• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Diversification of carbohydrate phosphorylases

Research Project

Project/Area Number 19K22263
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields
Research InstitutionHokkaido University

Principal Investigator

MORI Haruhide  北海道大学, 農学研究院, 教授 (80241363)

Project Period (FY) 2019-06-28 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥6,240,000 (Direct Cost: ¥4,800,000、Indirect Cost: ¥1,440,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywords酵素機能 / 酵素利用 / 糖質生産 / 酵素加工 / 加リン酸分解酵素 / 糖質 / 加水分解酵素 / 糖転移
Outline of Research at the Start

糖質は食品はじめ農・医薬・工など多岐での利活用が期待される.天然に豊富な糖質から,高付加価値の糖質への実用的生産に,加リン酸分解酵素の有用性が注目されるが,種類が限られ利用は限定的だ.一方加水分解酵素は多種多様である.本研究では,加水分解酵素に構造類似の加リン酸分解酵素に注目し,水解-加リン酸分解の変換を可能とする酵素タンパク質加工技術を開発する.加リン酸分解酵素分子種を増やし,ダイナミックで精密な糖質変換を可能とする.

Outline of Final Research Achievements

To develop the enzymatic production of carbohydrates, phosphorylases were investigated in this study. A new activity, solabiose phosphorylase, was found. A possible metabolism involving the enzyme and a practical enzymatic synthesis of solabiose using this enzyme were shown.
Maltoside phosphorylase, as a member of starch-hydrolyzing enzyme family, was analysed intensively. Kinetic analysis revealed that the reaction followed the two-steps reaction, and phosphorolysis, transglycosylation, and hydrolysis occurred through competitive binding of the second substrates on the glycosyl enzyme intermediate. Significant change of the proportion of the three activities caused by mutations in possible binding residues suggested appropriate residues for the activities. Using the enzyme activity, insoluble α-glucans were produced though extension of their branched chains.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

糖質には,食品素材として味やエネルギーに加え,各種健康調節機能をも示し,またバイオ素材等として利用されるなど,広範な機能性化合物がある.多種多様の糖質合成は,その構成糖や結合様式の改変により行われる.酵素利用による糖質合成は,安価で大量の生産に適しており,加リン酸分解酵素(加リン酸分解の逆反応)も利用される.本研究成果として,新規酵素が見いだされて特定2糖の効率的合成が可能となった.α-グルカンの新たな加工法も提唱された.加えて,得られた加リン酸分解酵素の活性寄与構造に関する情報は,類似構造を有する多様な加水分解酵素の加リン酸分解活性付与に向けた酵素分子加工の基盤的知見となる.

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 1 results) Presentation (7 results) (of which Invited: 2 results)

  • [Journal Article] Discovery of solabiose phosphorylase and its application for enzymatic synthesis of solabiose from sucrose and lactose2022

    • Author(s)
      Saburi Wataru、Nihira Takanori、Nakai Hiroyuki、Kitaoka Motomitsu、Mori Haruhide
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 12 Issue: 1 Pages: 259-259

    • DOI

      10.1038/s41598-021-04421-2

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Preliminary evaluation of colorimetric and HPLC-based methods for quantifying β-(1→4)-mannobiose in a crude material2021

    • Author(s)
      K. Fukui, W. Saburi, M. Ibuki, K. Tsumura, H. Mori
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 27 Issue: 2 Pages: 249-257

    • DOI

      10.3136/fstr.27.249

    • NAID

      130008041695

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 各種糖質加水分解酵素・加リン酸分解酵素・異性化酵素の機能と応用に関する研究2020

    • Author(s)
      森 春英
    • Journal Title

      応用糖質科学

      Volume: 10 Pages: 165-174

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Bifidobacterium longum ssp. infantis由来GH13マルトシドホスホリラーゼの反応特異性の改変2021

    • Author(s)
      保科佑樹,小谷真由,佐分利亘,森春英
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] Functional analysis of the residues in subsite +1 of Bacillus sp. AHU2001 maltose phosphorylase2021

    • Author(s)
      温 宇ちゅう,佐分利 亘,森 春英
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] GH130 β-1,3-マンノシドホスホリラーゼの構造と機能2021

    • Author(s)
      三井智子,佐分利亘,于健,姚閔,森春英
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] Paenibacillus borealis由来GH94タンパク質PBOR_28850の機能とソラビオースの酵素合成2021

    • Author(s)
      佐分利 亘,森 春英
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 多様な糖質に作用する各種酵素の機能と応用2020

    • Author(s)
      森 春英
    • Organizer
      日本応用糖質科学会北海道支部シンポジウム
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] Bifidobacterium longum由来α-1,4-グルカン:マルトース1-リン酸マルトシルトランスフェラーぜBlon_0282によるα-1,4-グルカン合成反応の解析2019

    • Author(s)
      小谷 真由,佐分利 亘,鈴木 龍一郎,森 春英
    • Organizer
      日本農芸化学会北海道支部第2回講演会,札幌
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 各種糖質加水分解酵素・加リン酸分解酵素・異性化酵素の機能と応用に関する研究2019

    • Author(s)
      森 春英
    • Organizer
      日本応用糖質科学会大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited

URL: 

Published: 2019-07-04   Modified: 2023-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi