Formation mechanisms of 4-hydroxyalkenal in stored and processed fish meat, especially the difference from those of meat
Project/Area Number |
19580239
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Fisheries chemistry
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Research Institution | University of Miyazaki |
Principal Investigator |
SAKAI Tadashi University of Miyazaki, 農学部, 教授 (60136794)
境 正 (2008) University of Miyazaki, 農学部, 教授 (20112766)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
六車 三治男 宮崎大学, 農学部, 教授 (50091369)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2007: ¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
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Keywords | 4-ヒドロキシヘキセナール / 4-ヒドロキシノネナール / 魚肉 / 畜肉 / マロンアルデヒド / 脂質過酸化 / β-カロテン |
Research Abstract |
NaCl添加後ボイルした魚肉の4-ヒドロキシヘキセナール(HHE)生成には影響を及ぼさなかったが, 畜肉4-ヒドロキシノネナール(HNE)生成を促進した。BHTおよびα-トコフェロール添加はHHEおよびHNE生成に影響を及ぼさなかった。β-カロチン添加は魚肉HHEの生成を促進し, 畜肉HNEの生成を抑制した。明確ではないが, カテキン添加およびマイクロウェーブ加熱はHHE生成を抑制し, HNE生成を抑制する傾向を示した。
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Report
(3 results)
Research Products
(8 results)