Development of Therapeutic Cooking Program for Elderly People to Support Independence and Relief of Behavioral and Psychological Symptoms of Dementia
Project/Area Number |
18500645
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
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Research Institution | Kyoto University of Education |
Principal Investigator |
YUKAWA Natsuko Kyoto University of Education, 教育学部, 准教授 (40259510)
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Project Period (FY) |
2006 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥2,560,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2008: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2007: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,000,000 (Direct Cost: ¥1,000,000)
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Keywords | 高齢者 / 調理 / 料理療法 / 医療・福祉 / 認知症 / アクティビティ / グループホーム / リハビリテーション / 料理 |
Research Abstract |
料理活動は、人をいきいきさせ、豊かな人間関係を構築し、自立支援や認知症周辺症状緩和等、高齢者の生活の質(QOL)の向上を期待できる。認知症高齢者でも適切な支援があれば料理活動の継続が可能である。本研究では、このような料理活動を支援する方法論を確立するため、高齢者施設における介入調査およびグループホームにおける料理活動の実態調査を行い、認知症高齢者に適切な支援方法や料理活動の内容を明らかにした。
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Report
(4 results)
Research Products
(11 results)