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The study of Pre-Bunun-Tozen period through activities of publishers Nishimura IchiroemonI,II and the Edo Branch Genroku.

Research Project

Project/Area Number 17K02458
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Japanese literature
Research InstitutionKyoto Prefectural University

Principal Investigator

FUJIWARA Hideki  京都府立大学, 文学部, 教授 (20264749)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords文運東漸 / 西村市郎右衛門 / 江戸版 / 好色本 / 浮世草子 / 菱川師宣 / 料理書 / 上方版 / 吉田半兵衛 / 西村源六 / 本屋仲間 / 江戸板
Outline of Final Research Achievements

This study is an investigation of the publication situation of the Edo edition Koshokubon(books on romance) and activities of the Kyoto-based publishers Nishimura IchiroemonI,II in Pre-Bunun-Tozen period.
As a result, it has become clear that three of the koshokubon books (Mitsuzuke no hitowake, koshoku sanninkurenai, and Itsudai ukiyo zoshi) are early Edo editions published in the Jokyo and early Genroku periods. In addition, it can be pointed out that IchiroemonI was quick to focus on the publication of cookbooks, and that the second generation also followed this as a publishing strategy.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究によって、江戸時代中期に至って文化の中心地が上方から江戸へ移行し始める、いわゆる文運東漸現象の発生的契機として、江戸根生いの地本屋の出版活動、特にその好色本の刊行が重要な要件となることが明らかとなった。また地本屋の活動のみならず、そこには上方の書肆、取り分け京都の版元西村市郎右衛門の初代、二代目の二代に渡る江戸への出版戦略が江戸出版界の隆盛、引いては文運東漸をもたらす要因となった可能性が浮上することとなった。
文運東漸前史としての本研究の成果は、文学史のみならず日本文化史研究に新しい視点をもたらし、さらに西村の出版戦略としての料理書の刊行に関する考察は今後の新たな検討課題となろう。

Report

(5 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2021 2019 2018

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 2 results) Presentation (1 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Journal Article] 「食」と出版文化ー近世前期における文芸と料理書を中心にー2021

    • Author(s)
      藤原英城
    • Journal Title

      和食文化学入門

      Volume: 1 Pages: 99-121

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Journal Article] 潁原文庫蔵『逸題浮世草子』とその周辺2019

    • Author(s)
      藤原英城
    • Journal Title

      国語国文

      Volume: 88‐12 Pages: 5-24

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 江戸版浮世草子『好色三人紅(好色三人もみぢ)』(巻一・二) : 翻刻と解題2019

    • Author(s)
      藤原英城
    • Journal Title

      京都府立大学学術報告 人文

      Volume: 71 Pages: 59-78

    • NAID

      120006779196

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 江戸版浮世草子『蜜漬の一曲(みつ漬の人和気)』(巻上・中)―翻刻と解題―2018

    • Author(s)
      藤原英城
    • Journal Title

      京都府立大学学術報告 人文

      Volume: 70 Pages: 13-25

    • NAID

      120006552640

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Open Access
  • [Presentation] 潁原文庫の好色本・浮世草子とその周辺2018

    • Author(s)
      藤原英城
    • Organizer
      京都大学国文学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2022-01-27  

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