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A study of "dietary support and psychological support" to prevent "undernutrition" in the elderly

Research Project

Project/Area Number 16K00768
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Home economics/Human life
Research InstitutionKyoto Notre Dame University

Principal Investigator

KATO Sachiko  京都ノートルダム女子大学, 現代人間学部, 教授 (80233790)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 長田 久雄  桜美林大学, 大学院 老年学研究科, 教授 (60150877)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords後期高齢者 / 独居 / 低栄養 / フレイル / 心理的支援 / 食物活動 / 配食 / 女性高齢者 / 食と心理 / サルコペニア / フレイルティ / 簡易型自記式食事歴法質問票 / 高齢女性 / 死別 / 食行動 / 食事サービス / 配食サービス / 半構造化面接 / 食習慣 / 高齢者生活 / 心理的問題 / 食生活
Outline of Final Research Achievements

This study was conducted to clarify the importance of preventing malnutrition in the elderly through both diet and psychological support.A survey of the elderly revealed the existence of elderly people who were not aware of malnutrition and inadequate intake, and also clarified their views on eating habits.According to a survey of food service providers, volunteers who provide meals were required to be highly communicative and able to determine the needs of users for nutritional and psychological support. It is necessary to develop human resources with such qualities.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究では低栄養予防には、食品摂取の工夫や調理技術の習得など、栄養摂取に重点を置く食事支援だけでは不十分であり、同時に心理的支援も行う必要があることを証明することができた。この結果は支援者側にとっては高齢者個人を深く理解することに繋がり、高齢者においては健康的な食物選択へと関心を向けてもらうことに繋がると考えられた。高齢者の食行動を改善するためには、高齢者の気持ちを汲み取り、食物摂取と心理面の両面から低栄養予防施策を計画する必要があり、本研究結果はその計画を推進する裏付けとなり、社会的意義があると考えられる。

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2020 2019 2018 2017

All Journal Article (3 results) (of which Open Access: 2 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] 80歳以上独居女性高齢者の食品摂取状況とその課題2019

    • Author(s)
      加藤佐千子 長田久雄
    • Journal Title

      京都ノートルダム女子大学研究紀要

      Volume: 49 Pages: 1-13

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 高齢者の低栄養とフレイルティ2018

    • Author(s)
      加藤佐千子
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 69 Issue: 6 Pages: 462-469

    • DOI

      10.11428/jhej.69.462

    • NAID

      130007412289

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 健康寿命延伸に向けた食支援と配食サービスの課題―海外及び国内の施設視察をもとにー2018

    • Author(s)
      加藤佐千子、長田久雄
    • Journal Title

      福祉生活デザイン研究

      Volume: 創刊号 Pages: 15-24

    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 女性独居高齢者における食物活動に対する認識2020

    • Author(s)
      加藤佐千子 長田久雄
    • Organizer
      日本老年社会科学会62回大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 80歳以上独居女性の食習慣 -簡易型自記式食事歴法質問票によるケーススタディ-2017

    • Author(s)
      加藤佐千子,長田久雄
    • Organizer
      第69回日本家政学会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学(奈良県・奈良市)
    • Year and Date
      2017-05-27
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 86歳独居女性は自身の食行動をどのように認識しているのか -7年前に夫と死別した女性の場合-2017

    • Author(s)
      加藤佐千子、長田久雄
    • Organizer
      日本老年社会科学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 健康寿命延伸に向けた食支援と配食サービスの課題 -食事サービスを行う施設視察をもとに-2017

    • Author(s)
      加藤佐千子、長田久雄
    • Organizer
      日本家政学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

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Published: 2016-04-21   Modified: 2021-02-19  

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