Project/Area Number |
19K02320
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Nagasaki University |
Principal Investigator |
Oikawa Daichi 長崎大学, 教育学部, 准教授 (90571216)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
池上 太郎 琉球大学, 医学(系)研究科(研究院), 助教 (00754409)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | ツバキ油 / 皮膚 / 脂質代謝 / 脂質関連酵素 / 脂質 / 脂肪酸 / 加熱油脂 / 母子 |
Outline of Research at the Start |
ツバキ油の経口摂取が皮膚の脂質代謝にどのような影響を与えるのか検証するため、下記の3項目を研究目的とした。 Ⅰ.非加熱ツバキ油を経口摂取したマウスの皮膚の脂質代謝を解明する。 Ⅱ.加熱ツバキ油経口摂取による皮膚の脂質代謝を検証する。 Ⅲ.ツバキ油を経口摂取した母マウスの皮膚脂質代謝および仔マウスの皮膚脂質代謝への影響を明らかにする。 本研究により、塗布研究ではなく、栄養学的観点からツバキ油の新規機能性および皮膚脂質代謝メカニズムを必ず解明する。本研究では現実的に用いる加熱油の皮膚脂質代謝を検証することに加え、母仔の皮膚の脂質代謝を明らかにすることで、ツバキ油の新たな栄養機能を発見する。
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Outline of Final Research Achievements |
<1. Lipid metabolism in mouse skin following oral ingestion of non-heated camellia oil> The expression levels of lipid-related genes in mouse skin from the control, olive oil, and camellia oil groups were measured. There were no significant differences between the three groups in the expression levels of fatty acid synthesis, lipid synthesis, and unsaturated fatty acid synthase. The skin oleic acid content, which had been examined prior to this study, was significantly higher in the camellia oil group than in the control group. From this, it was hypothesized that the fatty acids in the oils were transferred to the skin. <2. Skin lipid metabolism following oral ingestion of heated camellia oil> The expression levels of lipid-related enzymes in the skin were measured using the same method as in <1>. There were no significant differences among the four groups: camellia oil group, olive oil group, heated camellia oil group, and heated olive oil group.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究により、非加熱ツバキ油または加熱ツバキ油を経口しても皮膚の脂質代謝に関与する酵素に影響を与える可能性は低いことがわかった。検証済みである皮膚の脂質量に関してもツバキ油は変化を与えなかったことから、ドレッシングなどの生食用や加熱調理に使用する油として有用であることがわかった。 一方、ツバキ油の摂取は皮膚の脂肪酸組成を変化させることから、持続的に摂取することで皮膚の酸化や機能性に変化が表れる可能性が示唆された。
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