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Effect of pH of subcritical water under high pressure and temperature on hydrolytic kinetics of some substances which are component of food

Research Project

Project/Area Number 19580136
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionOkayama University (2008)
Kyoto University (2007)

Principal Investigator

KIMURA Yukitaka  Okayama University, 大学院・環境学研究科, 教授 (70211878)

Project Period (FY) 2007 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2007: ¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Keywords亜臨界水 / 分解動力学 / 食品成分 / pH / 塩 / 糖 / ウロン酸 / アミノ酸 / 食品成分分解動力学
Research Abstract

100℃以上で臨界点(374℃)以下の温度領域で, 液体状態が保たれた亜臨界水は常温常圧の水に比べて, 比誘電率が低く, またイオン積が500~1000倍程度大きい。これらの性質によって, 亜臨界水は疎水性物質の抽出への利用や酸または塩基触媒としての利用が可能である。本研究では, 亜臨界水中での食品成分の分解速度がpH変化および電気伝導度に影響する塩に影響を受ける現象に関して, 亜臨界水中での五単糖, ウロン酸, アミノ酸分解を試み, そのpHと分解動力学について反応機構を検討した。また, 糖の加水分解について, 塩が分解速度に影響することを見出した。

Report

(3 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2008 2007

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results) Presentation (6 results)

  • [Journal Article] Effects of sodium chloride on the degradation of hexoses and the hydrolysis of sucrose in subcritical water2008

    • Author(s)
      J. Ohshima, S. Haghighat Khajavi, Y. Kimura, S. Adachi
    • Journal Title

      Eur. Food Res. Technol vol.227

      Pages: 799-803

    • Related Report
      2008 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Degradation of pentoses and hexouronic acids in subcritical water Chemical Engineering Technology2008

    • Author(s)
      C. Usuki, Y. Kimura, and S. Adachi
    • Journal Title

      vol.30

      Pages: 133-137

    • Related Report
      2008 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of sodium chloride on the degradation of hexoses and the hydrolysisof sucrose in subcritical water.2008

    • Author(s)
      J. Ohshima, S. Haghighat Khajavi, Y. Kinmra, S. Adachi
    • Journal Title

      Eur. Food Res. Technol. 227

      Pages: 799-803

    • Related Report
      2008 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Degradation of pentoses and hexouronic acids in subcritical water2008

    • Author(s)
      C. Usuki, Y. Kimura, and S. Adachi
    • Journal Title

      Chemical Engineering Technology 30

      Pages: 133-137

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 亜臨界水中でのフェニルアラニンおよび分岐鎖アミノ酸の分解動力学2008

    • Author(s)
      藤田遼, 高瀬功志, 木村幸敬, 安達修二
    • Organizer
      食品工学, 構造, 物性に関する京都フォーラム学生発表会
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Year and Date
      2008-11-25
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] 亜臨界水中でのフェニルアラニンおよび分岐鎖アミノ酸の分解動力学、食品工学, 構造2008

    • Author(s)
      藤田遼, 高瀬功志, 木村幸敬, 安達修二
    • Organizer
      物性に関する京都フォーラム学生発表会
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Year and Date
      2008-11-15
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 安達修二亜臨界水中での単糖の分解に及ぼす塩の影響2007

    • Author(s)
      大嶌臣, S. Haghighat Khajavi, 木村幸敬
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      関西大学
    • Year and Date
      2007-08-02
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 安達修二亜臨界水中でのフェニルアラニンの分解2007

    • Author(s)
      高瀬功志, 木村幸敬
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      関西大学
    • Year and Date
      2007-08-02
    • Related Report
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  • [Presentation] 亜臨界水中での単糖の分解に及ぼす塩の影響2007

    • Author(s)
      大嶌 臣, S. Haghighat Khajavi, 木村幸敬, 安達修二
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      関西大学
    • Year and Date
      2007-08-02
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Presentation] 亜臨界水中でのフェニルアラニンの分解2007

    • Author(s)
      高瀬功志, 木村幸敬, 安達修二
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      関西大学
    • Year and Date
      2007-08-02
    • Related Report
      2007 Annual Research Report

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Published: 2007-04-01   Modified: 2016-04-21  

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