Project/Area Number |
15H02465
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Agricultural science in management and economy
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Research Institution | Ritsumeikan University (2017) Kyoto University (2015-2016) |
Principal Investigator |
NIIYAMA Yoko 立命館大学, 経済学部, 教授 (10172610)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
高鳥毛 敏雄 関西大学, 社会安全学部, 教授 (20206775)
楠見 孝 京都大学, 教育学研究科, 教授 (70195444)
筒井 俊之 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 動物衛生研究部門, 研究領域長 (70391448)
鬼頭 弥生 京都大学, 農学研究科, 研究員 (50611802)
工藤 春代 京都大学, 農学研究科, 研究員 (60452281)
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Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
KASUGA Fumiko 国立研究開発法人国立環境研究所, 企画部, 特任フェロー (40183777)
TACHIKAWA Masashi 名古屋大学, 環境学研究科, 教授 (40356324)
KAWAMURA Ritstuko 立命館大学, 国際関係学部, 教授 (60309094)
KIYOHARA Akiko 福山市立大学, 都市経営学部, 准教授 (20351968)
SHIMOKAWA Satoru 早稲田大学, 政治経済学術院, 准教授 (40767224)
SEKINE Kae 愛知学園大学, 経済学部, 准教授 (90612242)
YAMAGUCHI Michitoshi 龍谷大学, 農学部, 准教授 (40709359)
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Research Collaborator |
OSUMI Azusa 立命館大学, 国際食文化研究センター, 専門研究員 (30808697)
UEDA Haruka 京都大学, 大学院・農学研究科
IKAWA Miho 京都大学, 大学院・教育学研究科
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2018-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2017)
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Budget Amount *help |
¥40,430,000 (Direct Cost: ¥31,100,000、Indirect Cost: ¥9,330,000)
Fiscal Year 2017: ¥13,130,000 (Direct Cost: ¥10,100,000、Indirect Cost: ¥3,030,000)
Fiscal Year 2016: ¥13,390,000 (Direct Cost: ¥10,300,000、Indirect Cost: ¥3,090,000)
Fiscal Year 2015: ¥13,910,000 (Direct Cost: ¥10,700,000、Indirect Cost: ¥3,210,000)
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Keywords | リスク知覚 / リスクコミュニケーション / 食品を介した放射性物質の健康影響 / リスクイメージ / ニューメラシーとリスク認知 / 食事組み合わせパターン / 食事規範 / 食品安全のプロフェッション / 放射性物質のリスク知覚 / リスクのイメージ想起 / 選択実験 / 買い控え行動 / 食事パターン分析 / 日仏食文化比較 / 食品安全プロフェッション / プロフェッション / 放射性物質の健康影響 / リスクリテラシー / 双方向リスクコミュニケーションモデル / リスクに関するイメージ想起 / 食生活実態調査 / 食品安全の専門高等教育 / 獣医大学カリキュラム / 放射性物質 / 食品安全 |
Outline of Final Research Achievements |
The major achievement of this project has accumulated in the following areas. Regarding health effects of radioactive substances in food: (1) Structural models of public risk perception: a comparison of Japan, France and Korea. (2) Risk images and their sources in Japan and France. (3) Relationship between attitudes towards agricultural products from Fukushima, willingness to pay and response to scientific information. (4)①Changes in risk perception in panel data; ② Impacts of nuwmeracy on risk perception by scientific information. Regarding potential health risks: (5) Meal combination patterns. (6) Decision makings and eating norms on assembling meal. (7) Survey of higher education system in France and examination of requirements for profession of food safety.
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