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Search for the cross contamination factor to contribute to foodborne campylobacteriosis

Research Project

Project/Area Number 16K00941
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionOsaka Institute of Public Health (2017-2019)
Osaka City Institute of Public Health and Environmental Sciences (2016)

Principal Investigator

Nakamura Hiromi  地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 微生物部, 主幹研究員 (00332445)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 井口 純  宮崎大学, 農学部, 准教授 (00437948)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywordsカンピロバクター / 食中毒 / 二次汚染 / 遺伝子検出 / ふきとり / 調理環境 / VBNC / Campylobacter / mP-BIT / 型別 / カンピロバクタ― / 飲食店 / EMA / リアルタイムPCR / 遺伝子検査 / 食品 / 衛生
Outline of Final Research Achievements

Swab samples from the cooking environment in the retail restaurant where foodborne campylobacteriosis occurred were corrected and tested for Campylobacter gene. As a result, the bacterial gene was detected in the kitchen counter, handle of the refrigerator, and cutting board samples from the plural facilities, implying that these parts of facility are easily contaminated by Campylobacter. Although 130 cfu equivalent viable C. jejuni germ was detected from a handle of the refrigerator sample, live Campylobacter was not detected by the culture method from the identical sample. This result suggested the possibility that they existed as Viable But Non Culturable (VBNC) forms.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

カンピロバクター食中毒の原因として、飲食店の調理環境中における二次汚染は重要であり、その対策は食中毒発生予防に繋がる。本研究は、環境材料から分離・同定しにくいカンピロバクターについて、実際に食中毒の原因施設となった飲食店のふきとり材料から本菌遺伝子の検出を行い、汚染を受けやすい箇所を特定した。さらに、検出された遺伝子が生菌由来であることを明らかにし、環境中でVBNC状態で存在することを示唆した。

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (16 results)

All 2020 2019 2018 2017 2016

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 5 results) Presentation (10 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Journal Article] 食中毒患者、ニワトリおよびウシ由来カンピロバクターのmultiplex PCR binary typing法による型別2020

    • Author(s)
      中村寛海,山本香織,藤原淳史,平山照雄,秋吉充子,梅田 薫,小笠原準
    • Journal Title

      日本食品微生物学会雑誌

      Volume: 3

    • NAID

      130007920576

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 2018年に大阪市内の食中毒原因調査で検出された下痢原性微生物2019

    • Author(s)
      中村寛海、後藤 薫、梅田 薫、山本香織、平井佑治、福田 昭、阿部仁一郎、久保英幸、改田 厚、山元誠司、馬場 孝、平井有紀、江川和孝、長谷 篤、秋吉充子、柴川紗恵子、山﨑一夫、小笠原 準
    • Journal Title

      大阪健康安全基盤研究所研究年報

      Volume: 3 Pages: 34-39

    • NAID

      40022241376

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Journal Article] Biofilm Formation for Persistence in the Food Processing Plant2018

    • Author(s)
      中村寛海
    • Journal Title

      Japanese Journal of Food Microbiology

      Volume: 35 Issue: 3 Pages: 122-126

    • DOI

      10.5803/jsfm.35.122

    • NAID

      130007496266

    • ISSN
      1340-8267, 1882-5982
    • Year and Date
      2018-09-30
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 2017年に大阪市内の食中毒原因調査で検出された下痢原性微生物2018

    • Author(s)
      中村寛海、後藤 薫、梅田 薫、山本香織、入谷展弘、阿部仁一郎、久保英幸、改田 厚、山元誠司、馬場 孝、平井有紀、長谷 篤、平山照雄、秋吉充子、山﨑一夫、小笠原 準
    • Journal Title

      大阪健康安全基盤研究所研究年報

      Volume: 2 Pages: 44-52

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 2016年に大阪市内の食中毒原因調査で検出された下痢原性微生物.2017

    • Author(s)
      中村寛海、後藤 薫、梅田 薫、山本香織、入谷展弘、阿部仁一郎、久保英幸、改田 厚、上林大起、山元誠司、平山照雄、平井有紀、山﨑一夫、長谷 篤、小笠原 準
    • Journal Title

      大阪市立環境科学研究所報告

      Volume: 79 Pages: 49-54

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 2015年に大阪市内の食中毒原因調査で検出された下痢原性微生物2016

    • Author(s)
      中村寛海、後藤 薫、山本香織、入谷展弘、阿部仁一郎、久保英幸、改田 厚、上林大起、山元誠司、平山照雄、平井有紀、山﨑一夫、長谷 篤、西尾孝之、小笠原 準
    • Journal Title

      大阪市立環境科学研究所報告

      Volume: 78 Pages: 13-20

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Open Access
  • [Presentation] 鶏の生産・食鳥処理・消費段階におけるCampylobacter spp.の動態解析2020

    • Author(s)
      朝倉 宏、山本詩織、中山達哉、佐々木貴正、中村寛海
    • Organizer
      第93回日本細菌学会総会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 大阪市内の食中毒患者から分離されたCampylobacter jejuniの分子疫学解析2019

    • Author(s)
      中村寛海,野本竜平,山本香織,朝倉 宏,梅田 薫,小笠原 準
    • Organizer
      第40回日本食品微生物学会学術総会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 調理環境から採取したふきとり材料からのカンピロバクター遺伝子の検出2018

    • Author(s)
      中村寛海、山元誠司、朝倉 宏、梅田 薫、山本香織、小笠原準
    • Organizer
      第11回カンピロバクター研究会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 生菌由来カンピロバクターDNAのふきとり材料からの定量的検出2018

    • Author(s)
      中村寛海, 朝倉 宏, 梅田 薫, 山本香織, 小笠原 準
    • Organizer
      第39回日本食品微生物学会学術総会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 食中毒原因究明調査で分離された患者由来カンピロバクターのmP-BIT法による型別2018

    • Author(s)
      山本香織, 中村寛海, 平山照雄, 秋吉充子, 梅田 薫, 小笠原準
    • Organizer
      第11回カンピロバクター研究会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 鳥肉におけるカンピロバクター汚染制御と汚染探知への次世代シーケンサーの応用2018

    • Author(s)
      朝倉 宏、森田幸雄、中馬猛久、中村寛海
    • Organizer
      第161回日本獣医学会学術集会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 飲食店の調理環境におけるカンピロバクター汚染状況2018

    • Author(s)
      中村寛海、朝倉 宏、山本香織、梅田 薫、小笠原 準
    • Organizer
      第91回日本細菌学会総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 飲食店のふきとり材料からのカンピロバクター検出状況2017

    • Author(s)
      中村寛海、朝倉 宏、山本香織、梅田 薫、小笠原 準
    • Organizer
      第10回日本カンピロバクター研究会総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 食中毒事例から分離された同定困難なカンピロバクターについて2017

    • Author(s)
      中村寛海、山本香織、梅田 薫、原田哲也、坂田淳子、長谷 篤、後藤 薫、平山照雄、秋吉充子、平井有紀、小笠原 準
    • Organizer
      平成29年度地方衛生研究所全国協議会近畿支部細菌部会研究会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 食品製造施設への定着要因としてのバイオフィルム形成2017

    • Author(s)
      中村寛海
    • Organizer
      第38回日本食品微生物学会学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Invited

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2021-02-19  

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