Evaluation and utilities of pear genetic resources collected from Tohoku region, Japan
Project/Area Number |
19580031
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Horticulture/Landscape architecture
|
Research Institution | Kobe University |
Principal Investigator |
KATAYAMA Hironori Kobe University, 大学院農学研究科, 講師 (50294202)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
SUGAWARA Etsuko 岩手大学, 教育学部, 教授 (70122918)
UEMATSU Chiyomi 大阪市立大学, 大学院・理学研究科, 講師 (30232789)
IKETANI Hiroyuki 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 果樹研究所・研究支援センター遺伝資源室, 室長 (10391468)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2007: ¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
|
Keywords | 梨 / イワテヤマナシ / 在来品種 / 遺伝資源 / 香り / 有機酸 / 糖 / 加工特性 / サネナシ / ナツナシ / 還元糖 / 評価と利用 / エステル |
Research Abstract |
東北地方より収集したイワテヤマナシを含む野生ナシ、在来品種の有用形質評価(香気、加工特性、早晩性)と新規利用法の開発、個体識別を行った。収集個体は香気成分、有機酸、糖類ともに多様性が高かった。在来品種'サネナシ''ナツナシ'は香りの強いエステルが存在しニホンナシやセイヨウナシとは異なるさわやかな香りだった。'ナツナシ'などニホンナシの約7倍の有機酸量をもつ個体も存在し優れた加工特性を示した。
|
Report
(3 results)
Research Products
(18 results)