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Supply Structure of Ready-to-eat Food and Food Delivery Industries and Their Sound Growth in a Declining and Aging Population

Research Project

Project/Area Number 17K07981
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Agricultural science in management and economy
Research InstitutionNakamura Gakuen College

Principal Investigator

Yakushiji Tetsuro  中村学園大学, 栄養科学部, 教授 (20356306)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 高橋 克也  農林水産省農林水産政策研究所, その他部局等, 研究員 (20371015)
八木 浩平  農林水産省農林水産政策研究所, その他部局等, 研究員 (50769916)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords中食 / 惣菜 / 供給構造 / 栄養摂取 / 労働力不足 / 新型コロナウィルス感染症 / 持ち帰り / デリバリー / 外食 / 内食 / 食品卸売業 / 新型コロナ感染症 / 生鮮食品 / レトルト食品 / 冷凍食品 / 栄養素摂取 / 食品摂取 / 食品摂取の多様性 / 消費 / 応用一般均衡 / 日本食 / 労働力 / 付加価値 / 生産構造 / 総菜 / フードシステム / 健康 / 人口減少
Outline of Final Research Achievements

A remarkable increase in ready-to-eat food and food delivery sales has greatly contributed to the growth of the food manufacturing and food service industries. However, as these industries are labor-intensive, their added value per worker is lower than that of other industry sectors. Furthermore, given the decline in the working-age population, there may be significant increases in wages and product prices. Regarding consumers’ nutrition intake, the rising frequency of take-out food (including staple food) consumption would increase carbohydrate intake. However, a rise in the consumption of side dishes may reduce carbohydrate intake. Finally, regarding the influence of COVID-19 on food consumption patterns, the decrease in the frequency of eating-out led to an increase in food delivery.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

中食産業の供給構造、生産性の動向、生産性向上の課題について明らかにするとともに、中食消費が栄養摂取にどのような影響をもたらしているかの分析を試みた。これらは成長が著しいのにも関わらず、これまであまり分析されてこなかったテーマであり、先駆的な貢献であると考えている。
また、新型コロナウィルス感染症に伴う飲食店の営業自粛や外出自粛が食生活に及ぼした影響として内食の増加については多くの文献で明らかにされているが、中食にどのような影響を及ぼしたのかは必ずしも明らかではなかった。本研究では特に、中食を惣菜・弁当の購入、飲食店の持ち帰り、デリバリーサービスの利用の3つに分けてそれぞれへの影響を明らかにした。

Report

(6 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2021 2020 2019

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 3 results) Presentation (6 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] 多様な中食消費と個人特性、食品群・栄養素摂取の関係-カテゴリカル構造方程式モデリングによる分析-2020

    • Author(s)
      八木浩平・高橋克也・薬師寺哲郎・伊藤暢宏
    • Journal Title

      農林水産政策研究

      Volume: 32号 Pages: 1-15

    • NAID

      120006878386

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 多様な中食消費と個人特性,食品群・栄養素摂取の関係―カテゴリカル構造方程式モデリングによる分析―2019

    • Author(s)
      八木浩平・高橋克也・薬師寺哲郎・伊藤暢宏
    • Journal Title

      農林水産政策研究 早期公開

      Volume: 早期公開 Pages: 1-16

    • NAID

      120006878386

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Food Consumption Patterns and Nutrient Intake among Adult Men in Tokyo Metropolitan Area2019

    • Author(s)
      YAGI Kohei、TAKAHASHI Katsuya、KIKUSHIMA Ryosuke、YAMAGUCHI Miwa、OURA Yuuji、TAMAKI Shiho、YAMAMOTO Junko
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 26 Issue: 1 Pages: 2-11

    • DOI

      10.5874/jfsr.26.1_2

    • NAID

      130007669435

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 新型コロナ感染症に伴う緊急事態宣言が食品製造業に与えた影響-九州地域におけるアンケート調査から-2021

    • Author(s)
      薬師寺哲郎・森美紀
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 1人1日当たり供給熱量の変動要因-1990年代後半以降の減少要因に焦点を当てて-2021

    • Author(s)
      薬師寺哲郎
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 多様な中食消費と栄養素摂取の関係2019

    • Author(s)
      八木浩平・高橋克也・薬師寺哲郎・伊藤暢宏
    • Organizer
      日本農業経済学会2019年度東京大学大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 内食・中食・外食頻度と食品群・栄養素摂取-中食を分類して-2019

    • Author(s)
      八木浩平・高橋克也・薬師寺哲郎・伊藤暢宏
    • Organizer
      日本農業市場学会2019年度神戸大学大会国際セッション
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 食品群・栄養素摂取の決定メカニズム:食事形態に着目した共分散構造分析による解析2019

    • Author(s)
      八木浩平・高橋克也・薬師寺哲郎・伊藤暢宏
    • Organizer
      日本公衆衛生学会2019年度総会示説
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 多様な中食消費と栄養素摂取の関係―東京23区における2人以上世帯の女性を対象として―2019

    • Author(s)
      八木 浩平・高橋 克也・薬師寺 哲郎・伊藤 暢宏
    • Organizer
      日本農業経済学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Book] 食料品アクセス問題と食料消費、健康・栄養2020

    • Author(s)
      高橋 克也、八木 浩平、薬師寺 哲郎、伊藤 暢宏、池川 真里亜、菊島 良介、山口 美輪、大橋 めぐみ
    • Total Pages
      218
    • Publisher
      筑波書房
    • ISBN
      9784811905839
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] フードシステム入門2019

    • Author(s)
      薬師寺 哲郎、中川 隆
    • Total Pages
      160
    • Publisher
      建帛社
    • ISBN
      9784767906362
    • Related Report
      2019 Research-status Report 2018 Research-status Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2023-01-30  

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