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Development of production and distribution system for fresh fish and shellfish aiming at environmental conservation type

Research Project

Project/Area Number 18H03425
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 64060:Environmental policy and social systems-related
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

HAMADA NAOKO  東京海洋大学, 学術研究院, 教授 (70323855)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥17,160,000 (Direct Cost: ¥13,200,000、Indirect Cost: ¥3,960,000)
Fiscal Year 2021: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2020: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2019: ¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2018: ¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Keywords環境保全 / 環境負荷低減 / オオミジンコ / 耐塩性糸状菌 / 脱水シート / 鮮度保持 / 水産物供給システム / バイオサーモメーター / 耐塩性微生物 / バイオレメディエーション / ミジンコ急性遊泳阻害試験 / 毒性評価 / スズキ / 水産物流通 / 鮮度 / マイクロプラスチック / 重金属 / Pb / 染料 / 塩濃度 / 包装材 / 保管安定性 / ゼラチン / 酵素 / 流通管理技術 / 生鮮魚介類 / 遊泳阻害率
Outline of Final Research Achievements

In this study, we were able to establish a system for evaluating the toxicity of water purification technology using salt-tolerant filamentous fungi isolated from the marine environment before and after purification by conducting a Daphnia acute swimming inhibition test using Daphnia magna. In addition, the results showed that dehydrated sheet-wrapped fillet processing and distribution at the production site reduced CO2 emissions by about 40% compared to the distribution of whole fish, indicating that this processing technology can both reduce environmental impact and preserve freshness. In addition, the results of introducing the WST-8 BTM, a tool for visualizing freshness index K-values and integrated temperature, into the actual distribution of fresh fish showed that it is also possible to visualize quality deterioration (temperature rise risk) when exposed to ambient temperatures. A sustainable seafood supply system combining the above fundamental technologies was proposed.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

報告者が開発した3つの基盤技術を統合して、生鮮魚介類の環境保全型生産から、漁獲地での低環境負荷加工、さらには適切な温度と鮮度管理下での流通により、持続可能な水産物供給システムを提案する研究はこれまでに例がなく、新規性を有する学術的な意義がある。また、本提案は世界的な魚食ブームにも対応し、我が国の水産物輸出にも貢献するとともに、世界各国における食料自給力の強化へとつながる社会的意義も兼ね備えている。

Report

(5 results)
  • 2022 Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Annual Research Report
  • 2020 Annual Research Report
  • 2019 Annual Research Report
  • 2018 Annual Research Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2022 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (9 results)

  • [Journal Article] 安全安心な水産物を食卓に届ける2022

    • Author(s)
      濱田奈保子
    • Journal Title

      食品と容器

      Volume: 63 Pages: 278-280

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Journal Article] 魚介類の鮮度について2019

    • Author(s)
      濱田奈保子
    • Journal Title

      Kewpie news

      Volume: 540 Pages: 1-16

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Journal Article] Preservation of Fish Taste Component Using Bittern2018

    • Author(s)
      関 洋子, 井上 なつみ, 濱田(佐藤) 奈保子
    • Journal Title

      Journal of the Japanese Society of Taste Technology

      Volume: 16 Issue: 2 Pages: 30-36

    • DOI

      10.11274/bimi.16.2_30

    • NAID

      130007484444

    • ISSN
      2186-7224, 2186-7232
    • Year and Date
      2018-01-31
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 耐塩性糸状菌を用いた環境浄化に関する研究(16)―ミジンコ遊泳阻害試験によるPestalotiopsis sp. AN-7を用いた鉛除去処理における毒性評価―2022

    • Author(s)
      髙橋愛莉・濱田(佐藤)奈保子
    • Organizer
      日本水環境学会オンライン開催 (富山大学)
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 耐塩性糸状菌を用いた環境浄化に関する研究(17)―ミジンコ遊泳阻害試験によるPestalotiopsis sp. AN-7を用いたFood Red No.105脱色処理における毒性評価―2022

    • Author(s)
      髙橋愛莉・髙橋あゆみ・濱田(佐藤)奈保子
    • Organizer
      日本水産学会オンライン開催 (日本大学生物資源科学部)
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 耐塩性糸状菌を用いた環境浄化に関する研究 (15) - Pestalotiopsis sp. SN-3を用いた Food Red No. 105の脱色と毒性に関する研究-2021

    • Author(s)
      伏見麻由 ・ 濱田 (佐藤 ) 奈保子
    • Organizer
      日本水環境学会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 福島県産ヒラメの高付加価値化に向けたWST-8型バイオサーモメーターの活用2021

    • Author(s)
      荒倉夏海・大池峻吾・ 冨谷敦・濱田(佐藤)奈保子
    • Organizer
      日本水産学会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] WST-8型バイオサーモメーターを用いた島根県産魚類の鮮度評価2020

    • Author(s)
      橋口怜央人・山本雄介・岡本 満・開内 洋・濱田(佐藤)奈保子
    • Organizer
      日本水産学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] クエタマ熟成魚の品質評価2020

    • Author(s)
      濱田(佐藤)奈保子・上嶋七海・山本雄介
    • Organizer
      日本水産学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 福島県産魚類の高鮮度化およびWST-8型バイオサーモメーターによる鮮度の可視化2019

    • Author(s)
      川村 遊・濱田(佐藤)奈保子
    • Organizer
      食品技術士会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 耐塩性糸状菌を用いた環境浄化に関する研究(13) ―ミジンコ遊泳阻害試験によるPestalotiopsis sp.SN-3を 用いた脱色処理における合成染料の毒性評価2018

    • Author(s)
      杉本大夢・濱田(佐藤)奈保子
    • Organizer
      日本水産学会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 耐塩性糸状菌を用いた環境浄化に関する研究(14)ーPestalotiopsis sp. AN-7を用いた染料脱色に関する研究ー2018

    • Author(s)
      増田京子・濱田(佐藤)奈保子
    • Organizer
      環境バイオテクノロジー学会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2024-01-30  

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