Digestion, absorption and biological activity of phytoceramide 1-phosphate in vegetables.
Project/Area Number |
19K05863
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | The University of Tokushima |
Principal Investigator |
TANAKA Tamotsu 徳島大学, 大学院社会産業理工学研究部(生物資源産業学域), 教授 (90258301)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | スフィンゴ脂質 / 植物脂質 / 食事性脂質 / 消化吸収 / 野菜 / グリコシルイノシトールセラミド / ホスホリパーゼD / セラミドリン酸 / セラミド / スフィンゴリン脂質 / セラミド 1-リン酸 |
Outline of Research at the Start |
最近、スフィンゴ脂質とよばれる脂質がアンチエージングに関わっていることがわかり、機能性食品や化粧品の素材として着目されるようになった。しかし、食事に含まれているスフィンゴ脂質の消化吸収や体内動態は詳しくわかっていない。本研究は我々が見出した新規植物スフィンゴ脂質・植物型セラミド 1-リン酸の消化吸収と生理作用を調べ、この成分に関する栄養学的、薬理学的知見を得る。
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Outline of Final Research Achievements |
Glycosylinositol phosphoceramide (GIPC) and phytoceramide 1-phosphate (PC1P) are plant sphingolipids. We investigated Isolation, physicochemical stability, quantification, structural analysis and digestibility of these phytosphingolipids. The PC1P was extractable with two-phase separation system of chloroform / methanol / water. On the other hand, GIPC was extractable with alcohol / water mixture. The isolated GIPC and PC1P were structurally confirmed by MALDI TOF MS and quantified by the phosphomolybdenum method. The GIPC was unstable to heat (125℃) and acid (1M HCl), and not hydrolyzed by the treatment of porcine pancreas enzymes. The PC1P was stable to heat and acid, but found to be hydrolyzed by alkaline phosphatase derived from the small intestine.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
スフィンゴ脂質は細胞膜成分であるだけでなく、ホルモン様物質の産生源や皮膚バリアの主成分として、重要な機能を担っている。体内のスフィンゴ脂質の生合成や分解が障害されると、神経や皮膚の健常性が損なわれる。また、老化に伴うスフィンゴ脂質産生量の低下は神経や皮膚のバリア機能の低下と関連する可能性がある。このような場合、食物中のスフィンゴ脂質で体内のスフィンゴ脂質産生の低下を補うことが考えられるが、食事性スフィンゴ脂質の消化吸収については十分な知見がない。本研究では植物スフィンゴ脂質のGIPCとPC1Pについて、その栄養価値を調べる目的で、抽出や分析方法を確立し、その消化性について調べた。
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Report
(4 results)
Research Products
(19 results)
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[Presentation] Production of phytoceramide 1- phosphate and inositol glycan by glycosylinositol phosphoceramide specific phospholipase D activity in plants2021
Author(s)
Rumana Yesmin Hasi, Naohiro Imura, Toshiki Ishikawa, Hiroyuki Imai, Yoshimichi Takai, Hanif Ali, Mutsumi Aihara, Junji Hayashi, Ryushi Kawakami, Kaori Kanemaru,Tamotsu Tanaka
Organizer
第63回日本生化学 中国・四国支部例会
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Rumana Yesmin Hasi, Naohiro Imura, Toshiki Ishikawa, Hiroyuki Imai, Yashimichi Takai, Hanif Ali, Mutsumi Aihara, Junji Hayashi, Ryushi Kawakami, Kaori Kanemaru, and Tamotsu Tanaka
Organizer
第94回日本生化学大会
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[Presentation] Development of methods for isolation of glycosylinositol phosphoceramide and phytoceramide 1-phosphate from plant tissues.2020
Author(s)
Rumana Yesmin Hasi, Dai Majima, Katsuya Morito, Hanif Ali, Kentaro Kogure, Junji Hayashi, Ryushi Kawakami, Kaori Kanemaru, Meera Nanjundan, Toshiki Ishikawa, Hiroyuki, Imai and Tamotsu Tanaka
Organizer
第62回日本脂質生化学会
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