo Yano, Kyoko Sato, Hiroshi Akiyama
    • Journal Title

      Japanese Journal of Food Chemistry and Safety

      Volume: 23 Pages: 55-62

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] Total determination of chloramphenicol and chloramphenicol glucuronide residues in foods by liquid chromatography-tandem mass spectrometry2016

    • Author(s)
      Hiroyuki Kikuchi, Takatoshi Sakai, Reiko Teshima, Satoru Nemoto, and Hiroshi Akiyama
    • Organizer
      第130回AOACインターナショナル年会
    • Place of Presentation
      ダラス(米国)
    • Year and Date
      2016-09-18 – 2016-09-21
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Japanese risk management for food additives2016

    • Author(s)
      Hiroshi Akiyama
    • Organizer
      2016 Food Fraud Symposium
    • Place of Presentation
      ソウル(韓国)
    • Year and Date
      2016-09-08 – 2016-09-08
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 未変成の食品加工用酵素の抗原感作性評価2016

    • Author(s)
      片山茂,福島悠依子,三谷塁一,穐山浩,中村宗一郎
    • Organizer
      日本食品化学学会第22回学術大会
    • Place of Presentation
      高知市
    • Year and Date
      2016-06-02 – 2016-06-03

URL: 

Published: 2018-01-16  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi