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2015 Fiscal Year Annual Research Report

異種スペクトル融合による仮想メタボロミクスと食品の熟成モニタリングへの応用

Research Project

Project/Area Number 26660206
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

蔦 瑞樹  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門食品分析研究領域, 主任研究員 (80425553)

Project Period (FY) 2014-04-01 – 2016-03-31
Keywords非破壊計測 / 蛍光指紋 / 熟成
Outline of Annual Research Achievements

7つの酒造所が醸造した39銘柄の泡盛を供試した. このうち, 常圧蒸留法で蒸留された泡盛は27点, 減圧蒸留法によるものは6点, 古典的な常圧蒸留法である地釜法によるものは6点であった. また, 熟成期間が3年未満の新酒は16点, 3年以上の古酒は23点であった. これらの試料をアルコール濃度10%に希釈し、近赤外分光スペクトル、赤外分光スペクトルおよび蛍光指紋計測に供試した。得られた泡盛試料の分光データを詳細に解析した結果、蛍光指紋を用いた場合に新酒・古酒の識別が最も精度良く行えることがわかった。また、同一試料をSPME-GCxGC-TOFMS分析に供試して得られた約2000の成分ピークデータに対して多変量解析を適用し、熟成により変化する揮発性成分を探索した。その結果、熟成で増加することが知られているバニリンの前駆体である4-vinylguaiacolの他、熟成中に変化する6つの揮発性成分を同定することができた。さらに同定した成分の標準品を入手し、泡盛試料と同様のアルコール濃度10%に調整して蛍光指紋計測を行った。標準品と泡盛試料の蛍光ピーク位置は近接しており、泡盛熟成中の成分変化が蛍光指紋パターンの変化に反映されていることが示唆された。
同様の手法をナチュラルチーズの熟度推定に適用したところ、蛍光指紋を用いると熟成期間を精度良く推定できること、また脂質酸化物やメイラード化合物の変化が蛍光指紋に反映されていることが示唆された。

  • Research Products

    (7 results)

All 2015

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Journal Article] Measuring cheese maturation with the fluorescence fingerprint2015

    • Author(s)
      Mito Kokawa, Shoma Ikegami, Akira Chiba, Hiroshi Koishihara, Vipavee Trivittayasil, Mizuki Tsuta, Kaori Fujita, Junichi Sugiyama
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 21 Pages: 549-555

    • DOI

      10.3136/fstr.21.549

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Fluorescence fingerprint as an instrumental assessment of the sensory quality of tomato juices2015

    • Author(s)
      Vipavee Trivittayasil, Mizuki Tsuta, Yoshinori Imamura, Tsuneo Sato, Yuji Otagiri, Akio Obata, Hiroe Otomo, Mito Kokawa, Junichi Sugiyama, Kaori Fujita, Masatoshi Yoshimura
    • Journal Title

      Journal of the Science of Food and Agriculture

      Volume: 96 Pages: 1167-1174

    • DOI

      doi: 10.1002/jsfa.7199

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Fiber optics fluorescence fingerprint measurement for aerobic plate count prediction on sliced beef surface2015

    • Author(s)
      Dheni Mita Mala, Masatoshi Yoshimura, Susumu Kawasaki, Mizuki Tsuta, Mito Kokawa, V. Trivittayasil, Junichi Sugiyama, Yutaka Kitamura
    • Journal Title

      LWT - Food Science and Technology

      Volume: 68 Pages: 14-20

    • DOI

      doi:10.1016/j.lwt.2015.11.065

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] GCxGC-TOFMSを用いた泡盛熟成中の香気成分変化に関する基礎的検討2015

    • Author(s)
      蔦瑞樹、西村泰央、佐川岳人、塚原正俊
    • Organizer
      日本食品科学工学会第62回大会
    • Place of Presentation
      京都大学吉田キャンパス(京都府京都市)
    • Year and Date
      2015-08-27 – 2015-08-29
  • [Presentation] 蛍光指紋による泡盛の多面的な品質評価法に関する基礎研究2015

    • Author(s)
      蔦瑞樹、平良英三、塚原正俊、塚原恵子
    • Organizer
      日本食品工学会第16回年次大会
    • Place of Presentation
      広島市立大学(広島県広島市)
    • Year and Date
      2015-08-10 – 2015-08-11
  • [Presentation] Fluorescence fingerprint for the rapid assessment of multiple attributes of awamori - the oldest spirits in Japan2015

    • Author(s)
      Mizuki Tsuta, Masatoshi Tsukahara, Keiko Tsukahara, Eizo Taira, Mito Kokawa, Vipavee Trivittayasil, Masatoshi Yoshimura, Kaori Fujita, Junichi Sugiyama
    • Organizer
      12th International Congress on Engineering and Food
    • Place of Presentation
      Quebec City (Canada)
    • Year and Date
      2015-06-14 – 2015-06-18
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Measuring cheese maturation by integrated use of fluorescence fingerprint and near infrared spectroscopy2015

    • Author(s)
      Mito Kokawa, Shoma Ikegami, Akira Chiba, Hiroshi Koishihara, Junichi Sugiyama, Mizuki Tsuta, Kaori Fujita, Vipavee Trivittayasil
    • Organizer
      12th International Congress on Engineering and Food
    • Place of Presentation
      Quebec City (Canada)
    • Year and Date
      2015-06-14 – 2015-06-18
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2017-01-06  

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