Applicability of Web-based dietary assessment system for a large-scale epidemiological study.
Project/Area Number |
15H02906
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Nara Women's University |
Principal Investigator |
Takachi Ribeka 奈良女子大学, 生活環境科学系, 教授 (60413085)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
澤田 典絵 国立研究開発法人国立がん研究センター, 社会と健康研究センター, 室長 (00446551)
八谷 寛 藤田医科大学, 医学部, 教授 (30324437)
石原 淳子 麻布大学, 生命・環境科学部, 教授 (30415509)
田中 純太 新潟大学, 医歯学総合病院, 特任教授 (40401749)
井上 真奈美 国立研究開発法人国立がん研究センター, 社会と健康研究センター, 部長 (70250248)
嘉山 孝正 山形大学, 医学部, 特任教授 (50142972)
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2018-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥17,030,000 (Direct Cost: ¥13,100,000、Indirect Cost: ¥3,930,000)
Fiscal Year 2017: ¥7,280,000 (Direct Cost: ¥5,600,000、Indirect Cost: ¥1,680,000)
Fiscal Year 2016: ¥5,460,000 (Direct Cost: ¥4,200,000、Indirect Cost: ¥1,260,000)
Fiscal Year 2015: ¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
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Keywords | Webシステム / 24時間思い出し法 / 食事評価 / 料理データベース / 24時間思い出し法 / 疫学研究 / 較正研究 / 栄養疫学 / 社会医学 |
Outline of Final Research Achievements |
Food frequency questionnaire (FFQ) has been used for the dietary assessment in many epidemiological studies. There is a growing need for detailed-assessment tool which simultaneously reduce the total burden of studies on the basis of technology innovation. Online system offer advantages over printed questionnaires, such as the automatic and direct data storage of answers. We examined the utilization of Web-based tool by comparison of the validity of dietary intake by Web-FFQ with those by print-FFQ. Online system is a reasonably valid measure like the printed FFQ. Further, we developed an automated-, web-based assessment system using recipe-data for Japanese (AWARDJP) based on Automated Multiple-Pass Method (AMPM, by USDA). Improvement of some processes such as selecting dishes were required in a pilot study. The detailed-dietary survey using AWARDJP was started for sub-sample of large scale cohort study, and approximately 1,600 day sample among 1,000 participants were collected.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究で開発した食事評価システムは、多様な集団の実際の食事調査を根拠とした性・年代別の料理データが集積された料理DBを搭載し、さらに国際的に標準化された方法(AMPM)により24 時間思い出し法を可能にする点で、既存の食事評価ソフトとは一線を画す。さらに、この24 時間思い出し(複数日)による評価は「量の絶対値」に近い意味合いの数値が提供されるので、保健指導への活用に加えわが国の公衆衛生施策にも大きく貢献できる。国内の大規模コホートの一部においてスタートさせたことにより、将来、より信頼性の高い結果を発信する基盤となり得るとともに、アジアにおける国際コホート連携に貢献できる基盤が前進した。
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Report
(4 results)
Research Products
(10 results)
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[Journal Article] Online version of the self-administered food frequency questionnaire for the Japan Public Health Center-based Prospective Study for the Next Generation (JPHC-NEXT) protocol: relative validity, usability and comparison with a printed questionnaire.2017
Author(s)
Kato E, Takachi R, Ishihara J, Ishii Y, Sasazuki S, Sawada N, Iwasaki M, Shinozawa Y, Umezawa J, Tanaka J, Yokoyama Y, Kitamura K, Nakamura K, Tsugane S.
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Journal Title
J Epidemiol.
Volume: in press
NAID
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Organizer
第28回日本疫学会学術総会
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第28回日本疫学会学術総会
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Author(s)
Takachi R, Ishihara J, Ishii Y, Ohuchi S, Saito H, Nakadate M, Yokoyama Y, Yoshida M, Takamoto E, Inoue M
Organizer
9th International Conference on Diet and Activity Methods
Place of Presentation
Brisbane Convention & Exhibition Centre, Australia
Year and Date
2015-09-01
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