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Preventing Food Poisoning of a Traditional Japanese Food, Onigiri

Research Project

Project/Area Number 19K14007
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionNiigata University

Principal Investigator

Tsutsuura Satomi  新潟大学, 自然科学系, 准教授 (20708622)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords黄色ブドウ球菌 / にぎり飯 / エンテロトキシンA(SEA) / 毒素 / 高静水圧処理(高圧処理) / 重曹(炭酸水素ナトリウム) / 食塩(塩化ナトリウム) / 食品衛生 / 微生物 / 食塩 / 市販調味料 / 食品 / 衛生
Outline of Research at the Start

黄色ブドウ球菌は人の手から直接または二次汚染によりにぎり飯に付着し、食中毒を起こすことがある。これらのリスクをゼロにすることは現実的に難しく、菌が付着することを想定し、それに備えられるような科学的なリスク管理とその対策を立てておくことが非常に重要である。本研究では調理施設及び家庭における食中毒のリスクを減らすことを目的とし、にぎり飯作製時の衛生管理及びにぎり飯保存時の黄色ブドウ球菌の毒素産生に対する様々な要因の影響を調べ、汚染が起こりやすい工程や食中毒菌付着の原因となる調理従事者の行動を特定する。

Outline of Final Research Achievements

To prevent food poisoning by Staphylococcus aureus, conditions that inhibit growth and enterotoxin A (SEA) production of S. aureus in cooked rice and rice balls were examined in detail. By the additions of sodium chloride (NaCl) and commercial seasonings or pH adjustment of cooked rice, the growth and SEA production of S. aureus were significantly inhibited. Also, we investigated whether the addition of sodium bicarbonate or sodium chloride (NaCl) during high-pressure processing (HPP) can effectively inhibit the growth of S. aureus. The addition of a high concentration of NaCl after HPP was more effective in the inhibition of S. aureus than before HPP.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

黄色ブドウ球菌は人の常在菌であり、我々の身近に存在するが故に、人が調理・加工に携わるにぎり飯、弁当、惣菜を中心とした様々な食品で食中毒を起こす。食中毒予防には、菌が付着するリスクを想定してそれに備えられるような科学的なリスク管理とその対策を立てることが極めて重要であり、本研究で実際の調理・加工を想定した研究を行うことで食中毒の予防とリスク管理に役立てられる基礎的知見が得られた。また、黄色ブドウ球菌は耐圧性を持つ細菌であるが、その圧力耐性メカニズムは未だ明らかになっていない。本研究で得られた成果は高圧処理による微生物制御に関する科学的知見の蓄積に貢献し、学術的にも意義が大きいと考えられる。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (18 results)

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (14 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 4 results)

  • [Journal Article] 高圧食品加工技術 圧力に耐性を持つ食中毒菌を制御するための試み2024

    • Author(s)
      筒浦さとみ、西海理之
    • Journal Title

      ふーま

      Volume: 160 Pages: 24-27

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Regulation of Growth and Enterotoxin A Production by <i>Staphylococcus aureus</i> in Cooked Rice and Rice Balls Containing Sodium Chloride and Commercial Seasonings2022

    • Author(s)
      筒浦さとみ、村田容常
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 73 Issue: 5 Pages: 262-270

    • DOI

      10.11428/jhej.73.262

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Practical Measures Including pH Adjustment and Reduction of Bacterial Contamination to Effectively Inhibit the Production of Staphylococcal Enterotoxin A in Rice Balls and Cooked Rice2022

    • Author(s)
      Tsutsuura S, Nishiumi T, Murata M
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 73 Issue: 3 Pages: 136-148

    • DOI

      10.11428/jhej.73.136

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 米飯に関する食品衛生学的研究:家庭及び調理加工施設における黄色ブドウ球菌食中毒予防を目指して2019

    • Author(s)
      筒浦さとみ
    • Journal Title

      創造

      Volume: 45 Pages: 13-19

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 高圧処理後の冷蔵中の黄色ブドウ球菌に対する炭酸水素ナトリウムの影響2023

    • Author(s)
      筒浦さとみ、小林千紗、喜多川優、峯崎重隆、村田容常、西海理之
    • Organizer
      日本家政学会第75回大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 高圧処理及びその後の長期冷蔵保存中の食中毒細菌の耐圧性に対する炭酸水素ナトリウムの影響2023

    • Author(s)
      西海理之、筒浦さとみ、小林千紗、喜多川優、峯崎重隆
    • Organizer
      日本食品機械工学会FOOMA Japan 2023 アカデミックプラザ
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 食の安全を守る:食品の調理・加工と黄色ブドウ球菌の制御2023

    • Author(s)
      筒浦さとみ
    • Organizer
      令和5年度第2回日本酒学セミナー
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] おいしさとSDGs 調理・加工においての食品の安全とおいしさを両立することの重要性と難しさ2023

    • Author(s)
      筒浦さとみ
    • Organizer
      日本食品工学会第24回(2023年度)年次大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 『大切な人のための安全と安心』生活編 食品の適切な取り扱いと食中毒予防2023

    • Author(s)
      筒浦さとみ
    • Organizer
      令和5年度新潟大学技術職員研修(基本研修)
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] Effect of sodium bicarbonate on Staphylococcus aureus during high hydrostatic pressure treatment and storage under a low temperature condition2022

    • Author(s)
      Tsutsuura S, Kitagawa Y, Kobayashi C, Minezaki S, Murata M, Nishiumi T
    • Organizer
      68th International Congress of Meat Science and Technology
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Inhibition of growth and staphylococcal enterotoxin A production by Staphylococcus aureus in cooked rice and rice balls containing sodium chloride, vinegar, and commercial seasonings2022

    • Author(s)
      Tsutsuura S, Murata M
    • Organizer
      22nd IUNS-International Congress of Nutrition (Tokyo, 2022)
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 微生物汚染の程度が米飯における食中毒細菌及び腐敗細菌に対するグリシンと塩化ナトリウムまたは加熱との併用効果に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      筒浦さとみ、村田容常
    • Organizer
      日本家政学会第74回大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 重曹(NaHCO3)添加が高圧処理による黄色ブドウ球菌の殺菌及び冷蔵環境下での増殖抑制に与える影響2022

    • Author(s)
      喜多川優、筒浦さとみ、峯崎重隆、村田容常、西海理之
    • Organizer
      第63回日本食肉科学会大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 食塩・食酢などの市販調味料を用いた味付けのにぎり飯:家庭でのおにぎり食中毒予防の観点から2021

    • Author(s)
      筒浦さとみ、村田容常
    • Organizer
      日本家政学会第73回大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 家庭での加熱調理を想定した際の黄色ブドウ球菌の殺菌及び増殖抑制効果の検討2021

    • Author(s)
      筒浦さとみ、村田容常
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 食中毒を起こさない安全な加工食品を提供するための調理加工に関する研究2021

    • Author(s)
      筒浦さとみ
    • Organizer
      第2回新潟大学・地域共創支援活動オンラインセミナー・シーズ発表会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] Extending the shelf life of ready-to-eat foods by inhibition of the growth and staphylococcal enterotoxin A (SEA) production of Staphylococcus aureus.2020

    • Author(s)
      Tsutsuura S, Nishiumi T, Murata M
    • Organizer
      66th International Congress of Meat Science and Technology and 73rd Reciprocal Meat Conference
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 黄色ブドウ球菌のエンテロトキシンA産生及び菌体内保持能2019

    • Author(s)
      筒浦さとみ、村田容常
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回年次大会(札幌))
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

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