Improvement and Systematization of the Exploitation of Information for Nutrigenomics Analyses of Food Function
Project/Area Number |
18380077
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
|
Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
KATO Hisanori The University of Tokyo, 大学院・農学生命科学研究科, 准教授 (40211164)
|
Project Period (FY) |
2006 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥17,320,000 (Direct Cost: ¥14,800,000、Indirect Cost: ¥2,520,000)
Fiscal Year 2008: ¥5,460,000 (Direct Cost: ¥4,200,000、Indirect Cost: ¥1,260,000)
Fiscal Year 2007: ¥5,460,000 (Direct Cost: ¥4,200,000、Indirect Cost: ¥1,260,000)
Fiscal Year 2006: ¥6,400,000 (Direct Cost: ¥6,400,000)
|
Keywords | DNAマイクロアレイ / カロリー制限 / タンパク質栄養 / データベース / ニュートリゲノミクス / トランスクリプトミクス / プロテオミクス / 高脂肪食 / 食品機能 / タシパク質栄養 / 皮膚 / アミノ酸 / トランスクリプトーム / プロテオーム / カルニチン / 食の安全性 |
Research Abstract |
様々なタンパク質栄養条件に応答した肝臓や皮膚での遺伝子発現の網羅的応答を幅広く明らかにした。それらのデータを有効に解析するためのバイオインフォマティクス手法を高度活用し、栄養研究における情報の有効利用を推進した。また、高脂肪食摂食や運動、抗肥満食品因子、マイルドなカロリー制限等に対する網羅的遺伝子発現やタンパク質量の応答に関する情報を蓄積した。従来から構築して維持しているニュートリゲノミクスデータベースを大幅に改良し、世界のニュートリゲノミクス研究を格段に発展させる礎を築いた。
|
Report
(4 results)
Research Products
(37 results)
-
-
-
-
[Journal Article] Genes related to the ubiquitin-proteasome system are up-regulated in the brown adipose tissue of 24 h-fasted rats2008
Author(s)
Nakai, N., Hashida, H., Kadota, K., Minami, M., Shimizu, K., Matsumoto, I., Kato H., Abe, K.
-
Journal Title
Biosci. Biotechnol. Biochem 72
Pages: 139-148
Related Report
Peer Reviewed
-
[Journal Article] Opposite effects of PU.1 on mast cell stimulation2008
Author(s)
Niwa, Y, Nishiyama, C., Nakano, N., Kamei, A., Kato, H., Kanada, S., Ikeda, S., Ogawa, H., Okumura, K.
-
Journal Title
Biochem. Biophys. Res. Commun. 375
Pages: 95-100
Related Report
Peer Reviewed
-
-
-
[Journal Article] Effects of light cues on re-entrainment of the food-dominated peripheral clocks in mammals.2008
Author(s)
Wu, T., Jin, Y. X., Ni, Y.H., Zhang, D. P., Kato, H. Fu, Z. W.
-
Journal Title
Related Report
Peer Reviewed
-
[Journal Article] Opposite effects of PU. 1 on mast cell stimulation.2008
Author(s)
Niwa, Y., Nishiyama, C., Nakano, N., Kamei, A., Kato, H., 他
-
Journal Title
Biochelii. Biophys. Res. Commum 357
Pages: 95-100
Related Report
Peer Reviewed
-
-
-
-
-
[Journal Article] Safety evalution of hypoallergenic wheat flour using a DNA microarray.2006
Author(s)
Narasaka, S., Endo, Y., Fu, ZW., Moriyama, M., Arai, S., Abe, K., Kato, H.
-
Journal Title
Biosci. Biotechnol. Biochem. 70
Pages: 1464-1470
Related Report
-
[Journal Article] Gene expression analysis of the anti-obesity effect by apple polyphenols in rats fed a high fat diet or a normal diet.2006
Author(s)
Ohta, Y., Sami, M., Kanda, T., Saito, K., Osada, K., Kato, H.
-
Journal Title
J. Oleo Sci. 55
Pages: 305-314
NAID
Related Report
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
[Book] Genomics applied to nutrients and functional foods in Japan : State of the art In : Genomics, proteomics, and metabolomics in nutraceuticals and functional foods. Bagchi, D., Lau, F.C. and Bagchi, M (eds)2010
Author(s)
Abe, K., Kato, H., Yasuoka, A., Nakai, Y.
Publisher
Wiley-Blackwell
Related Report
-
-
-
-
-