An interdisciplinary research on food circulation based on Low-nitrogen agriculture and livestock farming
Project/Area Number |
15KT0032
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 特設分野 |
Research Field |
Food Cycle Research
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Research Institution | Kyoto University |
Principal Investigator |
YOSHINO AKIRA 京都大学, 地球環境学堂, 准教授 (80240331)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
北野 慎一 京都大学, 農学研究科, 准教授 (20434839)
吉積 巳貴 立命館大学, 食マネジメント学部, 准教授 (30423023)
清水 夏樹 京都大学, 森里海連環学教育研究ユニット, 特定准教授 (40442793)
間藤 徹 京都大学, 農学研究科, 教授 (50157393)
東樹 宏和 京都大学, 生態学研究センター, 准教授 (60585024)
真常 仁志 京都大学, 地球環境学堂, 准教授 (70359826)
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Project Period (FY) |
2015-07-10 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥18,070,000 (Direct Cost: ¥13,900,000、Indirect Cost: ¥4,170,000)
Fiscal Year 2017: ¥6,760,000 (Direct Cost: ¥5,200,000、Indirect Cost: ¥1,560,000)
Fiscal Year 2016: ¥6,760,000 (Direct Cost: ¥5,200,000、Indirect Cost: ¥1,560,000)
Fiscal Year 2015: ¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
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Keywords | 窒素循環 / 循環型農業 / 無肥料栽培 / 自然農法 / 土壌分析 / 土壌圏微生物 / 山地酪農 / 自然栽培 / 微生物叢 / 次世代シーケンシング / 地力窒素 / 消費者需要 / バイオマス利活用 / 土壌肥料 / マーケティング |
Outline of Final Research Achievements |
We studied the possibility of changing the agricultural and livestock industry into a low nitrogen type. First, we analyzed the soil and soil microbes of farms who have grown vegetables with no fertilizer for more than 30 years, and clarified the adaptation of plants in an environment with limited nutrients. We then pointed out the characteristics of the distributor's marketing strategy that convey the value of such products. Second, we evaluated the possibility of dairy farming in mountainous areas in Japan, and clarified that institutional constraints and market competitiveness are severe. Thirdly, we surveyed agriculture in Minami-Awaji, Hyogo prefecture and clarified the current state of efforts for recycling agriculture and the new development of it under the change of social and economic environment.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
無肥料栽培が本当に成立するならば、それは限りなく環境への窒素負荷の少ない農業であるが、その実際は明らかではない。無肥料栽培で生じている現象を科学的に解明することは、無肥料栽培の可能性を信じる生産者や消費者にとって、貴重な情報を提供すると同時に、慣行栽培をどこまでどのような形で低窒素型に転換できるか、その方向性と可能性を示唆するものである。また、無肥料栽培や山地酪農の経営として成立させるためのこれまでの取り組みを明らかにしたことは、慣行農畜産業への転換における社会経済的条件とそこへの働きかけの方法を考える上で有益な情報を与えている。
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Report
(5 results)
Research Products
(7 results)