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Utilization of agricultural products by food processing and cooking methods based on atomizing and controlled-heating technologies

Research Project

Project/Area Number 16H01807
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

MATSUMURA YASUKI  京都大学, 農学研究科, 教授 (50181756)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 香西 みどり  お茶の水女子大学, 基幹研究院, 教授 (10262354)
阿部 賢太郎  京都大学, 生存圏研究所, 准教授 (20402935)
松宮 健太郎  京都大学, 農学研究科, 助教 (60553013)
谷 史人  京都大学, 農学研究科, 教授 (70212040)
久保田 紀久枝  東京農業大学, その他部局等, 教授 (90008730)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥40,040,000 (Direct Cost: ¥30,800,000、Indirect Cost: ¥9,240,000)
Fiscal Year 2018: ¥11,310,000 (Direct Cost: ¥8,700,000、Indirect Cost: ¥2,610,000)
Fiscal Year 2017: ¥11,310,000 (Direct Cost: ¥8,700,000、Indirect Cost: ¥2,610,000)
Fiscal Year 2016: ¥17,420,000 (Direct Cost: ¥13,400,000、Indirect Cost: ¥4,020,000)
Keywords調理と加工 / 農産物の微細化 / 食物繊維ナノファイバー / 加熱調理 / 風味や嗜好性の向上 / とろみづけ / 起泡性と乳化性 / 腸内環境改善 / 増粘効果 / 風味向上 / 嗜好性評価 / セルロースナノファイバー / 風味向上効果
Outline of Final Research Achievements

The aim of this project is to evaluate the possibility that atomizing or grinding technologies and controlled-heating technologies improve applicability to processed foods, palatability and bio-functions of vegetables, cereals, beans and fruits. Fine particles from various agricultural products exhibited high foaming and emulsifying ability, and proved to function well as thickening agents. Controlled-heating in cooked process could produce foods with high palatability and bio-functions from tomato and other vegetables. Intake of nano-fibers obtained by grinding from dietary fibers was shown to reduce the risk of obesity and diabetic.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究においては、様々な農産物から調製した微粒子素材を用いることにより多様な形態の食品、例えば卵黄を含まない「植物性素材のみからなるマヨネーズ」等を創出できる可能性を示した。また、微細化処理で得られたナノファイバーを摂取することにより、糖尿病等の生活習慣病の予防・改善につながることを明らかにした。さらに、調理における加熱条件の制御により、美味しく、しかも体によい成分を含む食品を創出できる可能性を示し、家電メーカーにおける高機能な調理機器開発の指針を提供した。これらの成果は、現在消費の低迷が続いている、野菜や果実の消費拡大を推進する基盤的技術の開発につながると考えられる。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Annual Research Report
  • 2016 Annual Research Report
  • Research Products

    (19 results)

All 2018 2017 2016

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (18 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 5 results)

  • [Journal Article] 微細化された各種食品素材の起泡性および乳化性の検討2018

    • Author(s)
      谷澤容子、矢吹実奈子、内海麻衣、松宮健太郎、松村康生、香西みどり
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 51 Pages: 26-36

    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] An avocado powder-stabilized emulsion -Physical property and emulsification mechanism2018

    • Author(s)
      Hsinhsuan HO, Kentaro MATSUMIYA, Yasuki MATSUMURA
    • Organizer
      Food Colloids 2018 Conference
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 微細化農産食品のフレンチメレンゲ調理への利用検討2018

    • Author(s)
      谷澤容子、石井統也、松宮健太郎、松村康生、香西みどり
    • Organizer
      日本家政学会年次大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] Ingestion of Nano-Fibrillated Cellulose Induces Physiological Changes in the Gastrointestinal Environment2018

    • Author(s)
      Yusuke NAKAYAMA, Miki YAMANOUE, Michiyo MORISHIMA, Tetsuya MASUDA, Kentaro ABE, Eisuke KONDO, Takamitsu TSUKAHARA, Ryo INOUE, Takenobu OGAWA, Hiroyuki YANO, Fumito TANI
    • Organizer
      Food Colloids 2018 Conference
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] セルロースナノファイバー(CNF)による腸内環境改善効果2018

    • Author(s)
      谷 史人
    • Organizer
      第29回食品ハイドロコロイドシンポジウム
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] Dehydration of cellulose nanofibers in the presence of trehalose2018

    • Author(s)
      Nuntanut Popuang, Takenobu Ogawa, Fumito Tani
    • Organizer
      第65回日本食品科学工学会大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 消化管内挙動の解析に向けた食物繊維の蛍光標識化2018

    • Author(s)
      山本彩葉,Chavis Tiravibulsin,小川剛伸,谷 史人
    • Organizer
      第65回日本食品科学工学会大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] Nano-fibrillated Cellulose as a Soft Matter to Change the Gastrointestinal Environment2018

    • Author(s)
      Fumito TANI
    • Organizer
      The 15th Annual Meeting of Chinese Institute of Food Science and Technology
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] セルロースナノファイバー経口摂取による消化管内環境の変遷2018

    • Author(s)
      谷 史人,中山裕介,山野上実希,森島美千代,桝田哲哉,塚原隆充,井上 亮,小川剛伸
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 消化管機能に対するセルロースナノファイバーの生体適合性2017

    • Author(s)
      中山裕介、山野上実希、森島美千代、小川剛伸、谷史人
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府京都市)
    • Year and Date
      2017-03-17
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] ミクロゲルの乳化性と起泡性 -Mickering安定化機構による食品加工機能性の向上2017

    • Author(s)
      松宮健太郎
    • Organizer
      第28回食品ハイドロコロイドシンポジウム
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 調理条件がトマトソースの香気成分や風味に与える影響2017

    • Author(s)
      金島萌恵、木村奏子、北郷志織、宮本有香、松村康生、久保田紀久枝
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] Fruit Particles toward Food-Grade Pickering Emulsions2017

    • Author(s)
      H. Ho, K. Matsumiya, T. Ishii, M. Iwasa, Y. Matsumura
    • Organizer
      The 2nd Asian Conference on Oleo Science (ACOS 2017)The Japan Oil Chemists' Society
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] セルロースナノファイバーの生体適合性とソフトマターへの応用を考える2017

    • Author(s)
      谷 史人
    • Organizer
      セルロース学会関西支部第13回若手セミナー2017
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] ミクロゲルの乳化・泡沫系食品への展開- Mickering 安定化機構の可能性2016

    • Author(s)
      松宮健太郎
    • Organizer
      第43回食品の物性に関するシンポジウム
    • Place of Presentation
      アステールプラザ(広島県広島市)
    • Year and Date
      2016-09-01
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 微細化農産食品の調理加工特性2016

    • Author(s)
      谷澤容子、矢吹実奈子、松宮健太郎、松村康生、香西みどり
    • Organizer
      日本食品科学工学会第63回大会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 消化管からの脂質吸収に対するセルロースナノファイバーの効果2016

    • Author(s)
      豊高すみれ、中山裕介、南部優子、森島美千代、松本晋也、谷史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第63回大会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 小麦粉生地特性の可視化と穀類微粒子の特性解析2016

    • Author(s)
      松宮健太郎
    • Organizer
      第56回澱粉研究懇談会
    • Place of Presentation
      伊東温泉 ホテルラヴィエ川良(静岡県伊東市)
    • Year and Date
      2016-06-09
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 消化管におけるセルロースナノファイバーの生理機能と安全性の検証2016

    • Author(s)
      谷 史人
    • Organizer
      ナノファイバー学会第7回年次大会
    • Place of Presentation
      京都大学宇治キャンパスきはだホール(京都府宇治市)
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
    • Invited

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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