Construction of evaluation system of central fatigue and its application to developing basis of food aimed for control of human fatigue
Project/Area Number |
18380080
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Kyoto University |
Principal Investigator |
INOUE Kazuo Kyoto University, 大学院・農学研究科, 准教授 (80213148)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
都築 巧 京都大学, 農学研究科, 助教 (50283651)
大貫 宏一郎 九州大学, ユーザーサイエンス機構, 特任准教授 (50378668)
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Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
TSUZUKI Satoshi 京都大学, 大学院・農学研究科, 助教 (50283651)
OHNUKI Koichiro 九州大学, ユーザーサイエンス機構, 特任准教授 (50378668)
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Project Period (FY) |
2006 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥17,010,000 (Direct Cost: ¥15,000,000、Indirect Cost: ¥2,010,000)
Fiscal Year 2008: ¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2007: ¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2006: ¥8,300,000 (Direct Cost: ¥8,300,000)
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Keywords | 疲労 / 行動学 / 食品 / 神経科学 / ストレス / 抗疲労 / 疲労回復 |
Research Abstract |
マウスにおいて軽度の運動負荷によって引き起こされ、自発行動量の低下で示される疲労が回復する過程を経時的に測定し、疲労度を評価する系を確立した。この評価系が摂取した物質により抗疲労・疲労回復作用を持つもの、および疲労を促進するものの両方を検出できることを行動する動機に影響する薬物で確認した。この系でグルコース、クエン酸の直前摂取が、またホエータンパク質の慢性摂取が疲労の軽減作用を持つことを示唆した。
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Report
(4 results)
Research Products
(1 results)