Studies on the factors affecting the potencies of transdermal sensitization of food proteins
Project/Area Number |
19K05919
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Kindai University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 経皮感作 / 食物アレルギー / アレルゲン / アレルギー予防 / タンニン酸 / キウイフルーツ / Kiwellin / 食品タンパク質 / 食物アレルゲン / 大豆 / 皮膚バリア |
Outline of Research at the Start |
近年注目を集めている、食物アレルギーの新規な感作経路である「経皮感作」に関して、マウスモデル系を用いて、経皮感作に影響を及ぼす要因を明らかにする。 1経皮感作されやすい食品タンパク質の特性の解析 2個体の栄養条件が経皮感作能に及ぼす影響の解析、 3食品中に共存する食品成分が経皮感作能に及ぼす影響 を明らかにする。これらの研究によって、食物アレルギーの一因である食品タンパク質の経皮感作が、どのような要因によって影響を受けるのかという点が、食品側及び個体側の両面から明らかになり、経皮感作の抑制という観点から、ヒトにおける食物アレルギー発症の抑制戦略に対して有益な情報を与えることを目的とする。
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Outline of Final Research Achievements |
Food allergies are triggered by the invasion of food proteins into the body to produce allergy-related antibodies (transdermal sensitization). However, the types and characteristics of food proteins that are easily sensitized through the skin, the components that can suppress the sensitization through the skin, the factors on the living body side, and the nutritional status have not been fully clarified yet. In this study, we identified transdermal sensitizing allergens contained in major foods. As a result, they were often consistent with what is already known as the major allergen in humans. We also found a component that suppresses transdermal sensitization. The above research results provide a method for evaluating the risk of percutaneous sensitization of unknown foods, and show that they can be effectively used for searching for a method for suppressing percutaneous sensitization.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食物アレルギー発症の引き金となる経皮感作について、マウスモデル系を用いて、未知の食品や新しい食品のアレルゲン感作リスクを評価する系が構築できた。この系を用いて、主要な食品である大豆、そば、ゴマ、牛乳、チェリー、キウイ等における経皮感作アレルゲン候補の同定に成功した。これらの同定によって、低アレルゲン化の対象が明らかになり、その戦略に重要な情報を与えることが可能となった。また、経皮感作を抑制しうる成分の探索にも成功し、これは経皮感作を抑制しうる化粧品や化粧水などへの応用が期待される。経皮感作に及ぼす栄養条件に関しては、高脂肪食の検討を行ったが、現時点では明瞭な影響はなかった。
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Report
(4 results)
Research Products
(49 results)
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[Journal Article] Occupational respiratory allergy to lettuce in lettuce farmers2020
Author(s)
Sekiya Reina、Nagano Tatsuya、Moriyama Tatsuya、Kishi Toshiyuki、Shinke Haruko、Yano Erika、Hatano Naoya、Katsurada Masahiro、Umezawa Kanoko、Katsurada Naoko、Hori Suya、Hazeki Nobuko、Fukunaga Atsushi、Yamamoto Masatsugu、Kamiryo Hiroshi、Shinohara Masakazu、Kobayashi Kazuyuki、Kotani Yoshikazu、Nishimura Yoshihiro
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Journal Title
Clinical & Experimental Allergy
Volume: 50
Issue: 8
Pages: 932-941
DOI
NAID
Related Report
Peer Reviewed / Open Access
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[Journal Article] PFASの基礎から最新の情報まで2020
Author(s)
近藤康人, 中島陽一, 森 雄司, 安田泰明, 岡崎史子, 成田宏史, 下條尚志, 松永佳世子, 森山達哉
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Journal Title
日本小児アレルギー学会誌
Volume: 34 (1)
Pages: 45-51
NAID
Related Report
Peer Reviewed
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