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2016 Fiscal Year Annual Research Report

Attempts of tailor-made nutrition by sub-analysis of human interventional study aimed at establishing preventive methods for dementia/depression

Research Project

Project/Area Number 26500008
Research InstitutionShimane University

Principal Investigator

橋本 道男  島根大学, 医学部, 特任教授 (70112133)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 片倉 賢紀  城西大学, 薬学部, 准教授 (40383179)
Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Keywords高齢者 / 認知機能維持 / 骨密度維持 / エゴマ油 / 超高水圧加工玄米 / ヒト介入試験
Outline of Annual Research Achievements

1) 新規な認知症・うつ病予防栄養素材の探索と実証:平成27年度から継続中である健常在宅高齢者を対象とした2つのヒト介入試験の12ヶ月間の成果を示す。
1)-1 超高水圧加工玄米による認知症予防の検証:玄米は、γ-アミノ酪酸(GABA)や食物繊維などの機能性成分を多く含むが、長期間摂取することが困難であった。食感は悪いが機能性が高い玄米を超高水圧で加圧して得られた超高水圧加圧玄米(以下、加圧玄米と略す)は、玄米の機能性成分に加えて、フェルラ酸、各種ビタミンB群、イノシトール、などを多く含み、柔軟性が増し、長期間摂取が可能となった。介入試験開始12か月後に、1日当たり加圧玄米100 gと白米100gを摂取する加圧玄米群と白米200gを摂取する対象群を比べると、加圧玄米群では骨密度評価指数の変化値が有意に増加し、やる気評価(Apathy)指数が有意に低下し、さらには認知機能評価法の一つであるCADiの総回答所要時間が短縮した。また、2群間では血液生化学一般項目や空腹時血糖値やHbA1c値に有意差が認められなかった。これらの結果から、高齢者の加圧玄米長期摂取は食として安全であり、骨密度を維持させ、やる気を向上させることが見出された。
1)-2 エゴマ油と脳トレを組み合わせた新規な認知症予防法の開発:エゴマ油はα-リノレン酸を多く含み、摂取されると、生体内で魚油の主成分であるEPAやDHAに変換されると考えられている。12か月後では、エゴマ油群は対象群に比べて、血液生化学一般項目や空腹時血糖値やHbA1c値に有意差が認められず、赤血球膜のα‐リノレン酸が有意に増加し、認知機能評価の一つである前頭葉機能試験の総合点の変化値が増加傾向を示した。高齢者におけるエゴマ油の12か月間の長期摂取は、食として安全であり、高齢者の前頭葉機能維持に役立つかもしれない。

  • Research Products

    (21 results)

All 2017 2016

All Journal Article (10 results) (of which Int'l Joint Research: 5 results,  Peer Reviewed: 7 results,  Open Access: 7 results,  Acknowledgement Compliant: 6 results) Presentation (10 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Invited: 6 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Journal Article] Effect of dietary n-3 fatty acids supplementation on fatty acid metabolism in atorvastatin-administered SHR.Cg-Leprcp/NDmcr rats, a metabolic syndrome model.2017

    • Author(s)
      Abdullah Al Mamun, Michio Hashimoto, Masanori Katakura, Yoko Tanabe, Satoru Tsuchikura, Shahdat Hossain, Osam Shido
    • Journal Title

      Biomed Pharmacother

      Volume: 85 Pages: 372-379

    • DOI

      10.1016/j.biopha.2016.11.038

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Differential effects of docoosahexaenoic and arachidonic acid on fatty acid composition and myosin heavy chain-related genes of slow- and fast-twitch skeletal muscle tissues.2016

    • Author(s)
      Michio Hashimoto, Takayoshi Inoue, Masanori Katakura, Shahdat Hossain, Abdullah Al Mamun, Kentaro Matsuzaki, Hiroyuki Arai, Osamu Shido
    • Journal Title

      Mol. Cell. Biochem

      Volume: 415(1-2) Pages: 169-181

    • DOI

      10.1007/s11010-016-2689-y

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Beneficial effects of dietary docosahexaenoic acid intervention on cognitive function and mental health of the oldest elderly in Japanese care facilities and nursing homes.2016

    • Author(s)
      Michio Hashimoto, Setsushi Kato, Yoko Tanabe, Masanori Katakura, Abdullah Al Mamun, Miho Ohno, Shahdat Hossain, Keiichi Onoda, Shuhei Yamaguchi, Osamu Shido.
    • Journal Title

      Geriatrics & Gerontology International

      Volume: 17(2) Pages: 330-337

    • DOI

      10.1111/ggi.12691

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Computational analyses of docosahexaenoic acid (DHA, C22:6, n-3) with Alzheimer’s disease-causing amyloid peptide Aβ1-42 reassures its therapeutic utility.2016

    • Author(s)
      Michio Hashimoto, Shahdat Hossain, Kentaro Matsuzaki, Abdullah Al Mamun, Hiroyuki Arai, Osamu Shido.
    • Journal Title

      Advances in Alzheimer’s Disease

      Volume: 5 Pages: 73-86

    • DOI

      10.4236/aad.2016

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Docosahexaenoic Acid: One Molecule Diverse Functions.2016

    • Author(s)
      Michio Hashimoto, Shahdat Hossain, Abdullah Al Mamun, Kentaro Matsuzaki, Hiroyuki Arai.
    • Journal Title

      Critical Reviews in Biotechnology

      Volume: 17 Pages: 1-19

    • DOI

      10.1080/07388551.2016.1207153

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Proximate composition and fatty acid analysis of Lablab purpureus (L.) legume seed: implicates to both protein and essential fatty acid supplementation.2016

    • Author(s)
      Shahdat Hossain, Ahmed R, Bhowmick S, Mamun AA, Michio Hashimoto.
    • Journal Title

      Springer Plus

      Volume: 5(1) Pages: 1899

    • DOI

      10.1186/s40064-016-3587-1

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] 食、特にn-3系脂肪酸摂取による認知症予防と介護者負担軽減効果2016

    • Author(s)
      橋本道男
    • Journal Title

      食品と開発

      Volume: 51(3) Pages: 9-12

  • [Journal Article] 食事-認知症予防の観点から-2016

    • Author(s)
      橋本道男
    • Journal Title

      臨床精神医学

      Volume: 45(5) Pages: 605-615

    • Open Access
  • [Journal Article] 乾燥方法や前処理条件がエゴマ葉の機能性成分含量および抗酸化活性に及ぼす影響2016

    • Author(s)
      小川哲郎、近重克幸、荒木英稀、北川 優、勝部拓矢、太田ゆかり、山崎幸一、橋本道男、東 敬子
    • Journal Title

      日本食品科学工業会誌

      Volume: 63(5) Pages: 217-224

    • DOI

      10.3136/nskkk.63.217

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] オメガ3系脂肪酸の健康増進効果と介護食品への期待2016

    • Author(s)
      加藤節司、大野美穂、橋本道男
    • Journal Title

      BIO INDUSTRY

      Volume: 33(8) Pages: 60-69

  • [Presentation] Beneficial effects of perilla oil and brain training intervention on cognitive function in elderly Japanese.2017

    • Author(s)
      Michio Hashimoto, Yamashita Kazuya, Kentaro Matsuzaki, Setsushi Kato, Osamu Shido
    • Organizer
      21st International Association of Gerontology and Geriatrics World Congress
    • Place of Presentation
      San francisco, USA
    • Year and Date
      2017-07-23 – 2017-07-27
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 脳・神経機能維持とn-3系脂肪酸2017

    • Author(s)
      橋本道男
    • Organizer
      第90回日本薬理学会年会シンポジウム
    • Place of Presentation
      長崎、長崎ブルックホール
    • Year and Date
      2017-03-15 – 2017-03-17
    • Invited
  • [Presentation] 生体内における脂肪酸由来代謝物の新展開2017

    • Author(s)
      橋本道男
    • Organizer
      第101回尾道市医師会生活習慣病関連講演会
    • Place of Presentation
      尾道、ホテルグリーンヒル尾道
    • Year and Date
      2017-03-15
    • Invited
  • [Presentation] エゴマ油摂取と脳トレによる精神・神経機能への影響を検証するヒト介入試験-中間報告2016

    • Author(s)
      橋本道男、山下一也、牛尾 巧、松崎健太郎、伊藤智子、加藤真紀、大野美穂、加藤節司、黒崎康明、紫藤 治
    • Organizer
      第35回日本認知症学会学術集会
    • Place of Presentation
      東京、東京国際フォーラム
    • Year and Date
      2016-12-01 – 2016-12-03
  • [Presentation] 七田式脳トレーニング法による健常高齢者認知機能への影響2016

    • Author(s)
      伊藤智子、加藤真紀、佐藤公子、山下一也、橋本道男、牛尾 巧、黒崎康明
    • Organizer
      第35回日本認知症学会学術集会
    • Place of Presentation
      東京、東京国際フォーラム
    • Year and Date
      2016-12-01 – 2016-12-03
  • [Presentation] 「エゴマ」を使って街づくりをやろう2016

    • Author(s)
      橋本道男
    • Organizer
      鳥取実業娯楽部11月勉強会
    • Place of Presentation
      鳥取市、鳥取商工会議所
    • Year and Date
      2016-11-14
    • Invited
  • [Presentation] 食、とくにω-3系脂肪酸による認知症予防と認知症患者への介護負担の軽減2016

    • Author(s)
      橋本道男
    • Organizer
      第6回日本認知症予防学会学術大会ランチョンセミナー
    • Place of Presentation
      仙台市、東北大学百周年記念会館 川内萩ホール
    • Year and Date
      2016-09-23 – 2016-09-25
    • Invited
  • [Presentation] DHA強化食品摂取による認知機能向上効果に関する高齢者レスポンダーの栄養学的特長2016

    • Author(s)
      橋本道男、山下一也、加藤節司、大野美穂、田邊洋子、紫藤 治
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第25回大会
    • Place of Presentation
      秋田市、秋田市にぎわい交流館AU(あう)
    • Year and Date
      2016-09-16 – 2016-09-17
  • [Presentation] 生活習慣病、とくに食の改善で防ぐ認知症2016

    • Author(s)
      橋本道男
    • Organizer
      東邦大学医療センター佐倉病院市民公開講座
    • Place of Presentation
      佐倉市、東邦大学医療センター佐倉病院
    • Year and Date
      2016-05-14
    • Invited
  • [Presentation] Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cognitive function2016

    • Author(s)
      Michio Hashimoto
    • Organizer
      The 42nd Annual Meeting and Conference of Nutrition Society of Taiwan
    • Place of Presentation
      Taipei, Republic China
    • Year and Date
      2016-04-20 – 2016-04-22
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Patent(Industrial Property Rights)] 高齢者用加工食品2017

    • Inventor(s)
      吉野勝美、橋本道男、松田辰志、ほか5名
    • Industrial Property Rights Holder
      吉野勝美、橋本道男、松田辰志、ほか5名
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      特願2017-59204
    • Filing Date
      2017-03-24

URL: 

Published: 2018-01-16  

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