• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Evaluation of a histamine detection method for processed fish

Research Project

Project/Area Number 19700576
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionNara Women's University

Principal Investigator

NITTA Yoko  Nara Women's University, 生活環境学部, 助教 (70403318)

Project Period (FY) 2007 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥1,350,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2008: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2007: ¥700,000 (Direct Cost: ¥700,000)
Keywords食素材 / ヒスタミン / 食中毒 / アレルギー / 赤身魚 / 酵素反応法
Research Abstract

アレルギー様食中毒はヒスタミン食中毒とも呼ばれ、主に赤身魚の内在菌が産生するヒスタミンを多量に摂取することが原因とされている。アレルギー様食中毒予防並びにヒスタミンの摂取を減らすうえで、赤身魚中のヒスタミン量を家庭や給食施設、飲食店で把握できることが望ましい。そこで平成19年度では、今後期待できる検査法の一つである、酵素反応によるヒスタミン定量法について、将来的に一般での利用が実現可能であるかどうかを検討した。その結果調理済みの赤身魚と酸化防止剤添加済みの赤身魚について、酵素反応法によって食中毒レベルのヒスタミンの定量が正確に行えることがわかった。また、調理後の成分には発色試薬に影響を及ぼす成分が存在することを確認し、ヒスタミン定量に影響を及ぼすアスコルビン酸とイソアスコルビン酸ナトリウムの濃度を確認した。これらの成果は日本家政学会誌に掲載された。平成20年度では、ヒスタミン合成酵素であるヒスチジンデカルボキシラーゼの阻害物質を天然物から探索した。生薬・ハーブとして用いられている薬用植物をスクリーニングしたところ、阻害活性を示す植物を確認した。それらの植物を科で分類すると、バラ科が多く、阻害活性を示した全植物の約7割がバラ科であった(日本家政学会誌に掲載)。また、香辛料として用いられているオールスパイスについても阻害活性がみられたことから、成分の同定を試み、ケルセチンの配糖体に強い阻害を示すものが認められた。この成果については学術雑誌Food Chemistryに掲載された。

Report

(3 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report

Research Products

(7 results)

All 2009 2008

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results) Presentation (1 results)

  • [Journal Article] Inhibitory activity of Pimenta dioica extracts and constituents on recombinant human histidine decarboxylase2009

    • Author(s)
      Y. Nitta, H. Kikuzaki, H, Ueno
    • Journal Title

      Food Chemistry 113

      Pages: 445-449

    • Related Report
      2008 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Inhibitory activity of Pimenta dioica extracts and constituents on recombinant human histidine decarboxylase2009

    • Author(s)
      Y. Nitta, H. Kikuzaki, H, Ijeno
    • Journal Title

      Food Chemistry 113

      Pages: 445-449

    • Related Report
      2008 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] ヒト由来ヒスチジンデカルボキシラーゼ活性を阻害する薬用植物のスクリーニング2008

    • Author(s)
      新田陽子、伊藤賢一、植野洋志
    • Journal Title

      日本家政学会誌 59巻

      Pages: 1011-1016

    • NAID

      110007008547

    • Related Report
      2008 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 加工済み赤身魚中に含まれるヒスタミンの検出法の検討2008

    • Author(s)
      新田陽子、神原麻里子、植野洋志
    • Journal Title

      日本家政学会誌 59巻

      Pages: 923-927

    • NAID

      110007008536

    • Related Report
      2008 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 加工済み赤身魚中に含まれるヒスタミンの検出法の検討2008

    • Author(s)
      新田陽子、神原麻里子、植野洋志
    • Journal Title

      日本家政学会誌 59

      Pages: 923-927

    • NAID

      110007008536

    • Related Report
      2008 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] ヒト由来ヒスチジンデカルボキシラーゼ活性を阻害する薬用植物のスクリーニング2008

    • Author(s)
      新田陽子、伊藤賢一、植野洋志
    • Journal Title

      日本家政学会誌 59

      Pages: 1011-1016

    • NAID

      110007008547

    • Related Report
      2008 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ヒト由来ヒスチジンデカルボキシラーゼ活性を阻害する香辛料成分2008

    • Author(s)
      新田陽子、菊崎泰枝、植野洋志
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部例会
    • Place of Presentation
      大阪府立大学
    • Year and Date
      2008-07-12
    • Related Report
      2008 Final Research Report

URL: 

Published: 2007-03-31   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi