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Lectins isolated from foods after cooking exert immunostimulatory effects and inhibit cell proliferation in some cancers

Research Project

Project/Area Number 15K00805
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionKagawa University (2018-2019)
Shujitsu Junior College (2015-2017)

Principal Investigator

Une Satsuki  香川大学, 教育学部, 教授 (60169620)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 中田 理恵子  奈良女子大学, 生活環境科学系, 准教授 (90198119)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2018: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2017: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywordsレクチン / 加熱 / キントキマメ / サトイモ / ナタマメ / B16メラノーマ細胞 / 免疫機能増強作用 / Hela細胞 / LM8細胞 / 免疫賦活作用 / マウスB16メラノーマ細胞 / 赤血球凝集活性 / 加熱調理 / 炎症刺激 / ブロッコリー / 免疫活性 / 調理
Outline of Final Research Achievements

Lectins are mainly purified from raw foods. To date, studies on the biological properties of edible lectins purified after heating have been inconclusive. In this study, kintoki beans and taro tubers were selected as the materials. The lectins remaining in the foods after heating were purified and their effects on the immune system and proliferation of cancer cells were investigated.
Lectins remained in heated kintoki beans and taro tubers. These lectins showed resistance to proteolytic enzymes in vitro and were expected to show the same functionality in the human body. The results showed that, when ingested, these lectins inhibited cell proliferation of some cancer cells and had immunostimulatory effects.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

加熱後にも食品中に残存するレクチンを精製し、その性質を、食品として摂取した場合に期待できる機能性を、ガン細胞増殖抑制作用及び、免疫賦活作用の両側面から明らかにした。
地球温暖化に伴い食糧危機も危惧されていく中で、マメ科やイモ科の植物は幅広い環境に適応して生育するものも多い。収量が多い利点もあり、救荒作物として食糧源としたとき、その機能性が少しでも明らかになっている方が食品としては望ましい。本研究により、加熱した食品の中にもレクチンが残存し、微量に摂取した場合には、一部のガン細胞に対する増殖抑制作用並びに、免疫賦活作用を有することが明らかになった。

Report

(6 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2019 2018 2017 2016 2015

All Journal Article (2 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (8 results)

  • [Journal Article] Lectin Isolated from Japanese Red Sword Beans (Canavalia gladiata) as a Potential Cancer Chemopreventive Agent2018

    • Author(s)
      Une Satsuki、Nonaka Koji、Akiyama Junich
    • Journal Title

      Journal of Food Science

      Volume: 83 Issue: 3 Pages: 837-843

    • DOI

      10.1111/1750-3841.14057

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Effect of Hull Sxraching, Soaking, and Boiling in Antinutrients in Japanese Red Sward Bean (Canavalia Gladiata)2016

    • Author(s)
      Satsuki Une,Koji Nonaka, Junichi Akiyama
    • Journal Title

      Journal of Food Science

      Volume: 81 Issue: 10

    • DOI

      10.1111/1750-3841.13441

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] 加熱調理したサトイモレクチンが免疫機能に与える影響2019

    • Author(s)
      畦五月, 秋山純一, 野中紘士, 森秀治, 豊村隆男, 渡邊政博, 中田理恵子
    • Organizer
      日本家政学会第71回大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 加熱調理したキントキマメレクチンの性質と各種ガン細胞への影響2019

    • Author(s)
      畦 五月, 秋山純一
    • Organizer
      日本調理科学会2019年大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 加熱したキントキマメレクチンがマウスガン及び免疫細胞へ与える影響2018

    • Author(s)
      畦五月,秋山純一,野中紘士,森秀治,豊村隆男,渡邊正博,中田理恵子
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 加熱調理したキントキマメレクチンのマウス細胞への影響2017

    • Author(s)
      畦五月、秋山純一、野中 紘士、森秀治、豊村隆男、渡邉政博、中田理恵子
    • Organizer
      日本家政学会第59回大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 赤ナタマメの皮処理、浸漬、加熱が抗栄養物質の含有量に与える影響2017

    • Author(s)
      畦五月、野中紘士、秋山純一
    • Organizer
      日本家政学会中四国支部研究発表会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 加熱による各種植物性食品中のレクチンの変性2016

    • Author(s)
      畦五月、野中紘士、秋山純一
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      名古屋金城学院大学
    • Year and Date
      2016-05-27
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 加熱による各種植物性食品中のレクチンの変性2016

    • Author(s)
      畦五月
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      金城学院大学(愛知県名古屋市)
    • Year and Date
      2016-05-27
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] マウス脾細胞を使用したマイトジェン活性とNK活性2015

    • Author(s)
      畦五月
    • Organizer
      日本家政学会大会
    • Place of Presentation
      アリーナ岩手県民情報交流センター(岩手県岩手市)
    • Year and Date
      2015-05-22
    • Related Report
      2015 Research-status Report

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Published: 2015-04-16   Modified: 2021-02-19  

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