Oral health promotion utilizing the blueberry extract polyphenol as the functional food
Project/Area Number |
16K11860
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Social dentistry
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Research Institution | The University of Tokushima |
Principal Investigator |
HINODE Daisuke 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(歯学域), 教授 (70189801)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
吉岡 昌美 徳島文理大学, 保健福祉学部, 教授 (90243708)
土井 登紀子 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(歯学域), 教務補佐員 (70747683)
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Research Collaborator |
GRENIER Daniel
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | ブルーベリー抽出物 / キウイフルーツ抽出物 / 揮発性硫黄化合物 / 口腔細菌 / Fusobacterium nucleatum / 機能性食品 / 口腔保健支援 / ブルーベリー / キウイフルーツパウダー / 口臭 / 口腔内細菌 / 舌清掃 / クロスオーバー試験 / 生育抑制 / 口臭抑制 / CH3SH / 歯周病原細菌 / F. nucleatum / C. rectus / 喫煙 / 舌苔 / ポリフェノール / 歯周病関連細菌 / 抗炎症作用 / 口臭改善 |
Outline of Final Research Achievements |
The basic research and the clinical study using the blueberry extract containing high concentration polyphenol were performed in this study by the comparison with the kiwifruit extract. As the result in basic research, inhibitory activity against volatile sulfur compound (VSC) production and growth by Fusobacterium nucleatum was observed in both materials. On the other hand, the suppression of VSC production could not be observed using blueberry extract in clinical preliminary studies. In the clinical trial against 32 subjects, the kiwifruit extract was effective in suppressing VSC production and reducing the number of oral bacteria in tongue coating. These results suggest that both material possessed the potential as the functional food for oral health promotion.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究にて用いたブルーベリー抽出物, キウイフルーツ抽出物は日本においても食品の素材として用いられている。基礎研究において,上記2つの素材に全身疾患との関連性でも注目されている歯周病原細菌Fusobacterium nucleatumの発育抑制や口臭の原因物質である揮発性硫黄化合物産生抑制が認められたことから,トランスレーショナルリサーチのシーズとなる点で学術的意義が認められる。 特にキウイフルーツ抽出物では、すでに製品化された素材を用いた臨床研究においてもその効果が認められたため、機能性表示食品としての利用の可能性も広がり、本研究成果を社会へ還元できる点で社会的意義は大きいと考える。
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Report
(4 results)
Research Products
(17 results)