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Mechanisms of flavor formation through interactions between the olfactory and gustatory cortical areas in mice

Research Project

Project/Area Number 18K06877
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 48020:Physiology-related
Research InstitutionMeikai University

Principal Investigator

MURAMOTO Kazuyo  明海大学, 歯学部, 教授 (10301798)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 横須賀 誠  日本獣医生命科学大学, 獣医学部, 教授 (90280776)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords島皮質 / 梨状皮質 / 風味 / 嫌悪学習 / 嗜好学習 / in vivo蛍光イメージング法 / マスス / フラビン / 風味形成 / 連合学習 / フラビン蛋白in vivoイメージング法 / 多感覚相互作用 / 味覚 / 嗅覚 / 感覚統合 / in vivoイメージング法 / 学習 / 風味学習 / 化学感覚 / 感覚間相互作用 / GRINレンズ / in vivoイメージング
Outline of Final Research Achievements

Using an in vivo flavin imaging technique, we compared between cortical responsive areas during flavor formation and after flavor acquisition to determine how flavors are expressed in cortices. Mice were trained conditioning an odor with either sweet, a preferred taste, or bitter, an aversive taste, and then cortical responses to the odor or taste were measured before and after the conditioning. During the learning acquisition process, taste or odor alone elicited responses only in the respective sensory cortices, but after conditioning, single modal stimulus activated simultaneously both the gustatory and piliform cortices. The associative learning between taste and odor information may be the basis of flavor learning, in which specific sensory cortical areas become responsive to different sensory stimuli.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食事を摂る際に,我々は多くの情報を総合して味を判断している.風味と呼ばれる味の感覚は,主に味覚と嗅覚の統合によって形成されるが,形成の前後での脳内応答を比較することで,風味が脳内でどのように表現されるかについて明らかにした.従前は個々の感覚領域の単一評価が主であったが,脳内応答を総合的に評価した点に特徴がある.風味の脳内表現は,摂食行動の基盤でもあり,その異常の診断・評価,治療法の開発に資する可能性がある.

Report

(5 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (18 results)

All 2022 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 1 results) Presentation (9 results) (of which Invited: 4 results) Book (5 results)

  • [Journal Article] Olfactory signals from the main olfactory bulb converge with taste information from the chorda tympani nerve in the agranular insular cortex of rats.2020

    • Author(s)
      Mizoguchi N, Muramoto K, Kobayashi M.
    • Journal Title

      Pflugers Archiv - European Journal of Physiology

      Volume: 472(6) Issue: 6 Pages: 721-732

    • DOI

      10.1007/s00424-020-02399-w

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 味と匂いを統合する脳内機構2020

    • Author(s)
      村本和世
    • Journal Title

      歯科薬物療法

      Volume: 39 Pages: 1-7

    • NAID

      130007843525

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 食の風味形成に関わるニオイ受容機構とその構造的基盤2020

    • Author(s)
      村本和世
    • Journal Title

      香料

      Volume: 288 Pages: 27-35

    • NAID

      40022447009

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] Potentiating a non-neuronal cardiac cholinergic system reinforces the functional integrity of the blood brain barrier associated with systemic anti-inflammatory responses2019

    • Author(s)
      Shino Oikawa, Yuko Kai, Asuka Mano, Shuei Sugama, Naoko Mizoguchi, Masayuki Tsuda, Kazuyo Muramoto, Yoshihiko Kakinume
    • Journal Title

      Brain, Behavior, and Immunity

      Volume: 81 Pages: 122-137

    • DOI

      10.1016/j.bbi.2019.06.005

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 食と味覚:その機能評価方法について2021

    • Author(s)
      村本和世
    • Organizer
      日本咀嚼学会第32回大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 脳における味と匂いの統合~味覚異常の薬物療法の確立を目指して~2020

    • Author(s)
      村本和世
    • Organizer
      第40回日本歯科薬物療法学会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 風味形成におけるマウス大脳皮質での味およびニオイ情報処理領域の変化2019

    • Author(s)
      小峰雄介,溝口尚子,坂下英明,村本和世
    • Organizer
      Neuro 2019(第42回日本神経科学大会・第62回日本神経化学会大会 合同大会)
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] マウス島皮質の神経活動は味とニオイの連合学習により変化する2019

    • Author(s)
      小峰雄介,溝口尚子,坂下英明,村本和世
    • Organizer
      日本味と匂学会第53回大会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 口の中から考える健康 ~ 食の味と健康2019

    • Author(s)
      村本和世
    • Organizer
      城西健康市民大学講座
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      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 食における嗅覚(ニオイ)の役割と情報処理2019

    • Author(s)
      村本和世
    • Organizer
      新潟大学大学院 医歯学総合研究科特別講演
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      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 味とニオイの相互作用:風味形成と風味情報の脳内表現2019

    • Author(s)
      村本和世
    • Organizer
      第6回 ケモビ研(Chemosensation and Behavior Workshop 2019)
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      2018 Research-status Report
  • [Presentation] フラビン蛋白蛍光イメージングによる味およびニオイ呈示に対する皮質応答の解析2018

    • Author(s)
      小峰雄介,溝口尚子,坂下英明,村本和世
    • Organizer
      第95回日本生理学会大会
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      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 味とにおいの連合学習によるマウス島皮質神経活動の変化2018

    • Author(s)
      小峰雄介,溝口尚子,坂下英明,村本和世
    • Organizer
      日本味と匂学会第52回大会
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      2018 Research-status Report
  • [Book] 歯科生理学実習(第2版)(1章のみ担当:村本和世「嗅覚」:第15章,pp.78-81)2022

    • Author(s)
      岩田 幸一、井上 富雄、舩橋 誠、加藤 隆史、重村 憲徳、篠田 雅路、小野 堅太郎(編)
    • Total Pages
      140
    • Publisher
      医歯薬出版
    • ISBN
      9784263458693
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] 歯科衛生学シリーズ「歯・口腔の構造と機能:口腔解剖学・口腔組織発生学・口腔生理学」(1章のみ担当:村本和世「嗅覚」:Ⅲ編・第2章,pp.207-212)2022

    • Author(s)
      一般社団法人全国歯科衛生士教育協議会(監修)、前田 健康、増田 裕次、山根 瞳、遠藤 圭子、水上 美樹(編)
    • Total Pages
      316
    • Publisher
      医歯薬出版
    • ISBN
      9784263426050
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] 動物の事典(1節のみ執筆:村本和世「感覚制御」:8.4.2節)2020

    • Author(s)
      末光隆志(編)
    • Total Pages
      772
    • Publisher
      朝倉書店
    • ISBN
      9784254171662
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] 第17章嗅覚 in "基礎歯科生理学(岩田幸一,井上富雄,船橋誠,加藤隆史(編)"2020

    • Author(s)
      村本和世
    • Total Pages
      476
    • Publisher
      医歯薬出版
    • ISBN
      9784263458464
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] 歯科国試パーフェクトマスター:生理学・口腔生理学2018

    • Author(s)
      村本和世
    • Total Pages
      170
    • Publisher
      医歯薬出版
    • ISBN
      9784263458334
    • Related Report
      2018 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2023-01-30  

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