The Archaeological Study of Dishes for Ceremony in the Edo Era
Project/Area Number |
19720201
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Archaeology
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
OIKAWA Yoshio The University of Tokyo, 大学院・人文社会系研究科, 助手 (60313178)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥1,480,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2008: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2007: ¥700,000 (Direct Cost: ¥700,000)
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Keywords | 歴史考古学 / 近世 / 江戸 / 考古学 / 近世史 / 文化史 |
Research Abstract |
江戸時代の武家における宴会儀礼には、前代回様カワラケが用いられたが、18世紀後半以降その使用は簡略化された。その一方、新種の国産磁器や茶の湯が新たに加わった。18世紀後半になると武家屋敷以外でも宴会の遺物が出土するようになり、現在の我が国にみられる宴会の基礎となった。
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Report
(3 results)
Research Products
(3 results)