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Characteristics of bitterness and aroma components using the method of drying and adding flavor hops

Research Project

Project/Area Number 18K05898
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
Research InstitutionUtsunomiya University

Principal Investigator

Saito Takahiro  宇都宮大学, 農学部, 教授 (50221990)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 田村 匡嗣  宇都宮大学, 農学部, 助教 (60750198)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywordsホップ / 乾燥 / 醸造 / 苦味 / 香気成分 / 浸漬時間 / ワールプール工程 / 煮沸工程 / 主発酵工程 / ポリフェノール / 乾燥方法 / 苦み
Outline of Final Research Achievements

In the brewing process of craft beer, we clarified the effect of the drying process and addition timing of hops on the bitterness and aroma of beer in order to satisfy the desirable taste of various consumers. As a result, it was found that freeze-drying which is a new method, can suppress a decrease in the amount of ascorbic acid and total polyphenols. In addition, it was considered that the required aromas of herbal and spicy could be made high in concentration by shortening the soaking time of hops in the boiling process.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日本では大量生産に向き、均一性を尊ぶピルスナー系ラガービールが100年近くにわたり主流を占めたため、個性豊かなクラフトビール造りに関する歴史が浅い。日本酒や焼酎に比べ公開されている知見は非常に少なく、クラフトビール文化のある海外でも、詳細に香り成分を定量化するより職人気質的勘が逆に重要視される現状がある。そこで、本研究は経験則を補完する形でホップの乾燥と添加方法の影響を定量的に見える化するものであり、現場適性の高い研究である。

Report

(4 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2020 2019

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] 地ビール醸造家を対象としたホップ香気の評価指標に関する研究2020

    • Author(s)
      田村匡嗣,駒田華奈,井上大悟,齋藤高弘
    • Journal Title

      農業施設

      Volume: 51(1) Pages: 1-11

    • NAID

      40022191526

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ホップ香気成分の分析条件およびターゲット成分の検討2019

    • Author(s)
      田中都, 齋藤高弘, 田村匡嗣, 岡本竹己, 山下創, 横須賀貞夫
    • Organizer
      2019生態工学会年次大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 生ホップの GC-MS 分析条件およびターゲット成分の検討2019

    • Author(s)
      田中都, 齋藤高弘, 田村匡嗣, 岡本竹己, 山下創, 横須賀貞夫
    • Organizer
      2019年農業食料工学会・農業施設学会・国際農業工学会第6部会合同国際大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2022-01-27  

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