Project/Area Number |
18K18575
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 7:Economics, business administration, and related fields
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Research Institution | Chuo University (2019-2020) Osaka University (2018) |
Principal Investigator |
ABE KENZO 中央大学, 経済学部, 教授 (00175902)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
安達 貴教 名古屋大学, 経済学研究科, 准教授 (50515153)
花薗 誠 名古屋大学, 経済学研究科, 教授 (60362406)
大湾 秀雄 早稲田大学, 政治経済学術院, 教授 (60433702)
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Project Period (FY) |
2018-06-29 – 2021-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2020)
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Budget Amount *help |
¥6,240,000 (Direct Cost: ¥4,800,000、Indirect Cost: ¥1,440,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2018: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
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Keywords | 日本酒産業 / 消費者行動 / 産業組織 / 酒造組合 / 輸出能力 / 代替関係 / 不完全競争 / 流通 / 内部組織 / 貿易 / 日本酒 / 生産能力 / 輸出プロセス |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we conducted a seeds research on economic analysis related to sake (Sakenomikusu). In the research, interviews provided suggestions on the relationship between the efficiency of sake producers and exports and differentiation. In the empirical study, retail data was used to provide suggestions on seasonal changes in consumer behavior and substitutability with other alcoholic beverages. In the theoretical analysis, we applied an economic model in which large companies and small companies coexist, and clarified the impact of changes in demand for sake.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は、これまで焦点の充てられてこなかった日本酒の経済分析(サケノミクス)に初めて着手した。日本酒産業は日本の伝統産業の一つであり、独特な生産方式、企業(酒蔵)組織、産業組織の特徴を明らかにし、それらの特徴を捉えた経済分析を行う点で重要な意義がある。また、日本酒産業の発展に寄与する政策の立案にも示唆を与えるものである。
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