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Dietary amino acids affect free glutamic acids and functional peptides of muscle and meat quality

Research Project

Project/Area Number 17H03901
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Animal production science
Research InstitutionNiigata University

Principal Investigator

Fujimura Shinobu  新潟大学, 自然科学系, 教授 (20282999)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 太田 能之  日本獣医生命科学大学, 応用生命科学部, 教授 (00277667)
門脇 基二  新潟工科大学, 工学部, 教授 (90126029)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥16,510,000 (Direct Cost: ¥12,700,000、Indirect Cost: ¥3,810,000)
Fiscal Year 2019: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Fiscal Year 2018: ¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2017: ¥9,880,000 (Direct Cost: ¥7,600,000、Indirect Cost: ¥2,280,000)
Keywords飼料・栄養 / アミノ酸代謝 / 肉質・高品質化 / 呈味・食味・美味しさ / 機能性 / メタボロミクス / in ovo, 初生ヒナ / イミダゾールペプチド / 飼料・食餌 / 遺伝子発現解析 / 肉質 / 呈味 / 美味しさ / 飼料栄養 / 食肉と肉質 / 飼料 / 食肉の高品質化 / 筋肉 / 食肉 / 高品質化 / 呈味成分
Outline of Final Research Achievements

Quality is the most important factor of meats. Many meat studies are conducted in the world. Taste is crucial to meat quality, and free Glu is an important taste-active component in meat. Our recent study showed that the short-term feeding of a high Lys diet increased the concentration of free Glu in chicken muscle and improves its taste. And High His diet affects the imidazole peptides of meat. The peptides have a function of anti-oxidation, etc. In this study, the effect and mechanism of dietary amino acids on meat quality were studied using metabolomics. As a result, free Glu and Gly content were significantly increased by low Lys diet. By addition test of sensory evaluation, the Gly affected the taste of meat significantly. The mRNA expression some enzymes were showed protein turnover relate to the free amino acid contents. The effect of other amino acid also studied. These studies suggested the new function of dietary amino acids for improving the meat quality.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食肉の高品質化を目的に、動物及び胚を用いてアミノ酸の投与による調節の可能性を検討した。メタボロミクスやタンパク質の合成ー分解バランスとの関係、可欠アミノ酸代謝の関係、グリコーゲン代謝との関係、腸内細菌叢、腸管免疫等への影響を解析した。肉質への影響は呈味成分の他に色調、ドリップロス、物性、抗酸化性等について広く検討した。短期間の特定アミノ酸の減少が食肉の呈味成分量を増加させ、食味を改善すること、これまで注目されていなかったアミノ酸代謝が関与することも明らかにした。これらから生体や肉質のアミノ酸による精緻な調節に関して新たな知見を得、高品質化に寄与するとともに、新たな研究の課題を見出した。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Annual Research Report
  • 2017 Annual Research Report
  • Research Products

    (20 results)

All 2020 2019 2018 2017 Other

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (14 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Invited: 3 results) Remarks (5 results)

  • [Journal Article] Reduction in dietary lysine increases muscle free amino acids through changes in protein metabolism in chickens2020

    • Author(s)
      Watanabe G, Kobayashi H, Shibata M, Kubota M, Kadowaki M, Fujimura S
    • Journal Title

      Poultry Science

      Volume: 99 Issue: 6 Pages: 3102-3110

    • DOI

      10.1016/j.psj.2019.11.025

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
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    • Author(s)
      神田亜樹奈, 阿部紘子, 山田茉由子, 甲斐慎一, 久保田真敏, 門脇基二, 藤村 忍
    • Organizer
      日本アミノ酸学会第13回学術大会
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    • Author(s)
      藤村 忍
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      日本アミノ酸学会第13回学術大会
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    • Invited
  • [Presentation] リジン制限飼料による大腿筋遊離グリシン増加と呈味への寄与2019

    • Author(s)
      半澤拓夢, 渡邊源哉, 金野健一郎, 甲斐慎一, 藤村忍
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      小林駿斗, 半澤拓夢,金野健一郎, 渡邊源哉, 藤村忍
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      日本畜産学会第125回大会
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  • [Presentation] 鶏肉品質に対する食餌性Phaffia Rhodozymaの影響2019

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      Kang Minji, 岡田徹, 甲斐慎一, 藤村 忍
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      第60回日本食肉研究会大会
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      大川慶子, 甲斐慎一, 久保田真敏, 門脇基二, 藤村 忍
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      第60回日本食肉研究会大会
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    • Author(s)
      太田能之, 白石純一, 門脇基二, 藤村 忍
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      日本家禽学会2018年度秋季大会
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  • [Presentation] 「畜産物の新たな理解や利活用に向けた挑戦」飼料アミノ酸による筋肉グルタミン酸および機能性ペプチド量の制御と肉質評価2018

    • Author(s)
      藤村 忍, 甲斐慎一, 渡邊源哉
    • Organizer
      日本畜産学会第124回大会
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    • Invited
  • [Presentation] 食餌性アミノ酸による筋肉イミダゾールジペプチドの代謝調節とそれによる鶏肉の機能性の研究2018

    • Author(s)
      大川慶子, 甲斐慎一, 門脇基二, 藤村 忍
    • Organizer
      日本畜産学会第124回大会
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  • [Presentation] 飼料中リジン充足による代償性成長が鶏肉の高品質化と飼育成績に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      半澤拓夢, 渡邊源哉, 金野健一郎, 甲斐慎一, 柴田昌宏, 太田能之, 藤村 忍
    • Organizer
      日本畜産学会第124回大会
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      S. Kai, K. Ohkawa, G. Watanabe, M. Kubota, M. Kadowaki and S. Fujimura
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      S. Fujimura, S. Kai, K. Ohkawa, G. Watanabe, M. Kubota and M. Kadowaki
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      4th International Congress of Anserine and Carnosine
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    • Int'l Joint Research
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    • Author(s)
      藤村 忍, 渡邊源哉, 門脇基二
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会大会
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    • Invited
  • [Presentation] 低リジン飼料による鶏肉の呈味性アミノ酸の増強2017

    • Author(s)
      半澤拓夢, 渡邊源哉, 伊藤友紀, 小林裕之, 柴田昌宏, 久保田真敏, 門脇基二, 藤村 忍
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会大会
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  • [Remarks] 研究者総覧(藤村忍)

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      http://researchers.adm.niigata-u.ac.jp/html/895_ja.html

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  • [Remarks] 研究者情報(太田能之)

    • URL

      http://cv01.ufinity.jp/nvlu/index.php?action=pages_view_main&active_action=cvclient_view_main_init&cvid=RC3029&display_type=cv&block_id=239#_239

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  • [Remarks] 研究者総覧

    • URL

      http://researchers.adm.niigata-u.ac.jp/html/895_ja.html

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  • [Remarks] 新潟大学農学部研究者紹介

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      https://www.agr.niigata-u.ac.jp/teachers/228

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  • [Remarks] 新潟大学農学部教員紹介

    • URL

      https://www.agr.niigata-u.ac.jp/teachers/228

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Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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