Development of Direct Measurement Device of Food Consistency in the Mouth and the Application for Food for the Elderly
Project/Area Number |
17300242
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
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Research Institution | National Agricultural Research Organization (2006-2008) National Food Research Institute (2005) |
Principal Investigator |
KOHYAMA Kaoru National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所食品機能研究領域, ユニット長 (00353938)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
HAYAKAWA Fumiyo 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員 (00282905)
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Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
YASUOKA Toshikazu 株式会社日立製作所多賀総合病院, 医務局, 副院長
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Project Period (FY) |
2005 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥14,590,000 (Direct Cost: ¥12,700,000、Indirect Cost: ¥1,890,000)
Fiscal Year 2008: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2007: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2006: ¥3,000,000 (Direct Cost: ¥3,000,000)
Fiscal Year 2005: ¥3,400,000 (Direct Cost: ¥3,400,000)
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Keywords | 食品 / 医療・福祉 / リハビリテーション / 農林水産物 / 咀嚼 / サイコレオロジー / 介護食 / 嚥下 |
Research Abstract |
高齢社会においてニーズが高まっている物性を調整した食品の開発に資するため、食品を実際に咀嚼する条件で、口腔内にかかる圧力を直接計測することにより、口腔感覚を簡便かつ正確に評価する手法開発を目標とした。口腔感覚粘度を測定する簡易なデバイスを設計し、口腔内で検出された力学的性質の食品による差異や健常者と摂食機能障害者との差異を解析することができた。
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Report
(5 results)
Research Products
(60 results)
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[Journal Article]2008
Author(s)
神山かおる
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Journal Title
『食品技術総合事典』(食品総合研究所編)の「食物テクスチャーに対する高齢者の嗜好性」,「高齢者食の設計」,「そしゃく計測」(計3項目を分担執筆)(朝倉書店)
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